12 dingen die we nooit meer vergeten van Sziget 2017

Foto: Rockstar Photographers/Sziget 2016

“Geniet van de zomer, voor je het weet is-ie voorbij!”, zei je oma in mei nog tegen je. Je keek haar toen wellicht als een botsauto aan. “Hoezo? Ik ga eerst nog 7 festivals in Nederland af en pak ook nog een weekje Boedapest mee. Ik heb nog een lange weg te gaan.”, dacht je onverschillig. Nu, half oktober, zijn het alleen nog herinneringen die overblijven, met die van Sziget in het bijzonder. Deze 12 momenten van Sziget 2017 zullen we nooit vergeten!

1. Triomfantelijk de brug over

Sziget 2017

Nog voordat het avontuur begint voel je je al de koning te rijk. De kenmerkende brug – die je met honderden gekleurde vlaggetjes welkom heet – zuigt je een hele nieuwe wereld in. Het is een bijzonder gevoel, een beetje alsof je de Vierdaagse hebt uitgelopen. Niets staat een fantastische week nog in de weg.

2. Een spectaculaire opening door P!nk

De powervrouw uit Pennsylvania trapte haar set af met ‘Get The Party Started’, een verzoek waar de festivalweide massaal gehoor aan gaf. Voor het grootste publiek van de hele Sziget-week werkte ze moeiteloos haar reeks aan greatest hits af. Het optreden ontpopte zich al snel tot één groot meezingfestijn. P!nk steeg letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit tijdens het laatste nummer ‘So What’, toen ze aan een stellage boven het publiek zweefde.

3. Het betoverende nachtleven

Sziget 2017

’s Nachts ondergaat het terrein een ware metamorfose. Nadat de zon haar diensten heeft bewezen en achter de horizon is verdwenen, nemen de duizenden lichtjes haar werk over. Van de overweldigende lasershow in de Telekom Arena tot de knusse chill area bij het strand, elke uithoek van het eiland heeft zijn eigen uitstraling en charme.

4. Ontbijten bij de Aldi

Niets is lekkerder dan ontbijten met een vers gebakken broodje! Zeker als je de avond van tevoren nog aan een emmer Long Island Ice Tea hebt gelurkt en geen genoegen nam met maar één shotje Palinka. Je moet er misschien een tijdje voor in de rij staan, maar je geduld wordt dan ook rijkelijk beloond. Even de reserves aanvullen met een handvol verse Kaiserbroodjes, Pizza Twisters of Chocoladecroissantjes en je kan er weer tegenaan!

5. De romance tussen Macklemore en zijn opblaaspop

https://youtu.be/ZD8kIazGUB0?t=37s

Zoals Green Day graag jonge kinderen de kans geeft om hun moment of fame te pakken, geeft Macklemore op Sziget het podium aan een… uh… opblaaspop!? Al crowdsurfend wordt de plastic fan naar het podium gebracht, waarna Macklemore zijn oor eens goed bij hem te luister legt. “He says he wants to see every single person on this next song JUMP.”

6. Puffen en stof happen door de hitte

Het is snik, maar dan ook echt snikheet op het Obudai-eiland. Met temperaturen nét onder de 40 graden is het zeker de eerste twee dagen zweten geblazen. Er zit niets anders op dan veel (water) drinken, veel hangen en veel chillen. Gelukkig hebben de meeste festivalgangers daar niet zo veel moeite mee. Het stof happen daarentegen is iets minder prettig: het kruipt werkelijk o-ver-al in en bezorgt velen ook nog eens dat vervelende Sziget-kuchje.

7. De eerste keer dat je straattheater tegen het lijf loopt

Sziget 2017

“Huh? Wat is dat dan? Een gigantische kever?!”. Met gepaste walging aanschouw je hoe het levensgrote insect langzaam naar je toe kruipt. Die verwarde circusdirecteur zwaait wild met zijn stok op en neer, maar je begrijpt eigenlijk niet goed wat hij bedoelt. Je hebt bewondering voor dit schouwspel – dat overduidelijk nep is -, maar toch deins je angstig terug. Dan opeens komt dat vieze beest wel heel snel dichtbij en grijpt hij je bij je enkel. Je schreeuwt het uit en weet niet hoe snel je weg moet komen. Het straattheater op Sziget 2017 is bijzonder geestig.

8. Chef’Special zet de A38-tent op z’n kop

Sziget, you nailed it. You crushed it, killed it and fried us. #broekuitopjehoofd l – ? Ben Houdijk

Een bericht gedeeld door Chef’Special (Official) (@chefspecialmusic) op


Hollandsch glorie! De ‘Cheffies’ wisten met hun show in de grootste tent van Sziget alle harten te stelen. Zomerse hits afgewisseld met kleine luisterliedjes; het ging er allemaal in als zoete koek. Hoewel het grootste deel van het publiek Nederlands was, wint Chef’Special ook snel aan populariteit in het buitenland. Met dit ijzersterke optreden, op een van de grootste podia van Europa, krijgt hun carrière in elk geval weer een duwtje in de goede richting.

9. Een bezoekje aan het Luminarium

Sziget 2017

Kijk even een paar seconden naar dit patroon. Hypnotiserend he? In het Luminarium vind je nog veel meer van dit soort psychedelische motieven. Je waant je binnen in een soort gigantisch springkussen. Door slim gebruik te maken van gekleurd plastic en de inval van het zonlicht, zijn er verschillende soorten ‘ambient-rooms’ gecreëerd waarin je helemaal tot rust kan komen. Doordat het ver van de podia af ligt, is er ook nagenoeg geen geluid te bekennen. Ideaal als je de dag van tevoren íets te hard bent gegaan.

10. Het afzeggen van Nothing But Thieves

De vele fans stonden al met hun luchtgitaar in de aanslag toen de bandleden van Nothing But Thieves op hun dooie gemak het podium op kwamen slenteren. Een luid applaus volgde. Maar hé, waar is die zanger gebleven? Terneergeslagen vertelde zijn collega’s dat Conor Mason naar het ziekenhuis was afgevoerd vanwege een ‘ongelukje backstage’. Het optreden kon geen doorgang vinden. Later bleek dat hij een mespuntje in zijn oog had gekregen. Hopelijk krijgt het vijftal uit Southend-at-Sea volgend jaar de kans om hun gemiste show in te halen.

11. De eindshow met Dimitri Vegas & Like Mike

Een week op Obudai vliegt voorbij, maar is natuurlijk niet compleet zonder eindshow. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken: tientallen CO2-kanonnen, kilo’s confetti, maar vooral héél véél vuurwerk. Het besef dat het feestje bijna voorbij is, daalt langzaam in. Zelfs de toeschouwers die niet zoveel met de muziek van het dj-duo hebben, genieten met volle teugen van het spektakel dat een onvergetelijk avontuur vreugdevol in het slot gooit.

12. De reis naar huis

Voor de passagiers van de Sziget Express van 18 augustus werd de terugreis op z’n zachtst gezegd memorabel. Door een stroomstoring vlak voor de grens tussen Oostenrijk en Duitsland strandden ruim 700 festivalgangers in het dorpje Andorf. Maar liefst achttien uur lang (!) zat er geen enkele beweging in. Sommige reizigers hadden er behoorlijk de pest in, anderen probeerde er nog het beste van te maken. Met een bezoekje aan de plaatselijke Aldi, een pilsje in de partycoupé of een kaartspelletje in de wagon werd het voor de meesten toch nog een gezellige boel. Na een reis van maar liefst 41 uur kwam de trein voor het laatst tot stilstand op station Amersfoort. Ach, we hebben toch mooi een dag extra vakantie gehad 😉

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy