Het Primavera Sound 2013-affiche staat als een huis met Blur, Nick Cave en Disclosure

Festileaks is op zoek naar de beste line-up ooit. Het affiche waar je jaren na dato nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de wederopstanding van je favoriete band, dan wel omdat je die vele nieuwe, fijne bandjes hebt ontdekt. Vandaag in de aanbieding: Primavera Sound 2013

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij de line-up van Primavera Sound 2013?[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

Primavera Sound 2013

Primavera Sound 2013Het Spaanse Primavera Sound is een festival voor de échte muziekliefhebber. Dat zien we maar weer aan de line-up van 2013. Het festival kondigt Phoenix, Blur en Nick Cave & The Bad Seeds aan als headliners, maar eigenlijk heeft Primavera geen hoofdacts. Het affiche van het festival is één grote hoofdact op zichzelf.

De Primavera-toren

Wie denkt dat Primavera Sound draait om de hoofdacts, snapt er waarschijnlijk de ballen van. De line-up van Primavera is ieder jaar een stevige constructie met zowel onder als boven een flink fundament. Zo staan op de onderste etage van de Primavera-toren namen als Savages, Daughter, Kurt Vile & The Violaters, The Magician, Mac DeMarco en Omar Souleyman. Stuk voor stuk hoog gewaardeerde artiesten. Een aantal etages naar boven vinden we legendes als Wu-Tang Clan en The Knife, maar ook fundament met toekomst, zoals James Blake, Tame Impala en Disclosure. Op het dak van de Primavera-toren vinden we de grote jongens als het gaat om live-perfomances en het maken van kwalitatieve muziek: Phoenix, Blur en Nick Cave & The Bad Seeds.

Een dikkere zoom op al deze artiesten leert ons dat Primavera’s fundament van redelijk jong, maar verdomd stevig hout is gemaakt. Daughter speelde op Primavera slechts acht nummers, de band had net haar eerste album op zak. Momenteel tikt de band bijna de miljoen likes aan op Facebook. Datzelfde geldt voor Disclosure: de eerste cd Settle zou een week later uitkomen en het leven van de broertjes compleet veranderen. Momenteel staan ze op bijna twee miljoen Facebook-likes. Of wat dachten we van Tame Impala: twee jaar voor de release van hitalbum Currents speelde de band op Primavera Sound 2013. Sinds het optreden in 2013 hebben de Australiërs er een miljoen likes bijgekregen.

Disclosure verkocht in 2016 nog de HMH uit binnen een half uur - Foto: Rodrigo Díaz
Disclosure verkocht in 2016 nog de HMH uit binnen een half uur – Foto: Rodrigo Díaz

Mobiel ruilen voor palmbomen

Primavera Sound trekt naast behoorlijk wat muziekliefhebbers ook behoorlijk wat experiementele typetjes aan. De verslaggevers van het Amerikaanse Pitchfork bezoeken een aantal optredens in 2013 op zoek naar bijzonderheden in het publiek. Het resultaat is, uhh.. behoorlijk wazig. Laten we beginnen met de palmboom-gang. Een groep festivalgangers wisselt hun telefoontjes in voor grote palmboomtakken. Dat scheelt een hoop smsjes als je je vrienden kwijt bent. Tijdens het optreden van Kurt Vile wordt de verslaggever vijf maal drugs aangeboden, waarvan één drugsdealer z’n leren cowboy-outfit had aangetrokken.

Tijdens een optreden van rock-trio Bertunizer spelen vier rockers in het publiek de gehele show mee op hun luchtgitaar. Een andere man laat zijn tepelpiercing zien aan een tweetal zeer nieuwsgierige dames. Tijdens de set van John Talabot krijgt de verslaggever een apart voorstel. Een verliefd stel is hard opzoek naar een ‘American Boy’ die met hun het tentje in wilt duiken en experimenteren. Naast alle gekkigheid ook een mooi momentje. Tiener Howard Lawrence van Disclosure is op de dag van zijn optreden jarig. Het publiek zingt hem massaal toe.

Game of Rock-thrones

Nick Cave in gaat al heel wat jaren mee - Foto: Bruce
Nick Cave in 2013. De Australische zanger gaat al heel wat jaren mee – Foto: Bruce

Primavera Sound boekt rock in de breedste zin van het woord. Dat zien we al direct als we kijken naar de hoofdacts. Blur vecht al jaren tegen Oasis met klassiekers als ‘Song 2’ en ‘Girls & Boys’ om de troon van de koning der Britse rock. Nick Cave mengt zich in de strijd om de alternative rock-troon. Phoenix is op Primavera Sound een sterke underdog voor de troon der indierockers. De Game of Thrones zijn er niets bij!

Breng je stem uit!

Wij zijn op zoek naar de beste line-up aller tijden en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Jij mag als deskundig jurylid je stem uitbrengen op ieder affiche dat in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Dat doe je door bovenaan het artikel het aantal munten aan te klikken dat de line-up volgens jou waard is.