Rolf was bij The xx in Amsterdam: “Ze bewezen zich de perfecte headliner voor Lowlands”

Maandag 13 februari stond The xx in de AFAS Live in Amsterdam. De voormalige HMH was in razend tempo uitverkocht en daarom komt het trio in augustus terug. Dan staan ze op Lowlands. Rolf Berntsen was erbij in de AFAS en checkte of ze al klaar zijn voor de festivalzomer. Het woord is aan jou, Rolf.

“Eerder deze maand was er een discussie in het Lowlands topic op het Festileaks Festival Forum. Of The xx wel een ‘waardige headliner’ is. Omdat de muziek te rustig, of zelfs te saai zou zijn. Of omdat ze nog te klein zijn. Maar niets van dat. Jamie, Oliver en Romy snoerden gisteren alle sceptici de mond.”

Optisch genot

“Ten eerste was de set-up briljant. Rondom het podium stonden brede spiegelbalken van 2 meter breed en 6 meter hoog. Deze zorgden werkelijk voor een magisch effect. Elk lampje dat scheen of lichtje dat brandde kreeg je drie keer terug. De spiegels konden ook nog draaien en in de smalle uiteinden van de spiegels zaten dikke lichtkolommen. Optisch was het dus om te smullen.”

https://www.youtube.com/watch?v=IqzdrlKn18w

“Dan muzikaal. Ze begonnen de set met ‘Say Something Loving’, afkomstig van het nieuwe album I See You. Jamie Smith, het elektronische wonderkind van The xx, leidde de song in met samples. Langzaam worden de eerste noten van de gitaar hoorbaar. De zang start. Romy Madley Croft in the house. De bijzondere sound van Oliver Sim maakt het compleet. Alles is loepzuiver en komt direct binnen. Wat een start.”

Van groot naar klein en terug naar groots

“De eerste drie nummers zijn dansbaar. Er heerst een goede vibe. Elk nummer wordt afgesloten met een daverend applaus. Daarna maken ze het juist heel klein. Het podium wordt donker met een klein beetje wit licht. Ze spelen vier rustige nummers waaronder een solo van Romy. Het publiek is redelijk stil, maar het blijft jammer dat er mensen zijn die het niet even op kunnen brengen om stil te zijn. Je merkt wel aan de reactie dat het publiek hier minder enthousiast over is. Ik zelf vond het heel mooi. De stem van Romy raakt me echt. En haar gitaarspel vind ik super mooi.”

“Vanaf het intieme moment wordt opgebouwd naar de climax. Uit het plafond klapt een gigantische spiegel schuin naar beneden, waardoor je mee kan kijken met de kunsten van Jamie. Het nieuwe ‘Dangerous’ scoort en vanaf dat moment wordt er permanent gedanst. Iedereen geniet ook zichtbaar van de visuals, die niet alleen van het podium, maar ook vanaf achterin de zaal komen. Hoogtepunt: ‘Loud Places’, de solohit van Jamie xx van vorig jaar. De hele zaal gaat mee.”

“De toegift wordt gestart met misschien wel de beste van de nieuwe plaat: ‘On Hold’. Weer feest. De groep sluit af met ‘Intro’ (de ironie!), de eerste song van het eerste album. Super tof om dat een keer live te zien. Wat volgde was een eindeloos applaus. Je zag dat Romy en Oliver hier duidelijk door werden geraakt. Ze kregen zeer terecht, heel veel liefde van het publiek. Ontlading! En nog een verrassing: Romy start een fragiele versie van ‘Angels’. ‘They would be as in love with you as I am’. Fijne Valentijnsdag, The xx.”

Lowlands

“Ze zullen op Lowlands waarschijnlijk korter spelen dan in de AFAS, waar ze de anderhalf uur aantikten. Maar hoe dan ook kun je je voorbereiden op een feestje. Sommige hele kleine nummers krijgen tijdens de set een extra beat van Jamie, waardoor je dansend de nacht in gaat. Ik heb nu al weer zin om ze te zien in augustus.”

>> Heb je ook een goed verhaal dat je wilt delen? Stuur ons gerust een berichtje!

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.