Zeven events in twaalf uur tijd: dit waren de hoogtepunten van de zaterdag van Amsterdam Dance Event 2024

Amsterdam Dance Event kruipt in alle hoeken en kieren van de stad, en werkelijk niemand behoudt het overzicht. Onze verslaggever waagde gisteren toch een poging om je een beeld te geven van de verbluffende breedte van het aanbod.

Sassy J & Kaidi Tatham in Lofi tijdens Amsterdam Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

17:00 / Coco Maria en Sassy J & Kaidi Tatham, Rush Hour, Lofi

Club Lofi aan de Basisweg stond om 17:00 al flink onder stoom. In de main room had Rush Hour-labelbaas Antal inmiddels het stokje overgenomen van Kléo en stond ook Ron Trent nog op de planning. Maar het gezelligst was het op de toepasselijk genaamde ‘Colorfloor’. Daar bliezen de Mexicaanse Amsterdamse Coco Maria (eerst in de dj booth, nadien op de dansvloer) en dan het olijke duo Sassy J en Kaidi Tatham vol overgave het stof van Latijns-Amerikaanse prachtplaten van lang geleden. Ze beleefden daar zelf zoveel lol aan dat het publiek vanzelf mee aan het shaken ging.

Röyksopp op 909 x Loveland in Mediahaven tijdens Amsterdam Dance Event 2024. © Tim Vernimmen

19:30 / Richie Hawtin en Röyksopp, 909 x Loveland, Mediahaven

Het was nadien even wennen aan de hamerende beats van de heer Richie Hawtin in Mediahaven een eind verderop, en aan de aanzienlijke mensenmassa. Al koos Hawtin voor wat subtielere tracks dan tijdens de recentste Awakenings NYE in de Gashouder, met als hoogtepunt de wervelende ‘Helicopter Sounds’ van Ackermann (uit op 8 november). In de kleine zaal was inmiddels het duo Röyksopp aan zijn set begonnen. Die bestond vooral uit onderhoudende, nogal digitaal klinkende house (‘Homage‘ van Plastic Robots was een goed voorbeeld) maar klonk net als hun recente liveshows nogal middle-of-the-road in vergelijking met de originaliteit die ooit hun doorbraak betekende (iets als deze eclectische mix uit 2007 was veel leuker geweest).

Âme, Dixon en Curses op Audio Obscura x Innervisions tijdens ADE 2024 © Tim Vernimmen

22:00 Âme & Dixon, Audio Obscura x Innervisions, RAW Factory

In een uitpuilende tent aan de RAW Factory liep het eerste deel van een 24 uur durend feest van promotor Audio Obscura en platenlabel Innervisions op zijn laatste benen. Kristian Beyer, Frank Wiedemann en Steffen Berkhahn lieten langzaam wat euforie hun set binnensijpelen, maar hielden er duidelijk rekening mee dat het hier nog lang niet gedaan was. Even leek het alsof ze zouden afsluiten met ‘Perfect Stranger‘, de nieuwe single van FKA twigs. Maar ze hadden nog een verrassing in petto in de persoon van Luca Venezia alias Curses, die hun al even gloednieuwe eigen track ‘Shadow of Love‘ live kwam zingen. Een mooie afsluiter voor wie niet de nacht inging.

Machinedrum in Sexyland World tijdens ADE 2024. © Tim Vernimmen

00:00 Machinedrum & Friends, Sexyland World

We begaven ons met enige argwaan naar de ons onbekende venue Sexyland World, maar het bleek een heerlijke plek: een uit de kluiten gewassen huis van drie etages aan het IJ (recht tegenover het Muziekgebouw) waar op élke verdieping een leuk feestje bezig was. Dit was een prachtige revanche voor de Amerikaanse bass music-eindbaas Travis Stewart alias Machinedrum, die vorig jaar in een bovenzaaltje van een ander event voor drie mensen stond te draaien, maar nu met al zijn maten de hele nacht deze keet op zijn kop mocht zetten. Mooi dat ook dat gewoon kan tijdens ADE.

Joe Claussell in Shelter tijdens Amsterdan Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

01:30 Joe Claussell, Brighter Days, Shelter

In Shelter had organisator Brighter Days houselegende Joe Claussell weten te strikken, bekend van de Body & Soul-feestjes die hij zelf al vele jaren organiseert in New York met Danny Krivit en Francois K. Zijn set was een ware performance – met een eigen effectenbakje naast het mengpaneel manipuleerde hij het geluid van de heerlijke soulvolle tunes die hij opdiste, en met elke draai aan de knop bewoog zijn hele lichaam mee alsof hij een instrument bespeelde. Hoogtepunt was zijn eigen funky ‘Full Vocal Mix‘ van ‘Dis Poem‘ van de Jamaicaanse dubpoëet Mutabaruka.

Carl Craig in Shelter tijdens Amsterdan Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

03:00 Carl Craig, Detroit Love, MADAM

Boven in de A’DAM-toren was Carl Craig (na twee eerdere ADE-dj-sets en deelname aan enkele panels op de conferentie waarop professionals uit de dancewereld elkaar ontmoeten) aan zijn laatste set bezig. Het was heerlijk toeven in MADAM – prachtig uitzicht, prima temperatuur, vrolijk publiek – en dus koos hij aanvankelijk ook voor de vlotte vocal house die dit weekend alomtegenwoordig leek, met onder meer’Ghetto‘ van Hannah Wants. Hij verhoogde wel langzaam maar zeker de intensiteit, met de onvervalste Detroit techno van Derrick May’s ‘Kaos (Juice Bar Mix)‘ als apotheose.

I-F in Noorderlicht tijdens Amsterdan Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

04:30 I-F, Bordello a Parigi, Noorderlicht

Aan de ingang leek het uitgestorven, maar binnen was het om half vijf nog heel erg leuk bij Bordello a Parigi in Noorderlicht (eerder een Drentse schuur dan een Parijs bordeel, maar soit.) Aan de decks stond de Hagenees I-F, die vastbesloten leek om onze teleurstelling over de set van Röyksopp goed te maken met de eigenaardigste (Italo)discoplaten uit zijn omvangrijke collectie (‘Motorcycle Madness‘ van Tony Caso, iemand?). Hij zong elke song woord voor woord mee en haalde daarbij zijn beste danspassen boven. Dat werkte zo aanstekelijk dat de dansvloer nauwelijks leegdruppelde en het feest meer dan een halfuur langer doorging dan gepland.

Hij was slechts één van de vele dj’s die we dit weekend met volle teugen zagen genieten, dansen en zingen van de eerste plaat tot de allerlaatste, vooral op de kleinere events waar het publiek dichtbij was. Het grote ADE is vanwege het uitgebreide aanbod en de sterke competitie vaak ideaal om bekende namen op bescheiden locaties te zien, blijkbaar tot wederzijds genoegen van artiesten en publiek. Hoed af voor het Amsterdamse nachtleven en iedereen die eraan bijdraagt!

I-F in Noorderlicht tijdens Amsterdan Dance Event 2024 © Tim Vernimmen

Nagenieten? Dat kan met deze dj-mix vol acts van ADE ’24!

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 16-20 oktober 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.