25 onvergetelijke momenten uit de Pukkelpop geschiedenis

Pukkelpop 2018
Photo: Pukkelpop

In 2024 vindt de 37e editie van dit mooie Belgische festival plaats. Je kunt je daarmee voorstellen dat in de voorgaande 36 edities genoeg herinneringen op te halen zijn. Wat te denken van het legendarische optreden van Nirvana in 1991? Of de passage van Daft Punk in 2006? We presenteren je deze en nog 25 onvergetelijke momenten uit de Pukkelpop geschiedenis!

Chokri Mahassine en zijn verenging Humanistische Jongeren Leopoldsburg (HJ) besluiten in 1985 een festival op te richten. Voor de de naam hoeven ze niet ver te zoeken: ze vernoemen het gewoon naar het bestaande clubhuis: De Pukkel. Pukkelpop is dus geboren; wie had toen voorzien dat het zo groot zou worden?

Pukkelpop geschiedenis

1. De allereerste editie (1985)

Zondag 21 juli vindt de allereerste editie ooit plaats: Pukkelpop 1985. Er staan slechts zeven acts op het programma, waarvoor 2.500 bezoekers elk 400 Belgische Frank (of 300 in voorverkoop) neerlegt. Omgerekend is dat 10 euro voor zeven bands. Tegenwoordig zijn de festivaltickets wat duurder, maar bieden ze wel toegang tot meer dan 200 acts.

2. Omstreden optreden van DAF wordt niet gewaardeerd (1986)

De Duitse band DAF staat in de jaren ’80 aan de basis van ‘electronic music’ en techno. De groep is niet vies van een beetje controverse, zo zijn hun teksten vaak provocatief. Ook het optreden op Pukkelpop is zeer omstreden. Het duo draait op het podium cassettebandjes af en zingen daarbij.

Het publiek is niet gediend van dit ‘onechte’ optreden en ontketent een opstand. DAF wordt door festivalgangers met modder van het podium afgesmeten. Zeventien jaar later, in 2003, staat de groep wéér op de line-up. Dan worden ze wél door Pukkelpoppers op handen gedragen.

3. Ramones zijn de weg kwijt (1988)

Als de Ramones in 1988 op Pukkelpop aankomen, kijken ze raar op als ze zien waar ze moeten spelen. Het festival wordt dit jaar voor het eerst op het vliegveld van Hechtel gehouden. “I thought we were playing in Brussels, in a big city! We’re in the country! What are we doing here?”, vroeg bassist DeeDee zich af.

De plek heeft absoluut geen invloed op hun set, wat volgens Chokri zowat de beste festivalset is die een organisator zich kan indenken. “Zelfs de dj’s vonden de Ramones goed”, liet hij achteraf optekenen. Drie jaar later staan ze er nog eens. 

4. Afzeggende artiesten leiden tot cancelen van Pukkelpop (1989)

Na vier succesvolle edities, komt de eerste grote tegenslag in 1989. Wegens tour-problemen moeten de reeds geboekte New Order en The Sugarcubes (met Björk) helaas afzeggen. Omdat er vijf weken voor het festival nog geen waardige vervangers zijn gevonden, wordt de lustrumeditie afgeblazen.

Pukkelpop geschiedenis

5. Faith No throw More shoes (1990)

In tegenstelling tot het modder-débacle van DAF in 1985, staat er in 1990 een act op Pukkelpop die het publiek juist vraagt om dingen naar het podium te gooien. Faith No More zweept de festivalgangers op met de oproep “Throw more shoes!”. Je kunt je voorstellen dat na afloop van het optreden, de helft van de mensen op sokken of blote schoenen stond.

Pukkelpop geschiedenis

6. Who the f*ck is Nirvana? (1991)

Limbomaniacs is, zoals je hierboven kunt zien, de kleinste naam op het affiche van Pukkelpop 1991. De groep moet helaas afzeggen voor het festival. Ze worden vervangen door een andere kleine naam: Nirvana. Cobain, Grohl en Novoselic mogen om 10 uur in de ochtend aantreden tegenover een klein publiek, waarvan zeker de helft al zat was.

“De grootste show die ik tot dan toe gedaan had”, herinnert Nirvana-drummer Dave Grohl zich nog goed. Niet veel later na Pukkelpop barst de Nirvana-gekte los, als de band het album Nevermind en single ‘Smells Like Teen Spirit’ de wereld inslingert.

7. Pukkelpop krijgt er een tweede podium bij (1992)

De Marquee, wie kent em nie? The National (2019), Tame Impala (2015) en Portishead (2014) vormen een kleine greep van artiesten die sindsdien deze tent op zijn kop weten te zetten.

