Poule A: LCD Soundsystem vs Major Lazer vs M83 vs De Jeugd

Festival Anthems Poule A

In de nieuwe rubriek Beste Festival Anthem zoekt Festileaks samen met jou naar het ultieme festivalnummer. Velen van jullie hebben de afgelopen weken diverse kanshebbers genomineerd. Om zeker te zijn van een eerlijke wedstrijd, hebben we – net als bij de UEFA Champions League – een draw gehouden. Vandaag start de eerste ronde met poule A: een machtsstrijd dat in het teken staat van live-reputaties en elektronische beats.

Deze week trappen we de competitie af met vier doorgewinterde festivalacts. In de voorrondes wisten ‘All My Friends’ van LCD Soundsystem, ‘Lean On’ van Major Lazer, ‘Midnight City’ van M83 en ‘Sterrenstof’ van De Jeugd Van Tegenwoordig zich te plaatsen voor het kampioenschap en door loting nemen ze het tegen elkaar op in poule A.

UPDATE: Zowel De Jeugd Van Tegenwoordig als M83 hebben zich gekwalificeerd voor de knock-out fase!

‘All My Friends’ van LCD Soundsystem

Dat LCD Soundsystem een fenomenale liveband is, bewees ze maar weer eens op Lowlands 2016. Het optreden werd afgesloten met publieksfavoriet ‘All My Friends’. Vanaf het moment dat het nummer wordt ingezet met het welbekende piano-akkoord, verkeert het publiek in euforische stemming. Allen dansend naar de climax om vervolgens uit volle borst te zingen: “Where are your friends tonight? If I could see all my friends tonight!”

‘Lean On’ van Major Lazer

https://www.youtube.com/watch?v=5GusKER7YfY

De vocals waren oorspronkelijk bedacht voor Rihanna of Nicki Minaj, maar dan over een langzamere reggae sound. Echter na afwijzing van beide zangeressen kwam Diplo uit bij de Deense zangeres MØ. Een geluk bij een ongeluk kun je stellen, want ‘Lean On’ groeit uit tot dé zomerhit van 2015. En Major Lazer schopt het in hetzelfde jaar tot headliner van diverse grote Europese festivals, waar af en toe ook MØ langs mag komen om haar bijdrage live te brengen. En natuurlijk zingen we met haar mee: “Blow a kiss, fire a gun. We need someone to lean on!”

‘Midnight City’ van M83

‘Midnight City’ betekent de allereerste hit voor de Franse muzikant Anthony Gonzalez, beter bekend als M83. Hij schreef het nummer in slechts drie uur na het roken van een ‘spliff’. Een ‘happy mistake’ zoals hij hetzelf omschrijft. Het snelst geschreven nummer in zijn oeuvre, blijkt het populairste nummer en zorgt op de weide voor een ultiem festivalgevoel. Met de handen in de lucht, laten we ons meevoeren: “Waiting in a car, waiting for the right time”.

‘Sterrenstof’ van De Jeugd Van Tegenwoordig

‘Sterrenstof’ is een single afkomstig van het derde album De Lachende Derde. Het nummer is zowel op de radio als op de festivals een van de grootste hits van De Jeugd Van Tegenwoordig. Zodra Bas Bron de beats inzet, gaat het festivalpubliek he-le-maal los. Springen, dansen en vooral heel hard meeschreeuwen lijkt de enige manier om het nummer te beleven. “Op je bolle bips na…”.

Best Festival Anthem op Spotify

Jullie hebben massaal gereageerd op onze oproep tot het nomineren van jouw ultieme festival anthem. We hebben alle nummers die zich geplaatst hebben voor de competitie verzameld in de ultieme festival playlist: Festileaks’ Festival Anthems. Abonneer je nu op deze playlist en blijf op de hoogte van het verloop van deze competitie!

Poule-overzicht

festival anthem poule indeling a-h

festival anthem poule indeling i-p

Benieuwd of jouw nominatie heeft weten door te breken naar de poule-fase? Check hierboven alle deelnemers aan de competitie. Volgende week staan we voor de moeilijke keuze tussen Gorillaz, The Chemical Brothers, Linkin Park en Muse. Weet jij al op wie je gaat stemmen?