26 april 2008: Prince covert Radiohead op Coachella

prince

Prince speelde tijdens zijn set op Coachella 2008 een leger aan covers, maar zijn versie van ‘Creep’ is veruit de meest besproken. Zijne prinselijkheid gaf een heel eigen interpretatie en soleerde erop los. Zelfs de mannen van Radiohead waren benieuwd naar het resultaat.

Op Coachella mag het ietsje meer zijn. Dat Beyoncé dat begrepen heeft, toonde ze de afgelopen twee weekenden. Over de jaren heen zijn er genoeg spectaculaire shows op het legendarische festival gepasseerd. Voor ‘vandaag in de geschiedenis’ reizen we terug naar één van deze shows: die van Prince op 26 april 2008.

De Paarse grootmeester opende zijn concert met een salvo aan covers. De toon was gezet. Hits als ‘1999’ en ‘Purple Rain’ kwamen natuurlijk aan bod, al was het maar om een revolte te vermijden. Zo bestond bijna de helft van de set uit covers. Kort voor het einde van de hoofdact kreeg het publiek dit naar hun hoofd geslingerd.

https://www.youtube.com/watch?v=w2HjWlkuIEA

Prince liet zich helemaal gaan met een versie van ‘Creep’, die maar liefst acht minuten duurde. Ter vergelijking: Yorke en zijn kompanen hielden het onder de vier minuten. Halverwege haalde zijne prinselijkheid het grote geschut naar boven en toverde hij een solo uit zijn vingers, die in alle magie liet zien waarom hij een van de beste gitaristen ooit was.

Radiohead vs Prince

Bij Radiohead waren ze benieuwd naar wat Prince met hun nummer had gedaan, maar toen ze op YouTube keken, kregen ze droogjes te lezen dat de video geblokkeerd was. Prince en het internet: het is altijd een moeilijke relatie geweest. York dacht er het zijne van. Aangezien ‘Creep’ een nummer van Radiohead is, had Prince niet het recht om het te blokkeren. En zo is de video van de cover op Coachella toch weer op YouTube te vinden. Geniet ervan!

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.