Berlin Festival: 48 uur non-stop nazomeren

Voor velen een magische 3-eenheid: Berlijn, muziek en kunst. Komend weekend vindt het Berlin Festival voor de 9e keer plaats. PITCH-topper Moderat, festivalhopper Editors en de in Nederland nog redelijk onbekende Woodkid zijn headliners.

Berlijn en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze week staat de stad in het teken van het jaarlijks terugkerende Berlin Music Week. Op verschillende plekken in de wijken Friedrichshain en Kreuzberg wordt er aan zowel lokale artiesten als internationale sterren een podium geboden. Hoogtepunt van deze week is toch wel het Berlin Festival: een non-stop 48-uurs festijn met inmiddels 20.000 bezoekers. Voorheen nog te vinden op voormalig vliegveld Tempelhof, dit jaar voor het eerst op locatie Arena Park.

Het festival werd in 2005 voor het eerst georganiseerd en is onder veel festivalliefhebbers nog onbekend. Op de European Festival Awards, die plaatsvindt tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen, ontving het Berlin Festival nog de prijs voor de Beste Europese Festival Line-up 2013. Onder andere Blur, Björk en Pet Shop Boys waren toen geprogrammeerd. Ook dit jaar is het programma weer om te smullen. Chase and Status, Warpaint, Crystal Fighters; allemaal maken ze hun opwachting komend weekend. Naast Moderat en Editors is Woodkid ook een headliner, zoals op vele Europese festivals afgelopen zomer m.u.v. Nederland. Ook relatief kleinere acts staan geprogrammeerd: van de Australische electropop-sensatie RÜfÜS tot het Londense indie-bandje Bombay Bicycle Club, er is voor ieder wat wils.

De festivalbeleving houdt echter niet op bij de muziek. Ook kunst heeft een nauwe band met Berlijn. Zo is er op het Berlin Festival de Art Village te vinden. Ook dit deel van het festival kent een heuse ‘programmering’. Van schrijvers en dichters tot installaties en graffiti; ook op dit gebied kent het festival een breed aanbod. Je kunt tatoeages laten zetten, meebouwen aan tijdelijke kunstwerken of simpelweg anderen aanschouwen. Kriebels gekregen? Het festival is nog niet uitverkocht. Je kunt zowel een 48-uurs ticket kopen (€ 79,-) als een dagkaart (€ 44,-).

Voor meer informatie, zie hier de officiële website.