Eerste bevestigingen Reading/Leeds Festival 2013

Alt J Group Live 2012

Vandaag zijn de eerste namen voor het Reading/Leeds festival aangekondigd. Alt-J, Deftones, Sub Focus en Boy Better Know zijn de eerste vier acts die op het affiche terecht zijn gekomen.

De Britse festivals gaan dit jaar voor een nieuw concept waarbij meer podia en bands de belangrijkste veranderingen zijn. Ze spelen hiermee in op de trend die overal in de festivalwereld terug lijkt te komen; veel podia en een brede programmering die voor iedereen muzikaal vertier brengt.

Met de bevestiging van Alt-j heeft dubbelfestival Reading/Leeds de winnaar van de reeds uitgereikte Mercury Music Prize weten te strikken. Ze krijgen de eer om de grote NME tent te headlinen.

Deftones behoeft geen introductie, de mannen vieren komend jaar hun 25 jarig jubileum. De heren hebben deze maand het nieuwe album ‘Koi No Yokan’ uitgebracht, maar zullen aan de festivalgangers ook oud materiaal ten gehore brengen. Deftones hebben inmiddels zes albums uitgebracht, maar ‘White Pony’ blijft onbetwist het paradepaardje van de band.

Voor de liefhebber van elektronische muziek belooft Reading/Leeds ook dit jaar een aantal mooie namen op het affiche te toveren. Sub Focus is er meteen eentje van formaat. De Engelse producer die onder meer in het voorprogramma van Pendulum heeft gestaan is enorm populair. De stijl van deze Britse producer is te omschrijven als een mengeling van drum ‘n bass, dubstep en electro. Een dansende massa is gegarandeerd.

Het genre grime wordt vertegenwoordigd door Boy Better Know, samengesteld uit een dj en twee rappers. Ze staan bekend om hun rauwe muziek en zijn razend populair. Boy Better Know zorgt per definitie voor een smerig en zwetend feest.

Vanaf nu is het wachten op de rest van het programma en natuurlijk de portie headliners die de organisatie voor ons in petto heeft dit jaar. Vorig jaar stonden onder meer The Cure, Foo Fighters en Kasabian als headliners bovenaan het affiche.

De festivals vinden volgend jaar wederom een week na Lowlands en Pukkelpop plaats, waardoor bevestigde namen een kleine indicator kunnen zijn voor de programmering van beide festivals.