Kolken en bulken op ‘Witch Doctor’ van De Staat

torre florim

https://www.youtube.com/watch?v=OhgvbpDeLWw

In de rubriek ‘Set Closers’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week een Nederlandse band die met het laatste album veel succes oogst: De Staat. Vorige week mocht de band een Edison in ontvangst nemen voor de videoclip van het nummer ‘Witch Doctor’. Torre Florim begeeft zich aan het einde van een festivalset midden in het publiek voor een ware circle pit en begint daar – precies ja – dàt nummer. 

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Witch Doctor’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]F[/mks_dropcap]rontman Torre Florim springt van het podium het publiek in en begeeft zich naar het midden van de vloer.  Het publiek verzamelt zich in een cirkel om hem heen. En dan begint Torre vol overgave zijn betoog als medicijnman. Wanneer de band invalt met snoeiharde hardcore beats komt de videclip tot leven en verandert het ogenschijnlijk rustige publiek in een kolkende massa om de zanger heen en chant: “Witch Doctooooooooor!”

‘Witch Doctor’ is afkomstig van het album Icon uit 2013. Een ‘oudje’ dus. Het nummer vergaarde wereldwijde roem door de videoclip gemaakt door Studio Smack. Deze werd uitgebracht in september 2015 en ging direct viral. De kolkende massa bij live optredens lijkt een logisch gevolg op deze succesvolle video en vond voor het eerst plaats op Eurosonic Noorderslag 2016. De Staat is momenteel bezig met een uitverkochte clubtour in Europa, maar stond ook al op de eerste festivals van het jaar: Where The Wild Things Are en Paaspop.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

torre florim

‘Het nummer is mijn aanklacht tegen kwakzalverij’, zegt Torre Florim in een interview met Jeroen Pauw. Maar ‘Witch Doctor’ en met name de videoclip is geïnspireerd door heel veel dingen. ‘Het nummer is geënt op de hardcore uit de jaren 90, dus het begon een beetje met het idee: laten we een gabberparty maken. En toen kwamen er al snel genoeg samen met de boys van Studio Smack andere dingen bij. Een grote inspiratie is de Balinese Monkey Chant maar ook een Islamitische cirkeldans. Er zitten heel veel dingen in die wij tof vonden’.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Witch Doctor’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!