Het Amsterdam Dance Event staat weer voor deur en het belooft weer groter dan groots te worden. Wij namen de buitengewoon lange programmalijst helemaal door en selecteerden voor jullie acht must-see’s op ADE! 

Meer dan 2.200 artiesten van over de hele wereld die optreden op 120 verschillende locaties in Amsterdam; ADE is uitgegroeid tot ’s werelds grootste clubfestival. Vanaf woensdag staat de hoofdstad overdag vijf dagen lang in het teken van diverse conferenties, lezingen en workshops. ’s Avonds en ’s nachts speelt ADE zich af in poppodia, clubs en andere uitgaansgelegenheden. Het aanbod is enorm, dus voordat je plannen kunt maken is enige research wel nodig. Wij hebben acht speciale programma-onderdelen voor je op een rij gezet:

1. Aftrap ADE met ‘house-grondlegger’ Chuck Roberts

De symbolische opening van het dancefestival vindt al op dinsdag 17 oktober plaats in Mary Go Wild op de Zeedijk. Daar zal dj Chuck Roberts om 15.45 de iconische gele ADE-cube overhandigd krijgen. Roberts geldt als een van de grondleggers van de moderne house, onder andere door zijn track My House (In the Beginning there was Jack), die hij 30 jaar geleden produceerde. Zijn aanwezigheid blijft gelukkig niet beperkt tot de opening; hij staat ook geprogrammeerd op twee clubavonden!

Lost In Music & Chosen Few Deejays Present: In The Beginning
Donderdag 19 oktober, 22.00 – 05.00, Madam

The Fabulous Shaker Boys Present: Let’s get lush
Zaterdag 21 oktober, 22.00 – 05.00, Tuschinski

2. Workshop met Martin Garrix

Normaal gesproken zie je hem voornamelijk achter zijn dj booth staan, maar op woensdag 18 oktober krijgen fans de kans om mee te kijken tijdens het productieproces van Martin Garrix. De dj en producer verhuist zijn studio – de voormalige FC Walvisch studio in Oost – voor deze gelegenheid naar het auditorium van het DeLaMar theater. Daar laat hij in een sessie van een uur zien hoe hij als producer te werk gaat. Niet getreurd als je geen plaats weet te bemachtigen: Martin Garrix verzorgt daarnaast nog twee optredens, een voor zijn 18+ publiek en een voor alle leeftijden!

ADE Sound Lab presents: Studio XL Martin Garrix
Woensdag 18 oktober, 16.30 – 17.30, DeLaMar Theater

Martin Garrix – 18+
Vrijdag 20 oktober, 22.00 – 05.00, Amsterdam RAI

Martin Garrix – all ages
Zaterdag 21 oktober, 17.00 – 22.00, Amsterdam RAI

3. Een hattrick in de Gashouder met DGTL

DGTL is een festivalorganisatie uit Amsterdam, die internationaal opereert. De evenementen staan bekend om de innovatieve elektronische programmering en kennen edities in Amsterdam, Barcelona, Tel Aviv en São Paulo. Deze week verzorgt DGTL in haar thuisstad niet één, niet twee, maar drie nachten dansvermaak, waar o.a. Modeselektor, Apparat, Jon Hopkins en De Sluwe Vos op de planning staan.

DGTL
Donderdag 19 oktober, 23.00 – 08.00, Scheepsbouwloods

DGTL x Paradise Records
Vrijdag 20 oktober, 22.00 – 07.00, Scheepsbouwloods

DGTL x Kompakt Records
Zaterdag 21 oktober, 22.00 – 07.00, Scheepsbouwloods

4. Naar het Rijksmuseum met Underworld

Underworld
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Er werd al een tijdje gespeculeerd over wie dit jaar zou worden vastgelegd voor de tweede editie van dit gratis feest. Niemand minder dan Underworld zal vrijdagavond in de fietspassage van het Rijksmuseum – voor de gelegenheid omgetoverd tot een intieme club – een optreden weggeven. Kaarten zijn niet te koop; je hoeft je slechts aan te melden. En duimen dat je wordt ingeloot natuurlijk.

Underworld geeft naast het feest in de fietspassage ook nog een lezing op woensdag 18 oktober. Deze bijeenkomst is alleen bij te wonen als je in het bezit bent van een ADE-conferentiekaart.

Audio Obscura x Underworld
Vrijdag 20 oktober, 19.00 – 23.00, Fietspassage Rijksmuseum

5. Dansen is gezond met DJ Jean

Ook dit jaar is Dance for Health weer aanwezig op het Amsterdam Dance Event. Op vrijdag 20 oktober organiseert de stichting een speciaal dansevenement voor mensen met een chronische bewegingsaandoening, zoals Parkinson, MS of reuma. Op vrijdag 20 oktober barst om 13:00 uur het dansfeest los met muziek van DJ Jean. In de foyer van de Pathé City Bioscoop aan het Leidseplein in Amsterdam zal choreograaf Itamar Serussi (Scapino Ballet Rotterdam) de speciale dansles begeleiden. Iedereen is welkom, ook als je niet lid bent van Dance for Health.

Vrijdag 20 oktober, 13.00 – 14.00, Pathé City

6. Back to the Future met Paul Kalkbrenner

De bakermat van de Awakenings-evenementen ligt in de Gashouder van de Westergasfabriek, waar de allereerste editie op 30 maart 1997 plaatsvond. Sinds 2012 organiseert Awakenings ook feesten tijdens ADE op dezelfde locatie. Dit jaar worden er twee dagspecials toegevoegd aan het programma: Back to the Future en Awakenings by Day. Voor eerstgenoemde staat niemand minder dan Paul Kalkbrenner op vrijdag 20 oktober al vanaf 16.00 uur op het podium. Daar zal hij remixes en mashups brengen van technoclassics waar hij zelf mee opgroeide.

Awakenings x Paul Kalkbrenner presents Back to the Future
Vrijdag 20 oktober, 16.00 – 22.00, Gashouder

Awakenings by Day
Zaterdag 21 oktober, 12.00 – 22.00, Scheepsbouwloods

7. ‘Het Weekend’ in De School

Het is momenteel misschien wel de hotste club in Amsterdam en mag dus zeker niet ontbreken in deze lijst. De School is dit jaar tijdens het ADE weekend maar liefst 62 uur non-stop open. Geen grote internationale namen hier, maar de vertrouwdheid van de eigen huis-dj’s waaronder Interstellar Funk en Job Jobse. In meerdere ruimtes van dit voormalige schoolgebouw, kun je genieten van een aaneenschakeling van concerten, clubnachten en een doorlopende expositie. Nooit meer naar huis!

Vrijdag 20 oktober 19.30 – maandag 23 oktober 10.00 uur, De School

8. Gezamelijk uitbrakken op het Hangover Festival

ade

Op de slotdag van het festival kun je dit jaar voor het eerst gratis genieten van muziek, vuurtjes en comfortfood. Het Hangover Festival wordt georganiseerd door de mensen achter Into The Woods en vindt plaats op NDSM rondom Noorderlicht. Het programma bestaat uit live bands en dj’s verspreid over drie podia, maar net zo belangrijk zullen de foodtrucks en lichaamsontspanning zijn. Paul Niezen (mede-organisator) tegen Het Parool: “Wat is er met een kater lekkerder dan met een lekkere, vette pizza in een hot tub zitten? We gaan ervoor zorgen dat er genoeg eten is om het serotonine weer een beetje omhoog te krikken.” Mooi gesproken Paul, wij zijn om!

Zondag 22 oktober, 12.00-23.00, NDSM (rondom Noorderlicht)

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.