Nieuw Radiohead album op komst?

Radiohead Group Shoot Black White 2008

We vernamen al enige tijd erg weinig van hen, maar het einde van de stilte rondom Radiohead lijkt nu in zicht. De release van een nieuw album is zelfs niet ondenkbaar en daar zijn verschillende redenen voor.

Na ‘The King of Limbs’ is het op muzikaal vlak al 3 jaar stil rondom de alternatieve Engelse rockband Radiohead van frontman Thom Yorke. Stil hebben ze niet gezeten, want met ‘Atoms for peace’ zijn Yorke en Godrich nog gaan touren. De mannen zijn daarnaast gespot in de opnamestudio van Jack White, alwaar twee nummers zijn opgenomen die door Yorke als “unfinished homework” zijn betiteld. Drummer Selway hield zich in de tussentijd bezig met een soloproject waarvan we in oktober het resultaat te horen krijgen.

De release van de PolyFauna-app aan het begin van dit jaar leek een stap in de richting van een nieuw album, maar deze bevatte enkel bestaande deuntjes, zoals ‘Bloom’ van het album ‘The King of Limbs’. De app werd echter op 1 september jongstleden geüpdatet door de bandleden met originele, nooit eerder gehoorde muziek. De geruchtenmolen aangaande een de release van een nieuw album draait daarmee op volle touren. Thom Yorke versterkte de speculaties door het twitteren van nieuwe PolyFauna-visuals. Wellicht is het zelfs het artwork dat past bij het concept van hun nieuwe album? De bandleden hebben tevens verklaard dat ze hun side-projects meer op de achtergrond gaan schuiven. Ten slotte zou Greenwood zich bij BBC 6 Music Show het volgende hebben laten ontvallen: “We’re going to start up in September, playing, rehearsing and recording and see how it’s sounding.”

Deze ontwikkelingen bevestigen nog geenszins de komst (en al helemaal niet de planning) van een nieuwe album. Toch strooit de band steeds met puzzelstukjes die erop duiden. Het verleden leert ons dat dergelijke ontwikkelingen vaak een voorbode zijn van groot nieuws. Een nieuw album of toch iets anders? We houden je uiteraard op de hoogte. Misschien kunnen we binnenkort al beginnen met dromen over een passage op één van de zomerfestivals…