Awakenings NYE: het perfecte nieuwjaarsfeest voor wie een hekel heeft aan oudejaar

Awakenings NYE 2023. © Elske Nissen

Wie op oudejaar wél zin had in een feestje, maar niet in de drukte, het opgedraaide gedoe van mensen die er één avond per jaar alles uitpersen en de halfgeslaagde events van organisatoren-voor-één-avond, kon gelukkig in de Gashouder terecht.

Daar organiseerde Awakenings dit jaar niet één, niet twee, maar vier dagen na elkaar zijn eigen hoogmis voor het ongenadige gebonk dat we bij gebrek aan een beter woord techno noemen. Drie events gingen de hele nacht door, maar op zaterdag 30 januari stond er in plaats daarvan een soort matinee gepland. Gewoon van 14:00 tot 23:00, een middag en een avond, en dan allemaal netjes naar huis – of niet natuurlijk.

De aankleding was indrukwekkend. Rond het sowieso tot de verbeelding sprekende plafond van de Gashouder was een hele constructie opgezet en -gehangen met heel veel spots, een draaiende spiegel en een systeem om veilig vuurwerk over onze hoofden heen te schieten. Doe daar nog een muur van schermen, een hoop lasers en een batterij vlammenwerpers bij, en je wist soms niet waar eerst te kijken.

Richie Hawtin op Awakenings NYE 2023. © Elske Nissen

Toen omstreeks 18:30 de Brits-Canadese Berliner Richie Hawtin aantrad, was de sfeer echter nog niet bepaald euforisch te noemen. Voor sommige bezoekers lijkt Awakenings inmiddels zo ingeburgerd dat ze er doodgemoedereerd in een kringetje komen bijpraten en knuffels uitwisselen, hoezeer de dj intussen ook tekeer gaat. Hawtin was nochtans zijn hyperactieve, vingervlugge zelf, haspelde allerlei tracks door elkaar waarvan alleen hijzelf de naam kent, en eindigde verrassend met een perfecte voorzet voor de wat vuilere set van Fjaak, ‘Work Dat Ass‘ van Trunkline.

Fjaak’s opener, ‘Funk Contender‘ van 6 SENSE, kwam meteen veel steviger binnen dan Hawtin’s set. Lag dat aan de setup van Hawtin? Vertikt hij het om zijn beats digitaal op te pompen om het maximum te halen uit de hedendaagse soundsystems? Of was er ergens aan de productiekant van geluidsman gewisseld? Het publiek was alleszins plots klaarwakker nu, terwijl het tweetal zelf naar goede gewoonte consistent uit de maat danste op een ritme dat blijkbaar alleen zij konden horen. Scoren deden ze met hun eigen ‘Madlock‘ en ‘District 8‘ en stevige tracks van Dave Clarke en Guy Mcaffer.

Wie dacht na deze workout even uit te blazen, had duidelijk nog nooit van Speedy J gehoord. Die leek vastbesloten er eigenhandig voor te zorgen dat niemand nog in de verleiding zou komen om nadien nog een ander feestje te gaan crashen. Telkens het leek alsof de bodem van het bereik van de speakers nu wel in zicht was, duwde hij een nog diepere dreun de zaal in. Daar wisten de Awakeningsgangers wel raad mee, en ze persten het laatste beetje energie uit hun lijf alsof het al zeven uur ’s ochtends was.

Speedy J op Awakenings NYE 2023. © Elske Nissen

Oudjaar voor gevorderden

Dat smaakte absoluut naar meer, en dus waaiden wij aan het begin van het nieuwe jaar nogmaals de Gashouder binnen. De smaakmakers voor de jaarwisseling waren twee gelegenheidsduo’s, te beginnen met Chris Liebing en Luke Slater. Die werken wel vaker samen, bijvoorbeeld aan deze Depeche Mode-remix die ze aan het einde ook in hun mix mikten (met nog een remix van ‘Jaguar’ van DJ Rolando erachteraan.) De twee vormden een geslaagde combinatie: ze hadden er duidelijk lol in samen, en de selectie was veel gevarieerder dan tijdens de vaak wat eentonige solosets van Liebing, of de immer voortrazende livesets van Slater’s Planetary Assault Systems.

Het allerleukste duo was echter dat van Blawan en Helena Hauff, niet voor het eerst back 2 back, maar niettemin uiterst zelden samen te zien. Op basis van wat ze dit jaar uitbrachten – Blawan de verrukkelijk bizarre EP Dismantled into Juice, Hauff een laaiend onthaalde Fabric-mix – viel te verwachten dat deze twee zich het verst van de gebaande technopaden zouden begeven. En ze stelden absoluut niet teleur, met een flinke portie van de breakbeats, haperingen en kortsluitingen (én ‘Womans Scent‘ van The Advent!) waarvan wij nog harder gaan dansen. Eigenlijk klonken ze daarbij regelmatig zoals Speedy J en Luke Slater op de albums die ze in de 90s uitbrachten – het wordt hoog tijd dat die ook weer eens wat meer rare platen gaan draaien.

Dit was in elk geval een hele mooie boeking anno euh… 2024, van het soort artiesten waarvan we er graag meer zouden zien op Awakenings: spannende nieuwe release onder de arm, eigenzinnige sound, helemaal bij de tijd – afgewisseld met enkele onsterfelijke legendes, uiteraard. Dat zou dit nu al heel geslaagde feestje naar een nog nét iets hoger niveau tillen. Maar ook met deze enigszins voorspelbare vierdaagse slaagde Awakenings er alweer met verve in om de vervaarlijke klippen waarop zoveel oudejaarsavondevents stranden vakkundig te omzeilen. Happy 2024!

De volgende events van Awakenings vinden plaats in Eindhoven op 27 januari. Meer info vind je hier.