Dauwpop 2024 is het ideale festival voor jong en oud

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

Dauwpop viel vorig jaar flink in de prijzen bij de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals. De verwachtingen voor deze editie waren dus torenhoog, maar werden desalniettemin ingelost. Het festival bewijst zich als modelfestival, met een prijzenswaardig divers programma, een terrein waar van alles te ontdekken valt en een productie van het hoogste niveau.

Door Daan Jeurens.

De 28e editie van Dauwpop kent een enigszins valse start, door flinke regenbuien die het terrein teisteren. Maar zodra die wegtrekken is het een genot om het veld te ontdekken. Het valt direct op hoeveel ruimte er is om vrij te bewegen: zowel tussen de stages, als bij de barren en wc’s. Het festival wordt met zo’n 20.000 mensen per dag drukbezocht, maar voelt nergens massaal.

Belangrijke troef daarin is de locatie waar het festival plaatsvindt: de bossen van Hellendoorn. Een romantisch terrein, zeker in vergelijking met de weilanden of parkeerplaatsen waar menig ander festival van die capaciteit plaatsvindt. De prachtige deco helpt ook mee, of de vele chill-plekjes om in alle rust ergens neer te ploffen. En dan natuurlijk de podia zelf; met name de vorig jaar vernieuwde main stage is een imponerend half-open podium dat dit weekend grote acts als Oscar and the Wolf en Di-rect huisvest.

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

Ontdekken en terugverlangen

Maar Dauwpop is heel veel meer dan die grote jongens. Ontdekken kan er ook aan de lopende band. Bij indiebelofte Droom Dit uit Enschede bijvoorbeeld, die het spits mogen afbijten en direct één van de hoogtepunten van de dag vormen. Hun poëtische Nederpop overtuigt steeds meer mensen, dus gaat dat zien – bijvoorbeeld komend weekend op Best Kept Secret.

Naast ontdekken is er ook ruimte voor terugverlangen. Bij Crystal Fighters bijvoorbeeld, dat mooi tussen de bomen op de King King stage optreedt. De muzikale timing van de band is niet helemaal wat het ooit geweest is, maar het mag de sfeer niet drukken. Als frontman Sebastian Pringle zijn ukelele erbij pakt voor de nostalgische feelgoodtrack ‘Love Natural’ volgt luid gejuich, wat een kwartier later bij 2010 zomerhit ‘Plage’ nog eens wordt overtroffen. Alsof het zo had moeten zijn: precies op dát moment laat het zonnetje zich een paar minuten zien en staat het hele terrein te dansen.

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

Feest!

Op Dauwpop is het feest. Wie een rondje over het terrein maakt, wordt door rook- en vuureffecten uit nieuwsgierigheid al gauw naar de Pit gelokt. Hier trekken artiesten als Bizzey en The Partysquad de jeugd naar een uitgeholde zandbak, waar enkele plassen op de grond de mensen er niet van weerhouden om volledig los te gaan op het hiphop/hardstyle programma. 

Of wat denk je van de verplaatsbare mini feesttent van Motorkontje? Elk half uur wordt die op een andere locatie midden op het terrein opgezet. Welgeteld 20 mensen kunnen een paar minuten lang al hun energie kwijt – om vervolgens weer hun dag te vervolgen alsof er niks is gebeurd.

Meer van dat feestelijk geknal is er bij de Beuk. Via een klein pad word je naar een achteraf hoekje geleid waar artiesten als Tjade en Benwal de elektronische vraag van de bezoekers in te vullen.

Maar dansen kan natuurlijk niet alleen op elektronische muziek, wordt wel bewezen in het knusse Hotel Vegas. Zo vind je daar de Lambrini Girls, die vorig jaar de Casbah op Best Kept Secret vakkundig sloopten en sindsdien bezig zijn aan een explosieve opmars. Ze zijn net een maatje te groot voor de dichte stage waar het voor de eerste (en enige) keer te druk voelt, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun rauwe punk luid en duidelijk met de aanwezigen te delen.  

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

Oscar & the Wolf winnaar van de dag

Winnaar van de dag was te vinden op de main stage in de vorm van Oscar & the Wolf. Met zijn kenmerkende glittershirt stond Max Colombie met overtuiging op het podium. De baslijn en synths van het eerder die dag uitgekomen nummer ‘Somebody Without U’ grijpen iedereen gelijk mee en het laat de mensen niet meer los.

Als in de laatste minuten de eerste pianoklanken van ‘Warrior’ op het veld verschijnen, staat het hele veld vol. Links veegt een vrouw een traantje weg terwijl rechts een kleuter staat te springen en te dansen. Het voelt vol terwijl er voor iedereen ruimte is om vrij te bewegen. Het symboliseert Dauwpop. 

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

Gunfactor

De organisatie van Dauwpop laat zien waarom het festival een gunfactor heeft. Jaarlijks wordt een kwalitatief goede line-up gepresenteerd op een mooi, overzichtelijk en vooral gebruiksvriendelijk festivalterrein. Geen lange rijen of podia waar je wordt platgedrukt. Muziek om te ontdekken én om bij terug te verlangen. Lieve luisteracts én feestacts om bij weg te dansen. Een positief en divers publiek van jong tot oud. En bovenal: een festival waarvan je nu al uitkijkt naar de volgende editie. 30 en 31 mei 2025 – we zien je daar.

Dauwpop Logo

Dauwpop 2024

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 31 mei - 1 juni 2024
Tickets Niet meer beschikbaar.