Vandaag 11 jaar geleden kende Pinkpop één van haar slechtste edities in jaren. De 36e editie van het festival trekt in 2005 slechts 22.000 bezoekers. Dat zijn er 16.000 minder dan het jaar daarvoor. Als gevolg krijgt het festivalterrein dat jaar dan ook de nodige aanpassingen. 

Pinkpop is het grootste en oudste popfestival van Nederland en zelfs het langstlopende popfestival ter wereld. Traditioneel vindt Pinkpop plaats in het weekend van Pinksteren, maar dat brengt vooral in 2005 problemen met zich mee. Pinksteren valt dat jaar vroeg en  veel bands die op bijvoorbeeld Rock Werchter en Rock am Ring staan zijn nog niet op tournee. Jan Smeets is in dubio: Pinkpop verplaatsen of een andere programmering? Hij kiest voor het laatste en programmeert drie elektronische acts als headliners: The Chemical Brothers, The Prodigy en Faithless. Het blijkt niet genoeg om het festival uit te verkopen. ‘Slechts’ 22.000 bezoekers trekken naar Landgraaf en in het vervolg vindt Pinkpop bij een vroege Pinksteren later in het jaar plaats.

the prodigy

Door de lage opkomst ziet het festivalterrein er dat jaar ook anders uit. De podiumindeling ziet er in 2005 een stuk  anders uit. Er wordt zelfs een heel podium geschrapt. Het Noordpodium blijft ingepakt en op die plek komt de 3FM tent. Naast het hoofdpodium komt een klein openluchtpodium: The John Peel Stage, vernoemd naar de eerder overleden presentator. Maar ook de campings worden aangepast. Camping B komt te vervallen en de nachtprogrammering op Camping B wordt verplaatst naar Camping A.  Met 22.000 bezoekers trekt Pinkpop 2005 meer dan 40.000 bezoekers minder dan in 2002 en Jan Smeets geeft toe overwogen te hebben de stekker eruit te trekken, maar ‘de die-hards rekenen op mij’.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.