7 dingen die we verwachten van Editors op Rock Werchter 2016

Editors startte vorig jaar september al met de In Dream tour, maar moest deze ruim 2 maanden stilleggen wegens ziekte van frontman Tom Smith. Inmiddels is de tour weer in alle hevigheid losgebarsten en zal de band diverse festivals aandoen deze zomer. Komend weekend is Editors weer terug op Belgische bodem en dus is het hoog tijd voor een voorbeschouwing. Dit verwachten we van de show op Rock Werchter 2016.

1. Oud en nieuw in de mix

Editors Setlist Orange Warsaw Festival 2016 2016, In Dream

Laten we beginnen met de setlist. Van stadionrock tot ingetogen liedjes. Editors heeft alles. In het kader van de In Dream tour wordt er met vijf songs goed aandacht besteed aan het gelijknamige album. Maar gelukkig komen de overige vier studio-albums ook aan de beurt. Wat te denken van ‘Munich’, ‘The Racing Rats’, ‘Papillon’ en ‘A Ton Of Love’? Inmiddels allemaal klassiekers te noemen. Een goede mix dus van nieuw en oud materiaal en waar beter dit te beleven dan op de festivalweide? Check de hele setlist ook op Spotify.

2. Nieuwe songs!

Wat onmiddellijk opvalt aan de setlist is het nummer ‘The Pulse’. Hoe, wat, waar is ‘The Pulse’? Wat blijkt: Tom heeft niet stilgezeten op zijn ziekbed! Editors zal dus niet alleen voor het eerst nummers van In Dream spelen op de festivals, maar doet daar met een spiksplinternieuw nummer even een schepje bovenop. Kun je niet wachten? Check dan onderstaande video, twee weken geleden geschoten op Orange Warsaw Festival.

3. Een fitte Tom Smith

[blockquote] THANK YOU TO ALL THOSE WISHING ME BETTER X

— THMSSMTH (@THMSSMTH) 3 FEBRUARI 2016[/blockquote]

In december 2015 werd er bij Tom een bacteriële infectie vastgesteld, maar door ‘onverwachtse complicaties’ duurde zijn herstel langer dan aanvankelijk gedacht. Het staartje van de Europese tour moest worden geannuleerd. Het publiek maakt zich grote zorgen, maar op 3 februari geeft Tom teken van leven via zijn Twitter-account. Niet lang daarna lijkt Tom van Twitter te zijn verdwenen, wat nog meer onzekerheid bij de fans geeft. Of zouden alle beterschapswensen te overweldigend zijn geweest? Wat maakt het eigenlijk nog uit? Tom is terug, yeah!

4. Tom’s magische handen

Of je nou Editors al eerder heb mogen aanschouwen of niet: Tom blijft fascinerend om naar te kijken als hij zingt. De betoverende bewegingen van zijn handen brengen je bijna in vervoering. Ja, Tom! Zing voor ons, Tom!

5. ‘Smokers Outside The Hospital Doors’: akoestisch of niet?

‘Smokers Outside The Hospital Doors’ is de eerste single van het album An End Has A Start (2007) en is het eerste nummer waar de band gebruikt maakt van de piano. Het nummer wordt uitgeroepen tot Song van Jaar 2007 bij 3voor12 en ontpopt zich tot ware publiekslieveling. In de studio-opname wordt langzaam toegewerkt naar een bombastische climax. Toch kiest Tom soms met ‘Smokers Outside The Hospital Doors’ live voor een akoestische uitvoering – nota bene op gitaar – wat een zeer intieme sfeer geeft. Kippenvel gegarandeerd!

6. Afsluiten met ‘Marching Orders’

https://www.youtube.com/watch?v=d5yKVh1m7SM

Met het nieuwe album op zoek, kiest Editors ervoor om de set niet meer traditioneel af te sluiten met ‘Papillon’. ‘Marching Orders’ krijgt nu deze ereplek en stuurt ons na het optreden de nacht in. Een terechte vervanger? Wij zijn heel benieuwd!

7. Veni, ludi, vici

Drie dingen zijn zeker. Editors komt, Editors speelt, Editors overwint. De band hypnotiseert met ‘No Harm’ en ‘Ocean Of Night’. Creëert golven van energie met ‘Papillon’ en ‘An End Has A Start’. En zorgt voor een meezingfestijn op ‘Sugar’ en ‘Munich’. En reken er maar op dat de stem van Tom nog lang blijft nagalmen in je hoofd. Hoe lang nog tot Best Kept Secret?

An evening in Warsaw #editors

Een foto die is geplaatst door EDITORS (@editorsofficial) op

Wat verwacht jij van Editors?

Zo veel mensen, zo veel verwachtingen. We zijn reuze benieuwd: wat mis jij nog in deze lijst? Voor welk nummer doe jij een schietgebedje? Welke song zou je akoestisch willen horen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Inluisteren: check de setlist op Spotify

Wil je je helemaal tot in de puntjes voorbereiden op het festivaloptreden? Check dan de gehele setlist van Editors op ons Spotify kanaal.