Festivalrapport: FIB Benicàssim 2018 zet zichzelf meer dan ooit op de kaart als feestfestival

Photo: Jos Willemsen / Festileaks

De klassieke jongerenvakanties in Lloret of Blanes ontgroeid? Dan ben je klaar voor het echte werk: FIB Benicàssim! Normaal is het gelijknamige Spaanse dorpje een rustig verblijf voor zo’n 10.000 inwoners, maar één weekend per jaar is het een Britse enclave van 6 keer die grootte. Dit weekend was er geen ontkomen aan: sneuvelen zal je op een van de grootste feestjes van Spanje. 

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Benicàssim 2018 volgens de bezoekers:

Programma: 7,3

Benicassim Kooks
Photo: Jos Willemsen / Festileaks

Met de komst van Mad Cool Festival is het niet makkelijk meer voor FIB Benicàssim. Het festival in Madrid slokt voor het derde jaar op rij tal van grote namen weg. Dat is vooral te merken aan de bovenkant van de poster. Gelukkig is er The Killers, maar tegen Travis Scott en Pet Shop Boys als headliners wordt toch een beetje vreemd aangekeken. Het festival kent het publiek echter als geen ander en maakt er dus het beste van. In de support slots staat zonder uitzondering vrolijke muziek om mee mee te zingen: Two Door Cinema Club, Bastille en The Kooks. Wie liever iets muzikale verdieping zoekt, kan op het tweede podium onder andere Wolf Alice, Parquet Courts en Belle And Sebastian zien. Zo is de line-up, ondanks het gebrek aan grote namen, toch mooi in evenwicht. Met een grote focus op Feest, met inderdaad een hoofdletter F.

Randprogramma: 7,6

Benicassim
Photo: Jos Willemsen / Festileaks

‘Beni’ heeft van nature een schitterend randprogramma in de vorm van het strand en de Middellandse zee, op ongeveer een kwartiertje van het terrein. Los daarvan zijn er in de dagen voor het festival verschillende feesten in het dorp, waar dit jaar onder andere Dave Rowntree van Blur en Gary Powell van The Libertines een dj-set gaven. Op het festivalterrein zelf is een speciale beach party area waar continu spelletjes worden georganiseerd, waardoor je je nooit hoeft te vervelen.

Sfeer: 8,3

Benicassim
Photo: Jos Willemsen / Festileaks

FIB Benicàssim is een uitvalsbasis voor de Britten. En als die één ding goed kunnen, is het kneiterhard feesten. Al in de bussen richting het festivalterrein kun je zeker zijn van een aantal meezingfeestjes. En eenmaal daar gaat het publiek van start (uurtje of 20) tot eind (uurtje of 6) helemaal los. Daar speelt het festival ook slim op in, met tal van dj-feestjes overal over het terrein. Get on your dancing shoes!

Locatie: 6,9

Benicassim
Photo: Jos Willemsen / Festileaks

Het grootste deel van het festival vindt plaats op asfalt en dat ziet er toch allemaal wat minder fleurig uit dan een mooi grasveld. Alleen bij het deel rondom ‘South Beach’, het 4e podium, doet FIB zijn best. Daar is het terrein mooi aangekleed met een motel, zwembaden en een strandje. Verder is het vooral effectief, en ook zeker niet lelijk, maar we hebben uniekere locaties gezien voor festivals.

Eten & Drinken: 7,1

Benicassim
Photo: Jos Willemsen / Festileaks

Wie denkt even goedkoop te eten en drinken “want Spanje” komt bedrogen uit. In het dorpje is alles voor een poep en een scheet verkrijgbaar maar op het festival zelf zijn de prijzen aan de hogere kant. Zo betaal je €3 voor een klein bier of €9 voor een liter. Het betaalsysteem blijft net als afgelopen jaren een beetje brak: drank betaal je met drankbonnen, eten betaal je apart met simpelweg cash. Hier en daar kun je ook pinnen, maar daar kom je meestal pas achter na lang in de rij te hebben gestaan. Qua aanbod is precies genoeg te vinden. De focus ligt zeker op de basics (burgers, friet) maar wie iets verder loopt vindt ook zeker de iets exotischere keukens en de tentjes vol vegetarische en glutenvrije opties. Gelukkig begint het festival dusdanig laat dat dan meeste mensen avondeten in het dorpje zelf, waar je voor veel schappelijke bedragen veel hogere kwaliteit voedsel kunt krijgen.

Logistiek: 8

Benicassim
Photo: Jos Willemsen / Festileaks

Het is nogal wat om 30.000 festivalgangers in je middle-of-nowhere dorpje te krijgen. Maar Beni doet het beter dan ooit: er zijn pendelbussen die alle campings, het strand en het terrein met elkaar verbinden, er zijn officiële coach services naar de dichtbij gelegen dorpjes én direct naar de vliegvelden van onder andere Barcelona en Valencia. Waar er vorig jaar op de eerste dag nog een urenlange rij stond, maakte het festival het dit jaar mogelijk om al vanaf maandag je bandjes op te halen waardoor de doorstroom erg soepel ging. Over de camping zijn de meningen verdeeld: wie op de gratis camping (Campfest) verblijft klaagt over het gebrek aan schaduw en het feit dat er geen individuele douches zijn. De bezoekers van de upgrade camping Villacamp daarentegen zijn meer enthousiast: iedereen heeft een plekje in de schaduw, er is een Lidl om de hoek en het sanitair is goed (spoeltoiletten ipv de dixies op Campfest). Dat lijkt de investering meer dan waard.

FIB Benicàssim keert in 2019 terug voor de 25e editie. Het festival vindt dan plaats op 18, 19, 20 en 21 juli.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

FIB Benicàssim Logo

FIB Benicàssim 2023

Locatie
Spanje
Benicàssim, Spanje
Datum 13-16 juli 2023
Tickets Kopen