This post is also available in: English

Afgelopen week vond Europa’s eerste major festival van het seizoen plaats: Primavera Sound 2018. Tal van artiesten kregen hier de mogelijkheid hun eerste festivalshow van het jaar te spelen. Niet alleen de lokale bevolking kwam massaal op het festival af, maar bezoekers van over de hele wereld waren getuige van opnieuw een Spaans spektakel. 

Festileaks was erbij en vroeg 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil je op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook of Instagram of schrijf je in voor de Festival Nieuwsbrief.

Dit was Primavera Sound 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 8,4

Primavera Sound 2018

Wanneer je naar Primavera Sound afreist is het een no brainer dat je van een kwalitatief sterk affiche geniet. Niet gek dus dat veel bezoekers snel hebben gehandeld en een early bird op zak hebben. Onder meer Nick Cave & The Bad SeedsThe National en Arctic Monkeys spelen op Primavera hun eerste Europese festivalshow. Van deze drie grootheden blijkt Alex Turner en co. publieksfavoriet te zijn, wat zich doorvertaalt in één van de meest energieke optredens van deze editie. “Nadat de laatste klanken door de speakers suisden stond ik vijf minuten lang stil. Gewoon stil. De emotie die bij dit optreden omhoog kwam is precies waarvoor ik naar Primavera Sound ben gekomen”, vertelt de nog bevende Jenny (24) uit Ibiza.

De rest van de line-up is opgemaakt uit een goede mix van verschillende genres, gevestigde en opkomende artiesten en veel exclusieve acts. Zo vult Belle and Sebastian het hoofdslot van de eerste (gratis) festivaldag. Gedurende de rest van het weekend komen ook Björk en Lorde voorbij. Migos moest helaas afzeggen in verband met een gemiste vlucht, waardoor na veel gepuzzel Skepta op de timetable verschijnt.

Randprogrammering: 4,5

Primavera Sound 2018

Festivals zijn tegenwoordig meer dan alleen muziek. Hoewel daar op Primavera Sound niet veel van te merken is, komt het festival er net mee weg. “Naast muziek heb je eigenlijk alleen nog te kiezen tussen eten of chillen”, laat David (28) uit Madrid weten. Niet zozeer storend, maar wel een gemiste kans tegenover zo’n sterke line-up. Gelukkig kun je nog altijd beslissen het prachtige Barcelona wat verder uit te pluizen. Deze optie ligt ook zo goed als voor de hand, doordat het festival pas aan het eind van de middag begint. Hier maakt onder andere Sigrid (44) uit Schotland maar al te graag gebruik van. “Ik vermaak me overdag prima. Vanochtend zijn we heerlijk in de stad wezen ontbijten, vervolgens dat ‘Arc-dinges’ opgezocht en kom nu net van het strand af!”

Sfeer: 7,7

Primavera Sound 2018

Op Primavera Sound tref je ieder volk; alles komt hier samen. Rockers, glitter-meids, gezinnen, alternatievelingen. You name it. En dat vanuit alle continenten en windstreken. Iets wat verdomd goed samengaat. Logan (27) uit Chili geeft hiervoor het perfecte voorbeeld: “Ik ben hier gekomen om een vriendin uit Frankrijk te ontmoeten. Inmiddels is het dag twee en de groep bestaat uit een Duitser, Engelsman, Australiër, twee Amerikanen en ons tweetjes. Genoeg nieuwe vakantieadresjes dus!

Ook op de normaliter stille momenten wordt er volop genoten. Krijgt iemand na lang wachten eindelijk z’n eten? Heel de rij juicht. Sta je in de metro richting het festival? Zeker drie groepen met een gitaar die oude klassiekers opdragen. En yes, iedereen mag juichen en meezingen. Graag zelfs. Iedereen lijkt te beseffen met elkaar op het festival te zijn.

Locatie: 7,2

Primavera Sound 2018

De ‘festivalweide’ van Primavera bevindt zich aan het Parc del Fórum, boven de haven van Barcelona. Net als bij het randprogramma wordt er in de categorie aankleding weinig geïnvesteerd. Wel mag gezegd worden dat het decor van de locatie dit aardig uitbalanceert. Grote stellages en een uitzicht met skyline, bergen en Middellandse Zee tellen namelijk ook mee. Voornamelijk internationale bezoekers geven aan dat de minimalistische abstractie van het terrein goed in de smaak valt.

De meeste stages zijn magertjes verpakt en moeten het voornamelijk hebben van de uitvoering van de artiest. Het party gedeelte op het terrein ligt er gelukkig sierlijker bij. Van nature is deze vlakte uitgerust met een strand, palmbomen en een mooi grasveld. Hier komt nog een toevoeging van verlichting en feestelijke bartenten bovenop. Verder steekt de locatie praktisch gezien goed in elkaar. “Het maakt niet uit waar ik sta, vanuit elke hoek kan ik de podia en de artiesten erop goed zien.”, vertelt Mike ‘Su-yeong’ (26) uit Zuid-Korea.

Eten & drinken: 7

Primavera Sound 2018

In de strijd tussen eten en drinken komt vooral het eten goed uit de verf. Bij de verschillende keukens vliegt er van alles over de toonbank. Van je basic burger tot poké bowls en chocolade taart tot lokale versnaperingen. Voor een volledige maaltijd ben je gemiddeld €8,- kwijt, prima dus voor festivalbegrippen. Waar Primavera Sound echter de plank misslaat is het drinken. Er is simpelweg te weinig aanbod, met name aan alcoholhoudende dranken. Een Heineken en een mixje of drie; that’s it. “Ik kijk uit naar de dag dat Heineken geen festivals meer sponsort. €3,50 voor een klein biertje vind ik veel. Ook zou ’t geweldig zijn om met een speciaalbiertje te kunnen proosten!”, weet Coll (33) uit Ierland ons te vertellen.

Logistiek: 8,6

Primavera Sound 2018

Trams en metro’s stoppen nabij de festivalpoorten en zijn non-stop beschikbaar. Een directe buslijn, zeeën aan taxi’s en een gratis bewaakte fietsenstalling zijn ook aanwezig. Als kers op de taart zijn er op het terrein bussen aanwezig. Deze pendelen van de ene naar de andere kant van het festival en besparen je de lange wandeltocht aan het einde van de dag. Van A naar B steekt alles dus goed in elkaar. Ook de afdeling sanitair komt met handige foefjes. Naast de grootste foodhall staat een arsenaal aan spoeltoiletten, elk voorzien van een lichtstrip. Is het toilet bezet, dan is de strip rood. In geval van een lege cabine schijnt de opluchtende kleur groen in het gezicht. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de kleinste kamertjes optimaal worden benut. Ook lijkt het toiletpapier niet op te raken en is de binnenkant van elke wc voorzien van een pompje met handgel.

Wie wilt overnachten op dit goed geoliede terrein heeft helaas pech. Op Primavera Sound is geen camping, maar door strategische ligging in de stad is het gemakkelijk onderdak zoeken. “Wij slapen voor een spotprijs met acht man in een hostel. De prijs zit gelijk aan een campingticket voor andere festivals, alleen slapen we nu op een écht bed.”, aldus Christiaan (19) uit België.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.