Festivalrapport: weergoden niet van invloed op feestende bezoekers Paaspop 2018

Paaspop
Joris Bisschops (Paaspop 2018)

Pasen is ieder jaar weer een speciaal weekend. En niet omdat we zo uitkeken naar die Paasbrunch bij onze schoonfamilies. Nee, Pasen betekent al jarenlang Paaspop! Dit jaar trok een recordaantal van 81.000 bezoekers richting het Brabantse Schijndel om het festivalseizoen af te trappen en zich onder te laten dompelen in muziek, theater en ontelbaar veel ander vermaak.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Paaspop 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 7.0

Bart Heemskerk (Paaspop 2018)

Werp een blik op het blokkenschema en je kunt maar tot één conclusie komen: diversiteit is het toverwoord. Dit jaar vonden we onder andere Nederlandse publiekstrekkers als Guus Meeuwis, De Jeugd van Tegenwoordig, Ronnie Flex en Kensington terug aan de bovenkant van de poster, naast internationale toppers Bastille, Fatboy Slim en rocklegende Iggy Pop. In totaal zijn ruim 250 acts verdeeld over meer dan tien stages, waarmee Paaspop zich onderscheidt in de breedte. Zo is het geen uitzondering dat je op één moment de keuze hebt tussen de Nederlandstalige Roxeanne Hazes, rapper Bizzey, een Micheal Jackson tribute en de rockers van Triggerfinger. Toch was de programmering niet voor iedereen doorslaggevend. Erwin (29) uit Uden: “Ik vond de line-up dit jaar wat minder, maar dat kan ook smaak zijn. Ik ga al jaren naar Paaspop en volgend jaar ben ik er zeker weer bij!”

Randprogrammering: 8.1

Coen van Tartwijk (Paaspop 2018)

Naast het muzikale vertier lijkt ook het aanbod aan randprogrammering onuitputtelijk. Hoe goed je ook je best doet, zelfs na drie dagen festival heb je nog niet alles gezien of beleefd. Dat begint al op de camping, met recht Paradise City genoemd. Gewekt worden door een opzwepende fanfareband, opwarmen in een hottub, relaxen in de bioscoop en ’s avonds afsluiten bij het grote kampvuur of in de karaokebar. En dan hebben we het nog niet eens over het festivalterrein. Nieuw dit jaar was de Rollerskates Disco. Ook was het NK Stagediven na 5 jaar weer terug in de Loco Royale. Onder begeleiding van een coverband gooide de een na de andere stagediver zich in het publiek. Wat we verder nog tegenkwamen: lasergamen, midgetgolfen, jamsessies, comedy, of genieten van straattheater, je raakt niet uitgekeken.

Sfeer: 8.2

Coen van Tartwijk (Paaspop 2018)

Voor mensen die niet zoveel met festivals hebben, is het misschien moeilijk te begrijpen: een buitenfestival met Pasen? Maar Paaspoppers weten wel beter. Één van de absolute speerpunten van Paaspop is dan ook de sfeer. Alsof een stel koeien na maanden wachten eindelijk de wei weer ingestuurd wordt. De ongekende drang om te feesten was overal terug te vinden. Of dat nou in de Loco Royale was, waar zelfs de Noordelijkste festivalbezoeker in de carnavalsfeer komt, of op de camping waar tot diep in de nacht nog muziek klonk. Paaspop is feest en daar brengt de kwaadste weergod geen verandering in!

Ondanks een recordaantal bezoekers en volle tenten bij optredens van onder andere BLØF en Fatboy Slim, hoorden we dit jaar minder klachten over de drukte. Het verplaatsen van de Phoenix, de één-na-grootste tent, lijkt daarmee een goede zet te zijn geweest.

Locatie: 8.6

Joris Bisschops (Paaspop 2018)

Door het wisselvallige weer is van de – normaal zo mooie, groene – grasvelden op het festivalterrein na drie dagen weinig meer over. De drassige modderplekken verplichten veel bezoekers om de looppaden te gebruiken. Op dag drie besluit de organisatie zelfs op veel plekken een extra laag houtplanken neer te leggen. Alles wordt uit de kast getrokken om de bezoeker in de gemakken te voorzien. Iets wat zeker ook geldt voor de aankleding. De uitstraling van het Brabantse Las Vegas, met gigantische led-schermen en neonverlichting, blijft indrukwekkend. Zo ook voor Linda (24) uit Amsterdam, die Paaspop voor het eerst bezoekt: “Ik verbaas me echt over het terrein. Het is zo mooi en kleurrijk, je weet echt niet waar je moet kijken. Overal is wel iets anders moois te zien.”

Eten & drinken: 7.9

Bart Heemskerk (Paaspop 2018)

Aan eten en drinken geen gebrek. Over het hele terrein staan de meest uiteenlopende foodtrucks, van vegetarische burgers tot wafels en van pannenkoeken tot frozen yoghurt. Melissa (24) uit Leeuwarden werd positief verrast door het aanbod: “Er was voldoende keuze in eten en genoeg variatie. Ik heb gisteren kippeling geprobeerd. Ik dacht kibbeling te bestellen, maar het bleek kip. Heerlijk!”

Voor degene die eten en drinken graag combineert met muzikaal vermaak is de restolounge de ideale plek. Deze gigantische tent heeft en groot aanbod aan eten (pizza, patat, hamburgers, döner kebab) en een podium waar allerlei soorten muziek te horen is. Ook bierliefhebbers hadden het fijn. Een speciaalbier café (inclusief terras) maakte het Bourgondische plaatje compleet.

Logistiek: 7.3

Joris Bisschops (Paaspop 2018)

Een minpuntje dat we meerdere bezoekers hoorden zeggen is de bewegwijzering. André (36) uit Tilburg: “Paaspop is een topfestival! Maar ik zou toch willen dat het wat beter wordt aangegeven waar ik mijn auto kan parkeren.” Eenmaal op het terrein zijn de bezoekers echter zeer tevreden. De overnachting en de camping scoren goed. Met name de vele faciliteiten worden geroemd. “Het aanbod op de camping is enorm. De douches zijn erg ruim en er is genoeg te doen. Ik blijf door de goede sfeer zelfs extra lang op de camping hangen.”, zegt Frank (27) uit Helmond.

Dit jaar was het ook weer mogelijk om een vriendenarea te boeken: een eigen plekje voor je vriendengroep waar je zelfs een koelkast kon reserveren. Ook de Festipi’s zijn een groot succes. Natasja (21) uit Hoorn: “Slapen in een Festipi was geweldig! Ik hoefde geen spullen mee te nemen en geen tent op te zetten of af te breken. Alles was geregeld en door de lekkere slaapmat, slaapzak en kussens heb ik ondanks de kou heerlijk kunnen slapen.”

 

Paaspop Logo

Paaspop 2025

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 18-20 april 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen