Festivalrapport: RetroPop 2018 vindt sfeer in de mix van jong & oud

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

Wie aan RetroPop denkt, denkt wellicht aan de Golden Oldies, zowel wat betreft de artiesten als het publiek. Met namen Anastacia, Ronan Keating en Bryan Ferry was het feest compleet. Maar ook De Jeugd van Tegenwoordig, Chef’Special en Ronnie Flex stonden op de planken. De mix van jong en oud heeft RetroPop 2018 een succes gemaakt.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was RetroPop 2018 volgens festivalbezoekers:

Line-up: 7.4

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

Dit jaar heeft RetroPop voor het eerst een tweedaags programma. Twee dagen lang feesten met je favoriete klassiekers, maar ook met Nederlandse knal acts. Van jong tot oud, de line-up was voor iedereen fijn. Voor de oudere bezoeker waren o.a. Ronan Keating, Anastacia, Bryan Ferry en Bananarama aanwezig. De Rietplas stond bomvol toen de vrouwen van Bananarama het podium op kwamen. Maar ook de jongere bezoekers zongen mee met de hit ‘Venus’.

Voor de jongere bezoekers waren Chef’Special, Ronnie Flex en De Jeugd van Tegenwoordig van de partij. Zelfs Willie Wartaal van De Jeugd kwam het podium op met een rolstoel omdat hij op Koningsdag zijn enkel brak. Of het een feest werd? Jazeker! De hele tent sprong van links naar rechts en het publiek schreeuwde alle nummers mee. Rond dezelfde tijd stal Bryan Ferry de show met legendarische hits als ‘Slave To Love’, ‘Love Is The Drug’ & ‘Let’s Stick Together’. Het veld stond helaas niet meer afgeladen bij Ferry, maar dat had alles te maken met regenbuien en onweer.

Randprogrammering: 6.7

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

Voor als je even klaar bent met hossen in de mensen massa is het altijd fijn als er op het festivalterrein ook andere dingen zijn om je dag door te komen. Het randprogramma is vooral op vrijdag voor velen een must. De twee podia die de eerste dag bezet zijn hebben om de beurt een act spelen. Door de diverse line-up kan het dus gebeuren dat er iets speelt wat jou niet ligt. Op RetroPop kon je dit weekend op die momenten goed vertoeven in De Woonkamer. Onder het genot van een goede wijn of speciaalbiertje kun je hier wegzakken in een luxe loungestoel. Of nóg relaxter, hang wat rond in een yoga-hangmat! Voor ‘s avonds is het wat actiever gesteld: de disco op het terrein sluit beide avonden nog even af met retro-hits. Ook aan te raden is het reuzenrad, want in alle eerlijkheid is het uitzicht nog mooier van boven.

Sfeer: 8

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

In de avonduurtjes zie je mensen van alle leeftijden losgaan in de feesttent. Overdag is dit niet anders, het publiek dat op het festival rondloopt is erg divers, dit is een absoluut pluspunt voor de sfeer. “Zo’n mengeling van mensen zie je maar weinig. Dat ze dan ook nog samen een feestje kunnen bouwen, ik vind dat echt super”, zegt Pier (56) uit Emmen. Bij kleinere podia zoals de Futurestage gaan de voetjes van de vloer bij Surinaamse sferen van Jeangu Macrooy, terwijl er tegelijkertijd mee wordt gezongen bij Bananarama op de mainstage. Zon of regen, jong of oud: met de sfeer op RetroPop zit het goed.

Locatie: 7.6

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

De locatie van RetroPop liegt er niet om. Vorig jaar zei Marcel Veenendaal van Di-Rect al “Het is een beetje het Coachella van Drenthe”. Het heuvelachtige landschap, het meer én het reuzenrad – dat dit jaar toe werd gevoegd – zorgden voor een geweldige festivallocatie. Het terrein is niet overweldigend groot, wat de afstand tussen stages gelukkig kort houdt. Ondanks de geringe ruimte is het de organisatie wel gelukt om kleinere hoekjes op het terrein te creëren, zoals bijvoorbeeld bij de foodtrucks. De hoekjes zorgen voor een intiemere sfeer. Naast de intieme delen van het terrein, heeft ook de mainstage een groot pluspunt: door het heuvelachtige terrein heb je vanuit elke plek een geweldig uitzicht.

Eten & Drinken: 7.4

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

De gebruikelijke vette hap is in overvloed te vinden op RetroPop. Van kebab tot kibbeling: aan frituur geen gebrek. Voor de meer bewuste kiezer is ook keus: denk aan biologische handgemaakte ijslolly’s, lekkere soepen of een goede Hollandse portie asperges met ham. Ook op het gebied van drinken valt ook niets te klagen: op ‘de woonkamer’ is een luxe wijnbar en een speciaalbierstand. RetroPop teert vooral op de gouwe-ouwe keuzes, maar ook de fijnproever kan aan zijn trekken komen.

Logistiek: 6.8

RetroPop 2018
Foto: Irene Schelwald / Festileaks

Voor Emmenaren is het terrein goed met de fiets te bereiken. Er zijn dan ook voldoende fiets-parkeerplekken te vinden. Helaas is Parc Sandur wel lastig te bereiken met het openbaar vervoer. De laatste bus richting het station vertrekt al voor het feestgedruis is afgelopen. De enige oplossing is dan met de taxi, die gelukkig wel in grote getallen klaar staan om je op te halen. Voor automobilisten is er ook genoeg plek, maar je auto terugvinden kan wel eens een uitdaging zijn. De paden naar de parkeerplaats zijn niet verlicht en de parkeervelden ongenummerd.

Over de auteur ✍️

Irene Schelwald

Trotse bewoner van het altijd mooie Groningen. Daarmee automatisch die-hard fan van alles omtrent ESNS en ontdek ieder jaar weer een nieuw favoriet festival. Geboren in het jaar van Brainpower's eerste plaat (#brainpowerbaby) en dat heeft meteen de toon gezet. Zodoende altijd samen met Joëlle te vinden bij de foutste en goedkoopste slettendisco.

Meer van Irene