6 x wat we nooit vergeten van Rock Werchter 2014

In deze rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven. Dit keer gaan we twee jaar terug en bezoeken we het Werchter-terrein: Rock Werchter 2014!

1. De line-up

RW14_A2_DEF.inddRock Werchter telde in 2014 vier prachtige headliners: Pearl Jam, Arctic Monkeys, Metallica en Kings of Leon. Elke dag werd het terrein flink voor ze opgewarmd. Op de donderdag vonden we onder meer the Wombats, London Grammer, Placebo, Damon Albarn en White Lies op het Werchter-terrein. De vrijdag werd afgetrapt door The 1975 (met enige vertraging weliswaar, maar daarover later meer) en vervolgd door George Ezra, Parov Stelar, Foster the People, Crystal Fighters, Paolo Nutini en meer. Op de derde dag werd de toon gezet door voetbal, maar ook door Kodaline, Twenty One Pilots, Biffy Clyro, Imagine Dragons, Triggerfinger, the Black Keys en the Pixies. Ook op de laatste dag konden de festivalgangers niet stilzitten. De dag werd geopend door Oscar & the Wolf, gevolgd door onder meer Royal Blood, Rudimental, Passenger, Bastille, Foals, Franz Ferdinand en MGMT. Waar de dagen al propvol waren, kwam er van slapen ook niet veel, in de late uurtjes gebeurde er namelijk ook heel wat op het terrein: zo beklommen Skrillex, the Opposites, the Subs, Major Lazer en knallende afsluiter Stromae ieder het podium pas na middernacht, en gingen tot ver na middernacht door.

2. Rode Duivels en Oranje Leeuwen

Sven Michiels Photography
Sven Michiels Photography

Op de zaterdagochtend zei de presentator van de mainstage dat hij goed nieuws had: het zou niet meer gaan regenen, Nederland zou ‘misschien’ winnen en België zou absoluut winnen. Op de derde dag van het festival speelden beide landen namelijk de kwartfinale voor het WK. Dit zorgde voor een hoop wijzigingen in het programma. Zo werd het optreden van SBTRKT geschrapt, zodat de wedstrijd van België in KluB C kon worden gekeken. Triggerfinger huurde twee dames in die tijdens hun set de score aangaven op scorebordjes. Ook waren beide wedstrijden te zien op schermen bij de North West Walls en tegenover House of the Bull. Uiteindelijk kwam er slechts één voorspelling uit: Nederland won.

3. Partytentverbod van nog geen 24 uur

rock-werchter-verbiedt-partytent

Een kleine week voordat Rock Werchter plaats zou vinden liet de organisatie weten dat het verboden zou zijn om partytenten mee te nemen het campingterrein op. Zij gaven als reden hiervoor dat de tenten veel ruimte in beslag namen en bovendien vaak achter werden gelaten. De beslissing riep uiteraard veel boze reacties op bij het publiek. Niet alleen omdat het vrij kort dag was, maar ook omdat de weersvoorspellingen wél om een partytent vroegen. Gelukkig liet de organisatie de volgende dag al weten dat het verbod weer was ingetrokken.

4. Schuilen bij Passenger

 

Tijdens de set van Passenger viel het met bakken naar beneden. De zanger, die in zijn eentje met het een gitaar op het podium staat, werd zelfs korte tijd overstemd door de hevige regenval. Ironisch genoeg gebeurde dit tijdens zijn cover van Simon and Garfunkel’s Sound of Silence. Hij paste ter plekke dan ook de tekst aan naar ‘sound of raindrops’.

5. Skrillex stijgt op

Noem het, en Skrillex had het. Lazers, rook, vuur, een opstijgend ruimteschip en een hele gevarieerde setlist. Dat Skrillex goed bevriend was geraakt met Major Lazer’s Diplo spatte ervan af: hij had alle Dubstep van zijn Macbook afgegooid en vervangen door house, trap en moombahton. Erg? Absoluut niet. Het was goed dat hij op het openluchtpodium stond, anders waren ze het dak kwijt geweest.

6. The 1975 geeft het slechte voorbeeld

Door de plotselinge afzegging van Puggy begon The 1975 heel wat later dan gepland. Het voorste vak werd daardoor geruime tijd bezet door voornamelijk opgewonden tienermeisjes. Ondanks dat het overgrote deel van zijn publiek minderjarig was, zette frontman Matthew Healy het op een zuipen. Ook kon hij niet wachten met roken tot na het optreden en stak de zanger een sigaret op. Drinken, roken en te laat komen: een rolmodel voor de tieners van Werchter. Destijds had de band nog slechts één studioalbum op hun naam staan waardoor hun hele oeuvre ter gehore kon worden gebracht. Aanstaande zomer zijn ze er weer, met nóg een album!

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2024

Locatie
België
Werchter, België
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Lenny Kravitz
Måneskin
Dua Lipa
Tickets Kopen