Rock Werchter 2007: Pearl Jam’s Werchter-debuut en gouden randjes

pearl jam

Festileaks is op zoek naar de beste line-up ooit. Het affiche waar je jaren na dato nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de wederopstanding van je favoriete band, dan wel omdat je die vele nieuwe, fijne bandjes hebt ontdekt. Vandaag in de aanbieding: Rock Werchter 2007.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij de line-up van Rock Werchter 2007?[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

Rock Werchter 2007

rock werchter 2007Rock Werchter staat bekend om het hebben van monsterlijke line-ups, maar zo monsterlijk als die van 2007 was ook voor dit festival uitzonderlijk. Als je de namen telt die in 2016 bovenaan de poster van menig festival zouden staan, kom je uit op zo’n veertien potentiële headliners. In 2007 telde je er vier: Muse, Pearl Jam, The Chemical Brothers en Metallica, hele dikke vetpot dus.

Schuer gooit met goud

Iedere dag van Rock Werchter 2007 is van goud, maar de vrijdag steekt daar met kop en schouder bovenuit. Dat Rock Werchter acts met potentie boekt blijkt wel uit deze ‘Super Friday’. Kings Of Leon, Queens Of The Stone Age, Arctic Monkeys en Pearl Jam staan achteréénvolgens op het affiche van Werchter 2007 met daartussenin nog Enter Shikari, Bloc Party en Kaiser Chiefs. Ook niet de minste namen.

Toch heeft niet alleen de vrijdag van Werchter 2007 een gouden randje. Herman Schueremans strooit al op de eerste dag met goud en stopt daar pas zondagnacht mee. Donderdag staan Muse, Björk, Marilyn Manson en Beastie Boys op het programma. Zaterdag wordt er gefeest op The Killers, LCD Soundsystem en de Britse klanken van Amy Winehouse, Snow Patrol, The Good, The Bad & The Queen en The Chemical Brothers. Zondag is het headbangen geblazen met Metallica, kunnen we janken bij John Legend, Incubus en Interpol en gaan ook de voetjes van de vloer dankzij afsluiter Faithless. Al weggesmolten?

Panorama shot van de Werchterse weide in 2007
Foto: Ben30 via Flickr Panorama shot van de Werchterse weide in 2007

Eddie’s long-awaited Werchter-debuut

Pearl Jam debuteerde vrijdag 29 juni 2007 op de Werchterse weide. Belgische festivalliefhebbers moesten zo’n vijftien jaar wachten tot het eerste festivaloptreden van Eddie Vedder & co op Vlaamse bodem. Pearl Jam voelde zich aardig thuis in Werchter, Vedder werd uitgenodigd op het podium bij Kings of Leon om samen ‘Slow Night, So Long‘ ten gehore te brengen. Tijdens het legendarische duet van Vedder en Caleb Followill ramt de oude rot twee tamboerijnen uit enthousiasme kapot. België heeft Eddie gemist, maar wij vermoeden dat het stiekem ook wel wederzijds was.

Drank & Drugs

Er werd tijdens Rock Werchter 2007 heel wat uitgevreten wat God verboden heeft. De alcoholflessen vlogen over het podium, de ene act was nog meer stoned dan de ander en er gingen wat pilletjes rond in het artiestendorp. Nee, dan heb ik het niet over vitamine C-pilletjes, maar over ‘de pilletjes van Josh Homme’. “Neem nooit een pil aan van Josh Homme”, is de tip die Vedder het publiek meegeeft. Dat zal vast niet zonder reden zijn… Diezelfde Homme kwam tijdens het optreden van Pearl Jam zo stoned als een garnaal het podium op gelopen. Oh, en dan hebben we het nog niet gehad over drankorgels Eddie Vedder, Amy Winehouse en Alex Turner.

Born in the USA

Amerika overheerst in 2007 naast de wereldeconomie ook de line-up van Rock Werchter. Bijna veertig procent van de line-up hielt van dikke vette burgers, ‘stars & stripes’, iedere balsport die niet voetbal heet en groot, groter, grootst. Dat laatste is niet alleen een Amerikaanse passie. Toevallig stonden op de poster van Rock Werchter 2007 namelijk ook alleen maar de grote, grotere en grootste acts uit de US of A. Marilyn Manson, Beastie Boys, Kings Of Leon, Queens Of The Stone Age, Pearl Jam, The Killers, LCD Soundsystem, Metallica, John Legend… het rijtje lijkt maar door te gaan.

Amerikaan Rufus Wainwright op Rock Werchter 2007
Foto: Ben30 via Flickr
Amerikaan Rufus Wainwright op Rock Werchter 2007

Breng je stem uit!
Wij zijn op zoek naar de beste line-up aller tijden en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Jij mag als deskundig jurylid je stem uitbrengen op ieder affiche dat in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Dat doe je door bovenaan het artikel het aantal munten aan te klikken dat de line-up volgens jou waard is.