Traditioneel heeft Sziget een zeer sterke programmering in het wereldmuziekgenre. Het festival wordt daarom al jarenlang door het in de wereldmuziekscène toonaangevende blad Songlines tot de beste wereldmuziekfestivals ter wereld gerekend. Voor de twintigste editie van Sziget is ervoor gekozen een extra feestelijk tintje aan dit onderdeel van het festival te geven. De naam van de stage is daarom omgedoopt in World Music Party Stage en de bands zijn zo uitgekozen dat bij elk optreden in het publiek de voetjes van de vloer zullen gaan.

Eén van de grootste namen op de World Music Party Stage is zonder twijfel The Pogues. Deze Iers-Engelse folk/punkband zal aantreden in originele bezetting, dus met zanger Shane MacGowan. Andere grote namen komen uit de Balkan-hoek: Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Shantel & Bucovina Orkestar en Fanfare Ciocarlia. Bij dit rijtje grote namen past ook zeker de Amsterdam Klezmer Band, de Nederlandse iconen van de klezmer.

Gedanst zal er ook worden op de ska en latin van de Spaanse bands Che Sudaka en La Selva Sur en het Mexicaanse Los De Abajo. Het Italiaanse Figli Di Madre Ignota brengt hun kenmerkende “Spaghetti Balkan”, terwijl de Franse band Sergent Garcia raggamuffin en salsa combineert tot “salsamuffin”. Voor de vaste Sziget-gangers is Leningrad inmiddels een vertrouwde naam, want deze Russische skaband heeft al diverse keren hun optreden omgetoverd tot een grandioos feest. Het Bosnische Dubioza Kolektiv zal hetzelfde gaan doen met reggae, dub en rock, terwijl de Italiaanse band Roy Paci & Aretuska dat doet met een combinatie van ska en jazz.

Maar wereldmuziek is nog veel meer dan alleen folk, Balkan, ska en latin. Zo zijn er de Beierse brassband LaBrassBanda, de Marokkaanse Gnawa rock-act Orchestre National De Barbés, de Spaanse hiphoppers Muchachito Bombo Infierno en de Griekse rebetiko-act (Griekse blues) Imam Baildi. Het Frans-Algerijnse HK & Les Saltimbanks brengt een combinatie van hiphop, reggae en blues, terwijl het Mexicaanse Molotov een alternatieve rock/hiphop-act is. Zeer speciaal wordt ook het optreden van de panfluitband Narasirato, afkomstig van de Solomoneilanden.

De Duits-Hongaars-Oekraïense band Rotfront begint inmiddels ook een bekende naam te worden voor de vaste Szigetbezoekers. Met hun vrolijke optredens waren zij de afgelopen twee edities een groot succes. Naast deze act is er op de World Music Party Stage ook plaats voor drie geheel Hongaarse acts. Besh o droM tourt over de gehele wereld met hun Hongaarse volksmuziek, terwijl Pannonia Allstars Ska Orchestra al enkele grote festivals in Nederland heeft aangedaan. De grootste Hongaarse act op het podium is echter Quimby, één van de meest populaire acts in Hongarije. Quimby komt daarnaast ook bijna jaarlijks naar Nederland voor een optreden. Op 12 mei treedt deze band op in Café Pakhuis Wilhelmina en kaarten voor dit optreden zijn verkrijgbaar via deze link en zijn binnenkort ook te verkrijgen op de website van Ostfest.

Line-up Sziget Festival 2012 tot dusverre:
The Stone Roses, Placebo, Korn, The XX, Paolo Nutini, Caro Emerald, LMFAO, Crystal Fighters, dEUS, Friendly Fires, Hurts, Two Door Cinema Club, Magnetic Man, Noah And The Whale, The Ting Tings, Mando Diao, Steve Aoki, The Vaccines, Axwell, Bebel Gilberto, Katzenjammer, Chef’Special, Jungle By Night, Fink, Ministry, Flying Lotus, Glasvegas, The Horrors, The Subways, Beatsteaks, Anna Calvi, Viza, Teatro Degli Orrori, In Golden Tears, The Pogues, Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Shantel & Bucovina Orkestar, Fanfare Ciocarlia, Amsterdam Klezmer Band, Che Sudaka, La Selva Sur, Los De Abajo, Figli Di Madre Ignota, Sergent Garcia, Leningrad, Dubioza Kolektiv, Roy Paci & Aretuska, LaBrassBanda, Orchestre National des Barbés, Muchachito Bombo Infierno, Imam Baildi, HK & Les Saltimbanks, Molotov, Narasirato, Rotfront, Besh o droM, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Quimby, Akos. More to be announced soon.

Alle Sziget nieuwtjes volg je via deze pagina

DELEN
Geestelijk vader van de Festileaks-familie. Verzamelaar van vinyl en herinneringen. Geboren op Megaland. Droomt van een festivaldag met Radiohead, Arcade Fire, Sigur Rós én een reunie van Talk Talk.