Dit is jullie Droomsetlist van Imagine Dragons!

Imagine Dragons

Met Imagine Dragons op het affiche van Rock Werchter fantaseert menig festivalbezoeker alweer over de setlist. Afgelopen dinsdag hebben jullie met FestiTinder laten weten welke nummers van de Dragons jullie het liefst horen. De twintig meest gekozen nummers vormen samen de Droomsetlist van Imagine Dragons. Nu is het de hoogste tijd om de uitslag te bekijken! .

20. ‘Hopeless Opus’


We beginnen jullie droomsetlist met een track van het tweede en meest recente studioalbum Smoke + Mirrors. Een ‘Hopeless Opus’ wordt het op Rock Werchter zeker niet, het stuk wordt door tienduizenden enthousiaste fans met open armen ontvangen!

19. ‘Dream’

Soms is het leven een puinzooi. Gelukkig is het op een festivalweide nét wat gemakkelijker om met die boodschap om te gaan. ‘Dream’ op de setlist tijdens Rock Werchter is voor jullie een droom die werkelijkheid wordt.

18. ‘It Comes Back To You’


Depressie, ADD en angststoornissen; frontman Dan Reynolds heeft op z’n zachtst gezegd geen gemakkelijk leven. Hij schreef ‘It Comes Back To You’ voor zijn vrouw als bedankje voor haar steun. In het nummer benoemt hij vooral de levenslessen die hij tijdens zijn therapie heeft geleerd.

17. ‘Trouble’


“So pray for me brother, I need redemption. I’m just a man, a man on a mission. I want no trouble.” All hail Imagine Dragons!

16. ‘Hear Me’


‘Hear Me’ heeft geen geregisseerde videoclip. De band riep zijn fans op om delen van de tekst letterlijk of figuurlijk uit te beelden, om zo een speciale lyrics-video te maken. Gelukkig klinkt het live ook fantastisch.

15. ‘Polaroid’


Frontman Dan Reynolds bedacht de melodie voor ‘Polaroid’ toen hij met zijn dochter tijdens Halloween langs de deuren ging. Het stamt uit een tijd waarin Dan mentaal erg instabiel was. Hij zei: “Het is alsof mijn leven in sneltreinvaart aan me voorbij flitst. (…) Ik kan je alles vertellen over Imagine Dragons, maar ik heb geen idee wie ik zelf ben.”

14. ‘Roots’


Op de veertiende plaats vinden we het enige nummer op jullie droomsetlist dat niet op een studioalbum staat. “Omarm je afkomst en waardeer de cultuur die jou heeft gemaakt tot wie je bent”, dat is de boodschap van ‘Roots’. Reynolds schreef het nummer tijdens de Smoke + Mirrors-tour en droeg het op aan de trouwe fans.

13. ‘Friction’


Op plek dertien vinden we ‘Friction’, afkomstig van het tweede studioalbum Smoke + Mirrors. Maar liefst elf van de dertien nummers op dit album haalden jullie droomsetlist! Wellicht een goed idee om het album integraal te spelen?

12. ‘I’m So Sorry’


Als je ineens wereldberoemd wordt met je band, dan kan dat je wereld behoorlijk op z’n kop zetten. Tijdens de lange tour met debuutalbum Night Visions schreef Reynolds, overvallen door heimwee en schuldgevoelens naar zijn vrienden en familie, ‘I’m So Sorry’.

11. ‘Gold’


Frontman Reynolds nam het kenmerkende gefloten melodietje uit ‘Gold’ voor het eerst op terwijl hij aan zee zat. Toen hij het terugluisterde op zijn laptop hoorde hij een golf op de achtergrond dichtslaan. Hij was zo gefascineerd door de perfecte timing van het natuurgeweld dat hij besloot de opname te behouden.

10. ‘Tiptoe’


Hoewel ‘Tiptoe’ het plekje in jullie top tien ruimschoots heeft verdiend, wordt het nummer de laatste jaren helaas niet vaak live gespeeld. Laten we hopen dat de mannen uit Las Vegas op Werchter voor ons een uitzondering maken.

