8 februari 1994: Oasis cancelt eerste buitenlandse tour vanwege dronkenschap op ferry

oasis

Vandaag is de dag van hét ‘Ferry-incident’ van Oasis. Inmiddels is de kroniek in vele vormen en maten verteld. De een nog gekker dan de ander. Het is dus moeilijk om het bij het juiste eind te hebben, maar een memorabele dag was het zeker.

Het jaar 1994 is een belangrijk jaar voor de mannen van Oasis. Zo wordt een platencontract getekend, de Britse shows lopen lekker en het is tijd voor meer. The Verve – ook een band uit Manchester – besluit de Gallagher’s te boeken als voorprogramma voor hun eigen tour. Het eerste optreden: de Sleep In Arena in Amsterdam (tegenwoordig Hotel Arena).

De band reist met de Stena Line vanuit Harwich naar Hoek van Holland, vanaf waar de trip wordt vervolgd met de bus. Althans, dat was het idee. Door de grote hoeveelheid champagne, gestolen uit de kiosk, komen de nodige emoties vrij. Liam en voormalig bandleden ‘Bonehead’ en Tony McCarroll belandden in een aanvaring met een West Ham United-supporter, die onderweg is naar Eindhoven voor de wedstrijd tegen PSV.

Oasis

Na de nodige klappen wordt er ingegrepen door de bewaking, wat voor de bandleden echter een nóg grotere uitdaging is. “It’ll take ten of you to take me down”, weet Liam uit te kramen voordat hij – inderdaad – neer wordt gehaald. De bandleden worden opgesloten in een kamer, met enkel een matras en emmer, waarna ze op de eerst volgende ferry terug naar Engeland worden gestuurd.

En Noel? Hij wordt simpelweg wakker op een boot zonder bandleden, waarna hij toch besluit voor twee dagen Amsterdam te bezoeken. En yes, het optreden van The Verve ging ook gewoon door.

Vandaag In De Geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festival geschiedenis. Ook kijken we regelmatig terug op de hoogte- en dieptepunten uit het leven van artiesten. Nog meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.