8. Neil Young met Pearl Jam als begeleidingsband (1995)

In 1995 organiseert Pukkelpop voor het eerst een extra festivaldag en mag het meer dan 50.000 bezoekers verwelkomen. De headliner van die tweede dag is Neil Young, die zich laat begeleiden door Pearl Jam. Zonder Eddie Vedder, die tot op de dag van vandaag nog nooit op Pukkelpop heeft opgetreden. Een unicum, want Young en Pearl Jam – die in juni 1995 het gezamenlijke album Mirror Ball uitbrachten – treden amper elf keer samen op in Europa.

pkp 97

9. Een waar droomaffiche (1997)

In 1997 presenteert Pukkelpop een affiche waar je nu nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de headliners (Metallica en The Chemical Brothers), dan wel om de artiesten die zich jaren later ontpoppen tot (sub)headliners. Zie bijvoorbeeld Rammstein op de eerste dag of Blink-182 op de tweede. Wat een broekies!

10. Creamfields @ Pukkelpop (1999)

In 1999 wordt op de eerste festivaldag van Pukkelpop het dance-event Creamfields verwelkomd. Als gevolg daarvan is het op de meeste podia dance wat de klok slaat. Chokri is apetrots op de schare internationale dj’s op Pukkelpop dat jaar, maar daar dacht het publiek vaak anders over…

11. Voor het eerst drie dagen Pukkelpop (2001)

In 2001 wordt het festival voor de eerste keer in de Pukkelpop geschiedenis een driedaags evenement. Het bereikt daarmee een opkomstpiek van 115.000 bezoekers. Een stijging van 76% (!) ten opzichte van het voorgaande jaar.

12. Een muzikaal dieptepunt dankzij Guns N’ Roses (2002)

Ze komen opdagen, al is het wel ruim een uur later dan in de planning staat. Festivalgangers die het geduld konden opbrengen om zo lang te wachten, krijgen daar later spijt van. Slash is vervangen door gitarist Buckethead, die voor alle duidelijkheid een emmer op zijn hoofd gezet. Ja, er is vuurwerk, maar alleen op de schermen. Naar verluidt verdwijnt frontman Axl Rose ook nog eens een kwartier van het podium om backstage te dineren met vis en wijn.

Het Belgische Humo benoemde in 2021 het optreden zelfs als een van de allerslechtste Pukkelpop-concerten van de afgelopen twintig jaar. “Guns N’ Roses is dood, wij hebben ergens nog al hun platen liggen. Maar waar?” Klare taal.

13. Robots nemen Pukkelpop over (2006)

Eén van de meest exclusieve acts van de afgelopen decennia staat op Pukkelpop 2006. Daft Punk is één van de eerste dance-acts die mag headlinen op het alternatieve festival. Speciaal voor dit iconiche duo, wijzigt de organisatie de hoogte van het hoofdpodium. Met een gigantische piramideconstructie en lichtshow, zet Daft Punk de weide op zijn kop. Ben jij er bij geweest? Dan zullen velen jaloers op je zijn!

14. Een surprise-act van formaat op de 25e editie (2009)

In 2009 vindt de 25e editie van Pukkelpop plaatst en als cadeau mag het festival voor het eerst het bordje ‘uitverkocht’ aan de deur hangen. Een record van 180.000 festivalgangers kan in de Pukkelpop geschiedenis worden bijgeschreven. Als verrassing staat er een ‘surprise-act’ op het programma. Daarover wordt veel gespeculeerd: Muse? Milk Inc.? Evil Superstars? Nee, niemand minder dan Them Crooked Vultures. Wie? Nou, de supergroep bestaande uit Dave Grohl (Foo Fighters), John Paul Jones (Led Zeppelin) en Josh Homme (Queens of the Stone Age). Le-gen-darisch.

15. Een sprong in het diepe (2009)

Faith No More schreef in 1990 al historie, maar weet 19 jaar later weer een onuitwisbare indruk te maken op het publiek. Tijdens hun optreden besluit een geluidsman een poging tot stagediven te wagen. Helaas mist hij de mensenmassa en knalt hij zo op de stenen vloer. Tja, er hangen niet voor niets bordjes met een verbod bij het podium. Actie vanaf 2:25!

16. Duistere tijden… (2010)

De editie van 2010 staat met een dikke zwarte rand in de Pukkelpop geschiedenis geschreven. Michael Been, zanger en gitarist van The Call, sterft op 19 augustus aan een hartaanval na het uitvoeren van taken als geluidstechnicus voor Black Rebel Motorcycle Club. Dat is helaas niet de enige dode op het festival.

Een dag later pleegt Ou Est Le Swimming Pool-zanger Charles Haddon zelfmoord door van een zendmast te springen op de backstage parkeerplaats. Dit gebeurde kort na het optreden van de groep op het festival. Haddon werd naar verluidt boos over een blessure opgelopen door een fan na een podiumduik in de menigte.

17. De verschrikkelijke storm (2011)

Na de zwartomrande editie van 2010, volgt een rampzalig festival in 2011. Op de eerste dag van Pukkelpop wordt het terrein geteisterd door plotseling noodweer. De gehele festivalweide staat in korte tijd onder water en door zwarte windstoten knappen enkele bomen. Veel bezoekers vluchten de Chateau-tent in. Die stort in door de wind, regen en grote hagelstenen. Vijf mensen laten het leven en veel bezoekers raken gewond. De storm betekent het tragische einde van Pukkelpop 2011.

