This post is also available in: English

Een nieuw festival is altijd spannend. Menig evenement kent op haar eerste editie nog veel kinderziektes. Maar niet All Points East. Afgelopen weekend werd er volop gedanst op geweldige muziek en genoten van het prachtige weer in het Londense Victoria Park. De eerste All Points East stond meteen als een huis.

Festileaks was er bij en vroeg 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil je op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook of Instagram of schrijf je in voor de Festival Nieuwsbrief.

Dit was All Points East 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 7,6

Photo: All Points East

Het was genieten geblazen op muzikaal gebied. Liefhebbers van indie, pop en electro konden hun geluk niet op met headliners als LCD SoundsystemThe xxBjörk, Justice en Lorde. Ook bood het festival veel kleine bandjes om te ontdekken. Toch was niet iedereen helemaal tevreden. Samuel uit Yorkshire vond de “tijd tussen de sets te kort”, waardoor je niet even rustig een biertje kon gaan halen. Ook de optredens leken hieronder te lijden, want veel soundchecks liepen uit, waardoor artiesten als Phoenix, Rex Orange County en Khruangbin uiteindelijk minder lang konden spelen. Veel bezoekers liepen ook te veel moeilijke clashes tegen het lijf. Wie bijvoorbeeld de hele show van zowel Father John Misty als Beck wilde zien, werd teleurgesteld.

Randprogrammering: 6,0

Photo: Luc Reij (Festileaks)

Behalve het driedaagse festival dat afgelopen weekend plaatsvond, heeft All Points East nog meer in petto. Komend weekend vinden nog drie grote headline shows plaats. Daarnaast is er een midweeks programma met gratis yogaklassen, lezingen, workshops en een openluchtbioscoop. Een uitgebreid randprogramma dus, zou je zeggen. Helaas was er tijdens het festival zelf buiten de muzikale programmering weinig te doen, wat veel bezoekers jammer vonden.

Sfeer: 7,6

Photo: Jordan Curtis Hughes

Over de sfeer was eigenlijk iedereen positief. De zon scheen volop, de voorspelde regen bleef uit en er werd volop gedanst en meegezongen. Daarnaast lag het gras van Victoria Park vol met genietende festivalgangers. Emma uit Londen vergeleek de sfeer zelfs met het grote Glastonbury Festival. Rhys, ook uit Londen, was net zo lovend: “Het is een mooie mix van heel veel verschillende mensen. It’s very London.”

Locatie: 7,5

Photo: Tom Hancock

Victoria Park is een geliefde plek bij veel Londenaren. Het ligt midden in het zogeheten East End; van oorsprong de arbeiderswijken van de Britse hoofdstad. David, die niet ver van het festivalterrein woont, was erg blij met de locatie: “Victoria Park is geweldig. Je ontwijkt het toerisme dat je ziet in Hyde Park. Hier krijg je het echte Londen te zien.” Andere bezoekers waren het eens met hoe fijn en gezellig het park is. Ook de aankleding van het festival viel in de smaak. Jack uit Watford zei: “De podia kunnen wat meer aangekleed worden, maar het geheel ziet er goed uit.”

Eten & drinken: 8,1

Photo: Rory James

Op All Points East zul je geen dertien-in-een-dozijn patatkraampjes vinden. De food line-up bestond uit een aantal foodtrucks van Londense cateraars. Van Spaanse paella en veganistische sushi tot traditionele Britse gerechten als fish & chips en pie & mash. Alles was aanwezig en van goede kwaliteit. Wel was de hoeveelheid trucks niet heel groot, waardoor er rond etenstijden lange rijen ontstonden. Ook waren de prijzen wat aan de hoge kant, maar niet onredelijk: voor kwaliteit betaal je nou eenmaal. Jam!

Logistiek: 8,2

Photo: Tom Hancock

Zeker omdat het de eerste editie was, viel op hoe goed georganiseerd het festival was. Madison uit Watford vertelde dat al vanaf de metrostations mensen stonden om je de weg te wijzen. Ook was zij erg te spreken over de toiletten die zelfs al buiten de hekken van het festivalterrein te vinden waren. Over het algemeen waren de toiletten schoon en ruim aanwezig. Daarnaast kwamen mensen makkelijk en zonder rijen het terrein op, tenzij je wat later op de avond binnen wilde wandelen. Alex uit Schotland zei dat hij rond 7 uur ’s avonds toch nog lang moest wachten.

Het eindoordeel

Photo: Jordan Curtis Hughes

Al met al was het een zeer prettig weekend in Victoria Park. De meeste bezoekers kwamen af op de mooie line-up, maar ook de relaxte sfeer en het park werden veel geprezen. Daarnaast zat het festival qua organisatie goed in elkaar. Veel bezoekers legden de link met Lovebox en Field Day, de festivals die de afgelopen jaren in Victoria Park werden gehouden. All Points East werd vaak genoemd als een grote verbetering. Slechts één van de festivalgangers die wij hebben ondervraagd antwoordde ‘nee’ op de vraag of hij terug zou komen. Londen is blij met All Points East, en wij dus ook. Tot volgend jaar!

 

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.