Voorbeschouwing: Arctic Monkeys op Pinkpop

Arctic Monkeys is momenteel populairder dan ooit: het nieuwe album AM bereikte een enorm commercieel succes (ook in het altijd lastige Amerika),  de band headlinede Glastonbury en speelde volgens 3voor12 op Best Kept Secret het beste concert van 2013. Voor Jan Smeets Mojo genoeg reden om de razendpopulaire apen dit jaar de hoogste spot te bieden op het podium in Landgraaf. Over precies een maand, op 8 juni 2014, is dat concert. Hoog tijd dus voor een voorbeschouwing van de laatste noten van die Pinkpopzondag. Wat kunnen we verwachten van Arctic Monkeys? 

Een concert van Arctic Monkeys op Nederlandse bodem is an sich al bijzonder. In tegenstelling tot veel andere bands behoudt Arctic Monkeys zijn exclusiviteit, wat inhoudt dat ze per album vaak maar één keer in Nederland zijn te bewonderen. In andere woorden: mis je ze dit jaar op Pinkpop (of Rock Werchter), dan kan het maar zo zijn dat je weer twee jaar moet wachten op de volgende kans.

Wat gaat er gespeeld worden?

Het afgelopen jaar werd albumopener ‘Do I Wanna Know?’ ook steeds als concertopener gebruikt. Tot afgelopen week, toen ineens ‘One For The Road’ het eerste nummer op de setlist was (klik). Welke van de twee ook: beide staan garant voor zenuwslopend intro voordat Arctic Monkeys het podium betreden.

Voor de rest van de set op Pinkpop kan een aantal nummers als zekerheidje beschouwd worden. Ongeveer de helft van de set, dat waarschijnlijk zo’n 20 nummers zal bevatten, zal bestaan uit nummers van de vijfde en recentste plaat ‘AM’. De al genoemde potentiële openers dus – en verder zullen ‘R U Mine?’, ‘Why’d You Only Call Me When You’re High?’, ‘Snap Out Of It’, ‘Arabella’, ‘Fireside’, ‘Knee Socks’, ‘No. 1 Party Anthem’ en ‘I Wanna Be Yours’ vrijwel zeker meegenomen worden in de setlist voor de betreffende zondag. Verder zullen (natuurlijk, want festivalset) veel hits voorbij komen. Van elk album ongeveer twee. Denk aan (Lááááádies-)’I Bet You Look Good On The Dancefloor’, ‘Brianstorm’ en ‘Fluorescent Adolescent’.

Festileaks heeft een Spotify playlist samengesteld met alle nummers die een redelijke kans hebben om gespeeld te worden op Pinkpop. Klik hier om hem te beluisteren »

Wat kan ik alvast kijken en luisteren?

De performance op Glastonbury vorig jaar, een piek in de carrière van de Britse band, is al veel besproken. En terecht: daar stond voor het eerst een Arctic Monkeys die klaar is om de Europese topfestivals te bespelen. Die set is dan ook zeker een must om te bekijken. Klik hier voor Arctic Monkeys op Glastonbury (2013) »

De meest relevante set momenteel is die op Austin City Limits vorig jaar. Waar Glastonbury voor de release van AM plaatsvond, is deze in Austin (Texas) daarna. En dat betekent veel nieuwe nummers. Waarschijnlijk zullen ze vrijwel allemaal terugkomen in de Pinkpop setlist.

Dan nog eentje als bonus: een video uit de begindagen van Arctic Monkeys in Liverpool (2005). Klik hier »

Pinkpop

Als je na het zien van bovenstaande video’s verkocht bent en nog geen kaartje had: niet getreurd. Voor de Pinkpopzondag zijn nog kaarten beschikbaar. Namens Festileaks: graag tot in Landgraaf!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen