Advertisement

14 oktober 1980: de eerste show van U2 in Nederland

Foto: Tom Raftery

Dit jaar wist U2 weer zonder enige moeite de ArenA tweemaal uit te verkopen. De prijs van een kaartje? Een kleine 77 euro voor een staanplaats. In 1980 waren de tijden ietsje anders. Toen kwam de band uit Ierland voor het eerst naar Nederland. Wat het kostte? 5 hele guldens.

14 oktober 1980, de historische datum dat U2 voor het eerst zijn nummers speelde op Nederlandse bodem. Dit keer niet in een uitverkochte ArenA, maar in een halfvolle Melkweg. De band had nog geen uitgebreid repertoire en het debuutalbum Boy was nog niet eens uitgebracht. Toch wist de band een sterke show neer te zetten. Het publiek werd op een magische wijze vermaakt. Na een succesvolle show in Amsterdam stonden nog shows in Apeldoorn en Groningen op het programma.

U2 bij de KRO-radiostudio

Een paar uur voor het optreden in de Melkweg gaf U2 al een demo in de KRO-radiostudio. Ze speelden de show voor een iets kleiner publiek dan ze nu gewend zijn, een kleine 100 man. Volgens velen was Bono toen al de frontman waar elke band van mag dromen: Een zanger vol passie en met een ego dat net iets groter is dan dat van de gemiddelde mens. Bono had al alle ambities om uit te groeien tot een wereldster. En met succes, want U2 is momenteel één van de grootste bands uit de muziekgeschiedenis.