In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week kijken we naar een tip van een trouwe lezer, die ‘Song For The Dead’ van Queens Of The Stone Age als ideale set closer ziet. Wij begrijpen wel waarom. 

Met hoeveel munten waardeer jij ‘Song For The Dead’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Josh Homme en co hebben het afgelopen uur alles gegeven, net als jij. Het zweet gutst van je lichaam, maar je glimlach reikt van oor tot oor. Hoopvol wacht je totdat Josh de bekende gitaarriff speelt. En ja hoor, daar gaat ie. Triomfantelijk steek je pink en wijsvinger als twee hoorns de lucht in. De drums komen erbij en de adrenaline beukt door je slagader. Ook jij gaat diep in het rood om nog één keer alles te geven met Queens Of The Stone Age.

‘Song For The Dead’ is het vierde nummer op het derde studioalbum Songs For The Deaf. De intro van het nummer is een homage aan Black Flag; het opkomende drumritme direct na de intro-solo, komt direct Black Flag’s song ‘Slip It In’. Songs For The Deaf betekende in 2002 de definitieve doorbraak van Queens Of The Stone Age en bevat hits als ‘No One Knows’ en ‘Go With The Flow’. Het album neemt je mee op een roadtrip door zuidwesten van de Verenigde Staten. In Los Angeles spring je als het ware in je pick-up en zet koers richting het woestijnachtige Joshua Tree. Vandaar dat de tracks op het album verschillende invloeden bevatten, variërend van urban tot Spaanse volksmuziek en death metal. Dave Grohl (Nirvana, Them Crooked Vultures, Foo Fighters) heeft de drumpartijen ingespeeld op dit album. Hij tourde ook een tijdje mee en deed onder meer Rock Werchter 2002 aan.

Queens of the Stone Age Group Shoot 2008

Hoewel de dood een grote rol speelt in de tekst, is de exacte betekenis van ‘Song For The Dead’ een raadsel. Queens Of The Stone Age houdt wel van mysterie en geheimzinnigheid: op het album Songs for the Deaf staat namelijk een hidden track die ze wel erg goed verborgen hebben. ‘The Real Song For The Deaf’ is alleen te vinden door op het goede moment terug te spoelen tot vóór het begin van het eerste nummer. Een vreemde stem zegt “Huh? What?”. Wat volgt is anderhalve minuut lang lage bas-frequenties en vreemd gekraak. Het schijnt dat dit is opgenomen hebben door met een ballon tegen een microfoon te wrijven, om zo frequenties te produceren die dove mensen kunnen voelen. Op die manier komt de albumtitel pas écht tot leven!

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Song For The Dead’ van Queens Of The Stone Age, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘Song For The Dead’ is inmiddels de 36e nominatie voor Beste Set Closer. Momenteel is het erg spannend aan de top: zowel ‘R U Mine’ van Arctic Monkeys als ‘Marching Orders‘ van Editors scoren 4,38 festivalmuntjes. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers of laat via de comments weten welk nummer je nog mist!