6 redenen waarom je de show van Noel Gallagher móet zien

Noel Gallagher voorbeschouwing 2016

Alweer anderhalf jaar geleden verscheen het tweede studio-album van Noel Gallagher’s High Flying Birds: Chasing Yesterday. Na een uitgebreide clubtour in 2015, staat dit jaar in het teken van de grote festivals. Een gedroomde subliner op o.a. Sziget, Pukkelpop en Lowlands. Festileaks vertelt je waarom je naar deze show móet gaan.

1. 25 jaar Britpop

Noel Gallagher’s High Flying Birds Setlist Festival International de Jazz de Montréal 2016 2016

Wow, wat een setlist! Een optreden van Noel Gallagher’s High Flying Birds staat garant voor een avondje ouderwets meeblèren. Noel kan inmiddels putten uit een behoorlijk oeuvre. Op het program staan prachtige songs die hij schreef voor Oasis,  maar ook nummers afkomstig van de twee albums die hij maakte met zijn hoogvliegende vogels. Genieten geblazen dus, met het beste van Noel Gallagher!

Check de hele setlist ook op Spotify.

2. Een terugblik naar Oasis

Bijna de helft van alle nummers stammen uit het Oasis-tijdperk. Met ‘Digsy’s Dinner’ worden we teruggeslingerd naar het fantastische debuutalbum Definitely Maybe en met ‘Champagne Supernova’ wanen we ons weer even terug in 1995, het jaar van ‘The Battle of BritpopEn dan hebben we het nog niet eens gehad over de wonderschone – oorspronkelijk b-kantjes materiaal – ‘D’Yer Wanna Be A Spaceman’ of ‘Talk Tonight’. Oasis-fans van het eerste uur kunnen hun hart ophalen!

3. Songwriter pur sang

Beatles’ producer George Martin heeft Noel Gallagher eens beschreven als een van de beste songwriters van zijn generatie. Noel had na het uiteenvallen van Oasis op zijn lauweren kunnen rusten, maar de man heeft songwriting in zijn bloed zitten: “But if it all ended tomorrow, I’d still write songs because that’s what I do. I did it when I was broke and on the dole and ever since I was 11, playing the guitar has been my only escape.” En dat blijkt: na het megasucces van Oasis, keert hij solo terug met ijzersterke platen. Onder meer ‘Ballad Of The Mighty I’ en ‘The Death Of You And Me’ zijn inmiddels ook klassiekers te noemen in de setlist.

4. Master of the soundbite

giphy noel

Verwacht tijdens een optreden vooral geen leuke anekdotes of gezellige prietpraat. Noel is verslaafd aan het woord “fuck” en staat erom bekend memorabale uitspraken te doen. De man heeft overal een mening over en is inmiddels een prof in het beledigen van collega-muzikanten. Maar dan wel op zo’n manier, dat je er wel om móet lachen.

[blockquote]”The thing that gets me is, people will say that [Blur’s] the Beatles and we’re the Stones. The fact of the matter is, we’re the Beatles and the Stones, and they’re the fucking Monkees.” –CMJ, April 1996[/blockquote]

[blockquote]”You don’t have to be great to be successful. Look at Phil Collins.” –Guardian compendium[/blockquote]

5. Een lach en een traan bij ‘Live Forever’

Wat hebben Lollapalooza Argentinië en T in The Park gemeen? Een Oasis-minnend publiek! Noel Gallagher verzorgde op beide festivals een optreden en verraste menig festivalganger door op de gitaar ‘Live Forever’ in te zetten. En natuurlijk trakteert het publiek hem dan op massaal meezingen. Zullen we gewoon afspreken dat we Noel altijd zo zullen toezingen? “Maybeeeeeee…” Kippenvelmoment!

In Schotland was dit moment wat zwaarder beladen: bij Noel’s inzet verschijnt de foto van de toen net overleden Prince op het scherm. Helaas is dit niet de eerste keer dat bij dit nummer een ode wordt gebracht. Bij de legendarische concerten op Knebworth in 1996, werd er tijdens ‘Live Forever’ een hele rits van foto’s geprojecteerd van overleden (muziek)helden, waaronder Jimi Hendrix, John Lennon en Bob Marley.

6. Afsluiten met ‘Don’t Look Back In Anger’

De broederlijke rivaliteit onder Noel en Liam Gallagher maakt samenwerken onmogelijk, maar Noel verloochent zijn afkomst niet. Elke set die hij met zijn High Flying Birds speelt is nog doorspekt van Oasis-materiaal en wordt afgesloten met de eerste Oasis-single die Noel mocht inzingen. En wij zingen natuurlijk met hem mee: “And soooooooooooooo Sally can wait….”

Inluisteren: check de setlist op Spotify

Wil je je helemaal tot in de puntjes voorbereiden op het festivaloptreden? Check dan de gehele setlist van Noel Gallagher’s High Flying Birds op ons Spotify kanaal.