9. ‘Smoke And Mirrors’


De titeltrack van het tweede studioalbum klink misschien vrolijk, maar heeft ook een diepere betekenis. Leren om van jezelf te houden en accepteren dat je niet altijd overal een antwoord op weet zijn twee belangrijke thema’s in ‘Smoke and Mirrors’.

8. ‘Bleeding Out’


‘Bleeding Out’ is in meerdere opzichten een speciaal nummer. Het nummer staat bijvoorbeeld niet vaak op de setlist. Daarnaast zit het ook nog eens behoorlijk ingewikkeld in elkaar. De gitaarlijnen zijn apart opgenomen en gemixt en daarna over de rest heen gelegd. Als akkoorden zich herhalen lijkt het daardoor net alsof de plaat kort overslaat, ook wel het ‘broken record effect’ genoemd. Een bijzonder effect wat het tot de top tien heeft gehaald.

7. ‘I Bet My Life’


In een interview met Billboard zei zanger Dan Reynolds over ‘I Bet My Life’: “Net als vele andere tieners had ik soms behoorlijke aanvaringen met mijn ouders. Mijn vader en moeder hebben een hele conservatieve achtergrond, dus toen ik vertelde dat ik muzikant wilde worden, viel dat niet per se in goede aarde. Ik ben mijn hele leven al zo’n beetje het zwarte schaap van de familie geweest. Dit liedje gaat dus over de moeilijke relatie met mijn ouders, maar het is ook een manier om onze verschillen en de relatie die we nog altijd hebben te vieren. ”

6. ‘Shots’


De Amerikaanse winkelgigant Target betaalde acht miljoen dollar voor een compleet reclameblok van vier minuten tijdens de Grammy’s van 2015. Ze zonden bovenstaande clip uit ter promotie van de deluxe versie van het album Smoke + Mirrors die alleen bij Target verkrijgbaar is. Het was het eerste live uitgezonden reclameblok ter wereld.

5. ‘Amsterdam’


“Your time will come if you wait for it, if you wait for it. It’s hard, believe me… I’ve tried.” ‘Amsterdam’ was het eerste Imagine Dragons-nummer met elektronische elementen. Het wordt vaak live gespeeld en lijkt daarmee een zekerheidje op Rock Werchter.

4. ‘It’s Time’


Zanger Dan Reynolds zei in een interview met Huffington Post over ‘It’s Time’: “Soms word ik om 3 uur ’s nachts wakker en grijp ik mijn iPhone om een melodietje op te nemen of stukje tekst in te spreken. Als ik het daarna dan terugluister slaat het soms helemaal nergens op. Op ‘It’s Time’ hebben we uiteindelijk ongeveer anderhalf jaar gezeten. Soms moet je een nummer even laten rusten voordat het iets wordt.” En dat is goed uitgepakt, een welverdiende plek in de top vijf is het gevolg.

3. ‘On Top Of The World’


‘On Top Of The World’ betekende de definitieve doorbraak voor Imagine Dragons. De single bereikte de top tien van de Nederlandse hitlijsten en werd gebruikt in de soundtrack van onder andere Fifa 2013. Het nummer werd zelfs gespeeld op de tweede inauguratie van Barack Obama. Een vrolijk nummer dat perfect past op het festival in Werchter.

2. ‘Demons’


De mannen van Imagine Dragons gingen voor dit nummer een samenwerking aan met hiphop-producer Alex Da Kid. De Brit werd voornamelijk bekend als co-auteur van wereldhits als ‘I Need A Doctor’ van Dr. Dre en ‘Love The Way You Lie’ van Eminem. Het bleek een gouden match: ‘Demons’ stond maar liefst 61 weken in de Amerikaanse hitlijsten en is nu de nummer twee in jullie droomsetlist.

1. ‘Radioactive’

Jullie onbetwiste favoriet: ‘Radioactive’! De openingstrack van het debuutalbum Night Vision kreeg de meeste stemmen in onze FestiTinder en staat daarmee op de eerste plek in jullie droomsetlist. Niet gek, want het lied werd in maar liefst twaalf landen een top tien hit. Het nummer gaat over onze veranderende wereld en het inslaan van nieuwe wegen als gevolg daarvan. Gelukkig leiden die nieuwe wegen komende zomer naar Rock Werchter, waar we ze met open armen zullen ontvangen!

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy