Weemoedig terugblikken met ‘Don’t Look Back In Anger’ bij Noel Gallagher

1052

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week de aandacht voor Noel Gallagher, die vanavond een optreden geeft in Amsterdam. Noel blikt elk optreden terug met het Oasis-nummer ‘Don’t Look Back In Anger’.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Don’t Look Back In Anger’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]E[/mks_dropcap]nkele minuten voordat Oasis het grootste podium van Rock En Seine 2009 moet betreden, keert Noel zijn broer Liam – en daarmee de gehele band – de rug toe. De broederlijke rivaliteit maakt samenwerken onmogelijk, maar Noel verloochent zijn afkomst niet. Elke set die hij met zijn High Flying Birds speelt is nog doorspekt van Oasis-materiaal en wordt afgesloten met de eerste Oasis-single die Noel mocht inzingen. En wij zingen natuurlijk met hem mee: “And soooooooooooooo Sally can wait….”

‘Don’t Look Back In Anger’ is de vierde single van het tweede studioalbum (What’s The Story) Morning Glory? (1995) en werd in februari 1996 in Nederland uitgebracht. Sindsdien is het nummer een waar ‘signature song’ voor de band en werd deze bijna elke live optredengespeeld. Het grote succes is volgens NME vooral te danken aan het refrein, aangezien ‘Don’t Look Back In Anger’ op nummer 1 staat in de 50 Most Explosive Choruses. In Radio 2’s Top2000 scoort het nummer plaats 334 en blijkt toch niet te kunnen tippen aan de single die vooraf ging aan deze set closer: Wonderwall (plaats 140).

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

Noel Gallagher set closer

The Beatles, met name John Lennon, was van grote invloed op Oasis. Die invloed is het meest tastbaar in het nummer ‘Don’t Look Back In Anger’. Het piano-intro komt regelrecht uit het nummer ‘Imagine’ en de zin “So I start a revolution from my bed” is een directe verwijzing naar de pacifistische protestactie van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Amsterdam, ook wel bekend als de Bed-In.  In een interview geeft Noel Gallagher bovendien toe dat hij de zin “the brains I had went to my head” heeft ‘geleend’ van Lennon uit diens gesproken notities voor een autobiografie.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Don’t Look Back In Anger’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Als Content Manager verantwoordelijk voor o.a strategie en performance. Beschouwt Paradiso als haar huiskamer en festivals als haar zomervakantie. Al vele festivals bezocht, maar Lowlands (16x) en DTRH (6x) blijven favoriet.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.