5 x wat we nooit vergeten van Pukkelpop 2013

© Jens Baert

In deze rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven.  Dit keer gaan we 3 zomers achteruit en parkeren we in Hasselt: Pukkelpop 2013!

1. Geen Prince

© Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Slechts een week van tevoren werd het optreden van Neil Young afgezegd. Wegens een ongeluk van een bandlid van de begeleidingsband waren Neil Young & Crazy Horse genoodzaakt om naast het optreden in België, de volledige tour af te zeggen. De organisatie stortte zich al snel op Prince en het leek er even op dat de pop-legende écht naar Hasselt zou komen. Het probleem was dat Prince evenals the Prodigy enkel in het donker wilde optreden. Wanneer the Prodigy de spot van Neil Young over zou nemen, zou er van de immense lichtshow niks meer overblijven, en dus besloten de Britten hun plek niet af te slaan. En óf de show van the Prodigy tot zijn recht kwam op die prachtig verlichtte main! Uiteindelijk wist de organisatie Major Lazer naar Hasselt te halen. Destijds was Major Lazer nog geen hele grote naam, zij vulden de middag in waarna Eels de spot van Neil Young overnam.

2. Afzeggers & aanvullingen

© Jens Baert
© Jens Baert

Het affiche van Pukkelpop zat onder de krassen en typex. Naast Neil Young zeiden ook onder meer Frank Turner, XXYYXX, Slayer, The Pretty Reckless, Soulwax, Brand New en Solange hun optreden op het festival af. De meeste acts zeiden af voor het affiche compleet was, waardoor deze nog moeiteloos kon worden aangevuld. In ruil voor de late afzeggers kregen de bezoekers Caliban, Slow Magic en natuurlijk Major Lazer. Een prima oplossing dus!

3. Alles ligt gevoelig bij Eminem

 

Eminem’s optreden begon een half uur te laat. Nou is zo’n vertraging niet merkwaardig bij zulke grote artiesten, maar de oorzaak kon dat nog wel eens wel zijn. Zo zou Marshall nogal wat eisen hebben omtrent de security. De rapper wilde geen vrouwelijke beveiligers, geen oude mannen en geen jonge medewerkers. De reden? De vrouwen zouden hem doen denken aan zijn ex’en, de oude mannen aan zijn vader die hij haatte. Te jonge medewerkers zouden hem herinneren aan zijn eigen kinderen, dus die moest hij ook niet. Eminem’s fans hadden er enorm veel zin in, en begaven zich ver voor het optreden van the real Slim Shady al voor de mainstage. De act die ze daardoor meepikten werd later zelfs nog door Slim gespit. Wanna see me stick Nine Inch Nails through my eyelids?

4. Boze vogels


Een stel aangeschoten festivalgangers lieten hun creativiteit de vrije loop gaan en bouwden een Angry Birds-achtige constructie. Meer tekstuele introductie kunnen we niet geven. Kijk het filmpje maar gewoon.

5. Orgaandonoren gezocht

Net als veel andere festivals biedt Pukkelpop al jaren een eigen applicatie aan. Heel handig, zo’n programmaboekje, plattegrond en info-punt in één, die ook nog een onverscheurbaar is of na 1 dag bruin ziet van de modder en regen. In 2013 kreeg de applicatie na het festival echter een tweede leven. Toen Pukkelpop afgelopen was, werd er een update beschikbaar waarmee de applicatie veranderde in een hulpmiddel voor gebruikers om zich als donor te registreren. Dit ging in samenwerking met de organisatie Re-Born to be Alive.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Tickets Kopen