26 mei 1995: The Rolling Stones geeft ‘beste concert ooit’ in Paradiso

The Rolling Stones

Precies 23 jaar geleden was Nederland volledig in de ban van The Rolling Stones concerten op 26 en 27 mei. Niemand vermoedde toen dat deze optredens later bekend zouden staan als ‘de beste shows die de band ooit zou geven’. Het verhaal kent vele invalshoeken en een mooie geschiedenis voorafgaand aan de shows. We blikken terug op deze legendarische dagen.

1995 markeert een belangrijk jaar voor de legendarische rockformatie. De band zit middenin de Voodoo Lounge Tour en neemt tegelijkertijd het livealbum Stripped op. Het idee is om tijdens de tour akoestische remasters te spelen van eigen nummers: het is tenslotte het tijdperk van MTV Unplugged. Vooral kleine zalen worden aangedaan. En één van die zalen is Paradiso in Amsterdam. Dat levert ver van tevoren al de nodige commotie op.

Voor de reden hierachter reizen we terug naar 1964; het jaar waarin The Rolling Stones een optreden verzorgen in het Kurhaus in Scheveningen. Uit rebellie en ongeduld wordt al tijdens het voorprogramma vanalles met de grond gelijk gemaakt. Uitzinnige fans, stagedives, crowdsurfers en stoelleuningen vliegen door de lucht. Ze spelen uiteindelijk slechts drie nummers door een kapotte microfoonkabel. Ternauwernood worden er nog twee nummers zonder zang gespeeld, maar dan grijpt de politie in en valt letterlijk het doek. Niet heel gek dus dat drie decennia later de beveiliging nog steeds op z’n hoede is.

Terug naar het ‘heden’ en wel twee weken voor het concert om precies te zijn. Op dit moment is de locatie van de optredens nog geheim. Net zo geheim als de verbouwingen die in Paradiso gaande zijn. Tot aan het tweede balkon toe wordt het vertrek compleet Stone-proof gemaakt en van hypermoderne opnameapparatuur voorzien. Mede door de ruimte die hiervoor nodig is kunnen er slechts een paar honderd tickets worden verkocht, die soms voor enkele duizenden guldens bij resellers terecht komen.

Tijdens dit alles wordt er ook op ander gebied geschiedenis geschreven. Niet alleen wordt Amsterdam als één van de secret cities onthuld, maar ook gaat de stad aan de zwier doordat Ajax de Champions League wint. Tijdens de bandrepetities worden The Rolling Stones op de hoogte gehouden van de finalewedstrijd, waarna de band de intocht van het elftal live in de hotelkamer kijkt. Keith Richards bekende later dat hij niet zou hebben gespeeld als Ajax de cup niet had binnengesleept.

Wanneer het moment dan eindelijk daar is, is er rond Paradiso geen doorkomen meer aan. Niet zozeer vanwege de mensen die The Rolling Stones live komen aanschouwen, maar juist door de honderden verslaggevers die de lucky few buiten opwacht. Iedereen is nieuwsgierig naar hun verhaal. En dat is er een om van te smullen. Nummers van elf verschillende albums, dé Bob Dylan cover en het nummer ‘Connection’, dat voor het eerst in 28 jaar live wordt gespeeld. De weg naar de optredens toe, de stemming in de stad en het ijzersterke optreden brengen Keith Richards tot de volgende woorden: ’the Paradiso concerts were the best live shows the Stones ever did’.

Vandaag In De Geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festival geschiedenis. Ook kijken we regelmatig terug op de hoogte- en dieptepunten uit het leven van artiesten. Nog meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.