[Oproep] Welke nummers zijn volgens jou échte Festival Anthems?

In de rubriek ‘Festival Anthems’ gaat Festileaks samen met jou op zoek naar hét ultieme festivalnummer. Op 28 januari start de competitie. 64 nummers kunnen zich hiervoor kwalificeren. Jij bepaalt welke! Reageer en laat weten welke nummers er mee moeten spelen.

Om zeker te zijn van een eerlijke wedstrijd, zullen we – net als bij de UEFA Champions League – een ‘draw’ houden. Op maandag 30 januari zal vervolgens de strijd officieel van start gaan. We beginnen met een poulefase met zestien groepen van vier songs. Elke week vechten vier kandidaten het uit in een poule-wedstrijd. De twee nummers met de meeste stemmen kwalificeren zich voor de knock-out fase, die half mei zal starten en er als volgt uit zal zien:

Nomineer jouw favorieten!

Kwalificeer jouw favorieten voor de poulefase door te reageren onderaan dit artikel of op Facebook. En nodig je vrienden uit hetzelfde te doen, want hoe vaker een nummer genoemd wordt, hoe groter de kans is dat deze verzekerd is van een plekje in de kwalificatieronde!

Ter inspiratie en als voorzet heeft de Festileaks-redactie de eerste vier kandidaten op een rijtje gezet. Zie hieronder de #1 nummers uit jullie Droomsetlists van de headliners van 2017: Arcade Fire, Radiohead, Green Day en System Of A Down. Mee eens?

‘Rebellion (Lies)’ van Arcade Fire

De onbetwiste #1 in jullie Droomsetlist van Arcade Fire: ‘Rebellion (Lies)’. Met hun eerste album Funeral net op zak, was Arcade Fire subliner op Lowlands 2005 en stond op zondagavond primetime in een volle Alpha-tent voor een euforisch publiek te spelen. Gelukkig hebben we de beelden nog ?

‘Creep’ van Radiohead

Ondanks het feit dat ‘Creep’ allesbehalve favoriet is bij de band zelf, blijkt dat jullie het nummer maar al te graag willen zien. Niet gek natuurlijk, want het is uiteraard fantastisch om met het hele veld de longen uit je lijf zingen: ‘But I’m a creep, I’m a weirdo..’

‘Basket Case’ van Green Day

Jullie favoriete nummer van deze Amerikaanse idioten betreft de allereerste wereldhit én doorbraak van Green Day: ‘Basket Case’. Of het nou door een foute karaokeavond, een van je eerste gitaarlessen of liefde voor Green Day komt, iedereen kan uit volle borst meezingen met dit nummer. Laten we hopen dat we dat komende zomer ook op vele festivals mogen doen!

‘Chop Suey’ van System Of A Down

Natuurlijk! Chop Suey staat op de hoogste trede in jullie droomsetlist. De titel van het nummer is afgeleid van een Chinees stoofpotje, met vlees of vis, uien, rijst en verschillende groenten. Volgens de band beschrijft het hun eigen muzikale stijl: “a lot of stuff thrown together.” Het ongetwijfeld de grootste hit van de band en het ultieme nummer om nog één keer alles te geven. Wij hebben de stokjes alvast klaarliggen voor Pinkpop en Rock Werchter!

Meer inspiratie nodig?

Drie jaar geleden hebben we je ook al eens gevraagd naar je favoriete Festival Anthems. Zoek je inspiratie voor deze nieuwe strijd? Luister dan nog eens terug in de playlist naar de 100 Festival Anthems van 2014.