Preview: Exit Festival 2015

Aanstaande donderdag is het zover: dan barst Exit festival los! Vier dagen lang is het feest in Novi Stad in Servië. Ondanks dat het een van de grootste festivals van Europa is, ben je misschien nog niet bekend met Exit. Daarom: een kleine bijspijkerles Exit.

Geschiedenis: begonnen als protest

Exit
Exit

Laten we beginnen bij het begin. In 2000 begonnen een paar studenten een festival uit protest van onvrede. Bovendien wilden zij meer vrijheid. Het duurde 100 dagen en eindigde vlak voor de verkiezingen. Er kwamen veel mensen op af, waardoor de organisatie besloot het in het fort te houden. Inmiddels is Exit toe aan haar vijftiende editie en is het namens de European Festival Awards al uitgeroepen tot ‘Best Major Festival’.

Locatie: in een fort
Exit
Fort Exit

Als er iets genoemd mag worden bij Exit, is het de locatie. “Het Gibraltar van de Donau”, zoals het Petrovaradin Fort ooit is genoemd, is de plek waar het hele feest zich afspeelt. Deze burcht ligt langs de Donau en heeft uitzicht op de stad. Zowel van de binnen- als van de buitenkant is het prachtig. De verschillende gangetjes binnen het fort maken ruimte voor diverse podia. Dat is eens wat anders dan een standaard grasveld! Bovendien worden er dit jaar voor het eerst rondleidingen gegeven in de tunnels onder de grond. Er is nog een enkel plekje vrij voor zondag 18.00 uur.

Programma: o.a. Faithless en Hardwell
Exit festival
Exit festival

Qua muziek richt het festival zich onder andere op onder andere drum ’n bass, EDM, reggae, rock, pop en techno. Zo sieren Faithless, Hardwell, Martin Garrix, Möterhead, Clean Bandit en John Newman dit jaar bijvoorbeeld het affiche. Er gaat dus veel gedanst worden. Gisteravond is ook de timetable bekend gemaakt.

Temperatuur

Was je de hitte in Nederland nog niet zat? Dan heb je geluk, want het wordt zo’n 30 graden dit weekend. Vanwege de temperaturen is het programma wat later dan bij de standaard festivals, namelijk van 19.00 uur – 08.00 uur.

Exit weer 2015
Weersverwachting Exit festival. Bron: weeronline.nl
Aftermovie 2014

Genoeg gelezen, maar wil je beelden? Vorig jaar is er door 3 Op Reis nog een aflevering gewijd aan Exit. Uiteraard heeft het festival zelf ook een aftermovie gemaakt, deze is hieronder te zien.

Volg Exit live via Instagram

Ben jij er dit jaar niet bij? Volg dan ons Instagram-account voor sfeerimpressies. Voor de mensen die er wel bij zijn: wij hebben er zin in en zien je daar!

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2024

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 11-14 juli 2024
Line-up
Gucci Mane
Black Eyed Peas
Bonobo
Tickets Kopen