Advertisement

Drugsbezit direct beboet op festivals in Belgisch Limburg

Pukkelpop publiek

Drugsbezit wordt aankomende zomer niet meer getolereerd op de grote festivals in Belgisch Limburg zoals Pukkelpop en Extrema Outdoor. De provincie gaat een lik-op-stuk-beleid hanteren waarbij drugbezitters direct de rekening wordt voorgeschoteld. 

‘Snoepen’ of een jointje opsteken zit er dus niet meer in op diverse Belgische festivals, zo meldt Het Nieuwsblad. “Op elk festival zullen agenten blowers en snuivers met betaalautomaat en overschrijvingsformulieren te lijf gaan”, aldus Bruno Coppin van Limburgs pakket. Boetes voor drugsbezit kunnen oplopen tot 600 euro. Bij weigering van de boete volgt een dagvaarding.

Het lik-op-stuk-beleid komt voort uit een succesvol verlopen proefproject van vorige zomer. Volgens Coppin heerst er in bepaalde milieus in Limburg drugsproblematiek en een harde aanpak is dan ook gewenst. De provincie probeert met dit beleid het experimenteren met drugs op festivals te ontmoedigen.

Voor welke festivals gaat dit op?

Het lik-op-stuk-beleid geldt op voor alle grote festivals in Belgisch Limburg. Hieronder vallen onder meer Pukkelpop en Extrema Outdoor. Andere gemeenten in Vlaanderen staan echter te trappelen om de maatregelen over te nemen. Zo moeten bezoekers van onder meer Rock Werchter en Tomorrowland niet raar opkijken als ze bij drugsbezit eveneens direct de rekening voorgeschoteld krijgen.

Drugsstraten in Nederland

Ook op Nederlandse festivals is de afgelopen jaren geëxperimenteerd met snelrecht bij drugsbezit. Op Lowlands, Defqon en ADE werden zogenaamde drugsstraten geïnstalleerd waar de drugs werd getest en de eigenaars meteen konden worden voorgeleid aan de officier van justitie. Enkele advocaten uitten in Het Parool toen hun ongenoegen over de drugsstraten vanwege de afwezigheid van advocaten voor het bijstaan van de overtreders.

Maar de drugsstraat bleek zelf ook niet bepaald een groot succes. In een interview met Vice geeft advocaat Bart van Elst aan dat er maar relatief weinig mensen worden opgepakt. Hij verwacht dat de drugsstraten op Defqon, ADE en wellicht ook Lowlands zullen blijven bestaan, maar dat er geen nieuwe straten bijkomen. Daarvoor zijn de opbrengsten te laag en de kosten te hoog.