Bijna 100 ton CO2-uitstoot door bezoekersafval festivalcampings

DTRH Campinggasten
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Uit onderzoek blijkt dat bezoekersafval op festivalcampings voor bijna 100 ton CO2-uitstoot zorgt. Dit concludeert MOJO na het berekenen van de CO2-voetafdruk van al haar grote buitenconcerten en festivals. Uiterlijk 2030 moet de uitstoot van dit campingafval naar nul. Dit vertelt Kees Lamers van MOJO deze week op Eurosonic Noorderslag 2023.

Grasvelden bezaaid met kapotte partytenten, opblaasdieren en lege blikjes. Waarschijnlijk komt dit treurige beeld je bekend voor als je eens op een festivalcamping hebt gestaan. Zeker als je het tot maandagochtend hebt volgehouden. Dit blijkt nu ook nog eens flink wat CO2-uitstoot tot gevolg te hebben.

Afval reduceren

MOJO berekende dat afval op festivals voor 295 ton CO2 zorgt, en dat dit voor 31% bestaat uit het afval wat bezoekers op de camping achterlaten. Bijna 100 ton dus. En dit moet binnen zeven jaar naar nul. Hoe MOJO dit doel wil bereiken? Dat licht de concertorganisator nog niet toe. Wel rekent MOJO hierbij op de medewerking van bezoekers.

Toch blijkt afval slechts een minimaal aandeel te hebben in de totale CO2-uitstoot van festivals en andere buitenevenementen: 1%. Veel werk aan de winkel dus.

Circulair en klimaatneutraal

Daarom hebben MOJO, AFAS Live en Ziggo Dome een gezamenlijk doel op het gebied van duurzaamheid gepresenteerd. Alle evenementen moeten uiterlijk 2030 circulair en klimaatneutraal opereren. Dit willen ze bereiken door minder uitstoot, meer hergebruik en door uitstoot te compenseren.

Festivals willen graag een oplossing voor de grote hoeveelheid afval. Door meer hergebruik van materialen, kan de uitstoot door bezoekers omlaag. Wie regelmatig op festivals komt, kan de eerste initiatieven op dit gebied al merken. Door de invoering van statiegeld wordt de bezoeker gestimuleerd om de beker in te leveren bij de bar. Dit leidt ertoe dat steeds minder festivalbezoekers gebruikte bekers van zich af gooien.

Goed voorbeeld

Niet alleen in Nederland zoeken festivals naar een oplossing voor afval. In de huidige tijd met toenemend bewustzijn onder bezoekers en stijgende kosten komen organisaties in actie. Glastonbury en Pukkelpop zijn goede voorbeelden als we kijken naar hun aanpak. Glastonbury heeft plastic bekers voor eenmalig gebruik in 2019 in de ban gedaan. Hier krijg je enkel nog bekers, borden en bestek afkomstig van hout met FSC-keurmerk. Op Pukkelpop zien ze het afvalprobleem ook al sinds enkele jaren. Hier gebruiken ze ingezameld PET-afval voor de bierbekers bij de volgende editie.

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen – Festileaks
Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.