In deze nieuwe rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven. In de eerste editie van ‘Wat we nooit vergeten van’ kijken we met plezier terug naar het recente verleden van onze zuiderburen: Rock Werchter 2015.

1. Afzeggen Foo Fighters

Vrijdag 12 juni 2015 was een duistere dag voor menig festivalganger. Foo Fighters-frontman Dave Grohl brak die avond zijn been tijdens een optreden in Zweden, waarna de band genoodzaakt was een hoop optredens af te zeggen. Rock Werchter behoorde helaas ook tot dat lijstje. Het gemis van de headliner liet zeker zijn sporen na, vooral op zondag. Hoewel veel festivalgangers het niet konden laten om ondanks de afwezigheid van de Foo’s te pronken met de mooiste merchandise van Dave en co, was de vervangende headliner zeker niet onwelkom. Niemand minder dan Faith No More gaven het publiek het knetterharde concert waar naar verlangd werd.

2. Die fantastische foodtrucks

Rock Werchter 2015

Het einde van vette happen en klodders mayonaise lijkt nabij. Het is hip, handig en he-le-maal 2015: De foodtrucks! Tijdens Rock Werchter 2015 kon je niet alleen uitkijken naar de muziek, maar ook naar de heerlijke happen die je bij the North West Walls kon scoren. Van taco’s tot crepes, van Würst tot suikerspinnen, er was voor ieder wat wils!

3. Twee gloednieuwe tenten

Rock Werchter 2015

In 2015 ondergingen zowel The Barn als Klub C een make-over. Twee gloednieuwe tenten sierden de weide. Ook de binnenkant van de tenten kon op warme reacties rekenen. De podia boden een betere akoestiek en hadden beide een prima lichtinstallatie. Bovendien waren er vanaf dit jaar ook tribunes aan de zijkanten van de tenten te vinden, zodat zelfs menig vermoeid festivalganger nog kon blijven genieten!

4. De doorspoeltoiletten

In 2015 besloot Rock Werchter om de dixie buiten de poort te laten. Op het terrein was een ruime hoeveelheid wc’s te vinden mét luxe doorspoelfunctie, en daar was het publiek maar wat blij mee! De 648 toiletten oogden en roken zo goed dat er van heimwee naar de eigen badkamer geen sprake meer was, de bril was (bijna) altijd schoon!

5. Twee keer zo veel Royal Blood
Rock Werchter 2015
Foto: Michael Dornbierer

Voor Royal Blood-fans was het festival dit jaar een ware goudmijn. Door het afzeggen van de Foo Fighters werden naast Faith No More ook de twee Britten ingezet om het gat op te vullen. Naast hun oorspronkelijk geplande optreden op zaterdag kwamen ze twee dagen eerder om op donderdag alvast een voorproefje te geven. En wat waren beide optredens bloedmooi!

6. De afterparty’s op The Hive

Rock Werchter 2015

Wie na een lange festivaldag nog teveel energie had om zijn tent in te kruipen, kon zich nog tot de late uurtjes vermaken op The Hive. In 2015 was daar een afterparty die op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 4:00 een goed gevuld programma had (en op woensdag en zondag tot 3:00). Op woensdagavond was er een heuse Lipton Ice Tea Opening Party. De DJ’s van Studio Brussel verzorgden de drie daarop volgende avonden voor entertainment en op zondag was er een Red Bull Elektropedia Closing Party. De maandagochtend was dit jaar wel weer als vanouds: een hel.

7. Het eerbetoon aan Thé Lau


Last but not least, het grootste kippenvel-moment van het hele weekend. In 2015 overleed de Amsterdamse zanger Thé Lau, vlak voor Rock Werchter. Op vrijdagavond bracht het festival een welverdiend eerbetoon aan de zanger van The Scene. Op de schermen bij het hoofdpodium werd een live-opname van het nummer ‘Iedereen is van de wereld’ gedraaid, wat door het publiek luidkeels meegezongen werd. Hierna volgde de tekst ‘Lieve Thé, rust zacht’.