18. Pukkelpop rouwt met Foo Fighters (2012)

Het jaar 2011 leek een Foo Fighters hoogtepunt op de Main Stage te beloven. Helaas pakte dat anders uit toen tijdens de backstage voorbereidingen op deze show, het noodweer losbrak. Een jaar later keert de band terug en levert een emotionele, maar fantastische show af. Iedereen rouwt om de verloren levens met een traan, een lach en Foo Fighters.

19. Hoera! Pukkelpop 30 jaar (2015)

In 2015 bestaat Pukkelpop 30 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Zo voegt de organisatie allerlei nieuwigheden toe aan het programma. Zo wordt er een nieuw podium (Baraque Future) neergezet, een eigen biertje (Pukkelpop Pintjes, gebrouwen door Maes) gelanceerd én een nieuw veld met heerlijk eten van meer dan 20 foodtrucks geopend: Food Wood.

Daarnaast openen de festivalpoorten een dag eerder voor een grote pre-party met drie stages. De beats van 2manydj’s en Tiga vormen het feestelijke decor. Het muzikale programma begon in 1985 met The Neon Judgement. Ter ere van het 30-jarig jubileum krijgt de groep opnieuw het podium aangeboden. De cirkel is rond.

20. ‘Ons Oranje’ (2017)

De Petit Bazar staat in 2017 jaar in het teken van ‘Ons Oranje’. Zo is er de Mora-snackmuur die ons natuurlijk doet denken aan thuis. De enige echte Cora & Flora van Mora presenteren een snackmuur-bingo. Ook de Wallen mogen natuurlijk niet ontbreken. De sportievelingen onder ons konden zelfs ‘fierljeppen’, hoe leuk is dat?!

21. Willy Somers wordt onthaald als superster (2018)

Rockster Daan, gitarist Mauro Pawlowski, Songfestivalkandidate Sennek en Callboy Rik Verheye brengen de zaterdagmiddag van Pukkelpop 2018 de Marquee al in beweging. De tent barst echter pas echt uit haar voegen als Willy Sommers het podium op komt. Onder begeleiding van een fanfare zorgt deze Vlaamse cultheld voor een volksfeest en een polonaise tot buiten de tent.

Sommers vertelde in een interview met HLN dat hij nog nooit een festival bezocht had. “Ik sta al sinds mijn zestiende op het podium en moest dus optreden in het weekend. Tijd voor festivals was er niet. Ik stond dan ook aan de grond genageld toen Mauro en Daan me vroegen om mee te doen met hun gezelschap.”

22. Een dubbele traktatie van The National (2019)

Wat is er beter dan The National op een festival? Juist: twee keer The National op een festival! Pukkelpop krijgt het in de zomer van 2019 voor elkaar. Niet alleen sluiten de Amerikaanse rockers de vrijdagavond in de Marquee af, maar doen ze dat op zondagavond nog even dunnetjes over. De eerste set staat in het teken van de meeste recente plaat, I Am Easy To FindHet tweede optreden wordt volledig bepaald door de festivalbezoeker. Dat de hoge verwachtingen meer dan worden waargemaakt, blijkt wel uit de reacties na de show.

23. De toevoeging van een nieuw podium: de Backyard (2022)

Stages genoeg dit jaar. Er is zelfs ruimte voor een nieuwe: de Backyard, een tempel voor het hardere snarenwerk. Eentje die meteen in de smaak lijkt te vallen en op momenten goed gevuld geraakt. Mooi dat ze een bepaald soort act zoals Clutch en Clawfinger nu een plek kunnen geven.

Tame Impala @ Primavera Sound 2022
Photo: Ioana Maftei / Festileaks

24. Tame Impala revancheert de verregende show van 2019 (2022)

‘One More Year’, ‘Borderline’ en ‘Breathe Deeper’ kloppen nog voorzichtig op de voordeur. Het is wanneer Kevin Parker (“Let’s do this Belgian style”) ‘Elephant’ van de ketting laat, dat het visuele hek van de dam is. En dan moesten prijsbeesten ‘Let It Happen’, ‘Feels Like I Only Go Backwards’, ‘Lost In Yesterday’ en ‘The Less I Know The Better’ nog komen. Op de festivalvrijdag moesten veel fans van Slipknot de regen nog trotseren, maar op zaterdagavond was het dansen onder de sterren. Revanche na de uitgeregende Tame Impala show van 2019.

25. Billie Eilish maakt Pukkelpop happier than ever (2023)

In 2019 stond Billie Eilish eigenlijk geprogrammeerd op de Dance Hall. Klein inschattingsfoutje die gelukkig tijdig hersteld werd: de razend populaire zangeres verhuisde naar de Main. Vier jaar later mag ze diezelfde Main afsluiten met een spectaculaire headlineshow. Op haar nieuwe plaat staan aardig wat ballads, waarmee de zangeres goed laat horen wat ze vocaal in huis heeft. Met haar zangkunst verplettert Billie haar publiek, terwijl ze zelf heel ongedwongen en relaxed op het podium staat. Dit is in tegenstelling tot haar fans, die happier than ever elk nummer woord voor woord meeschreeuwen.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 1985

Locatie
België
Heppen, België
Datum 21 juli 1985
Tickets Niet meer beschikbaar.