Festivalrapport: Indian Summer 2018 getekend door mooi weer en relaxte sfeer

Indian summer 2018

Een oer-Hollandse line-up, een relaxte sfeer onder de festivalbezoekers en een mooie locatie in het weiland. Indian Summer 2018 was een festival voor jong en oud.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Indian Summer 2018 volgens de festivalbezoekers:

Line-up: 6.6

Indian Summer wordt dit jaar gekenmerkt door een line-up van Nederlandse bodem. Het programma is duidelijk afgestemd op publiek dat komt voor een feestje: er kan maximaal worden meezongen met headliners De Jeugd van Tegenwoordig en Guus Meeuwis en daarnaast is er veel ruimte voor dj’s als Lijpe en Freddy Moreira. Ook Nick en Simon (de vervangers voor Dotan) en de Tante Joke Karaoke trokken veel publiek. Toch was niet iedereen geheel tevreden over de line-up. “In vergelijking met voorgaande jaren valt de line-up tegen, de headliners zijn in mijn beleving minder groot” vindt Daan (18) uit Nieuwe Niedorp.

Randprogrammering: 5.0

Indian Summer laat steken vallen bij het randprogramma. Er is de mogelijkheid om een rondje te fietsen op een bierfiets, maar daar houdt het wel een beetje op. Ook een nachtprogramma is niet bestaand: na de headliners, die rond 12 uur zijn afgelopen, is het ook echt klaar. “Wij missen het campingtainment. We willen geëntertaind worden”, vinden Ruud (36) en zijn vrienden uit Groningen.

Sfeer: 8.2

De sfeer op Indian Summer was groots. Het gemis van de afterparty’s mag de pret zeker niet drukken. “Op het festivalterrein zelf is de sfeer goed, gezellig en relaxed”, aldus Eggy (38) en Maureen (37) uit Alkmaar. Bij de wc’s, in de rij voor het eten en bij de picknicktafels knopen vreemden een praatje met elkaar aan om vervolgens weer hun eigen weg te gaan. Tijdens de optredens is het publiek energiek en enthousiast. Iedereen springt, host, en zingt erop los. Er was niemand die stil bleef tijdens Guus Meeuwis’ laatste nummer ”t Dondert en ’t Bliksemt’.

Locatie: 6.9

Indian Summer is heerlijk ruim opgezet, waardoor je snel heen en weer kan lopen zonder onder de voeten gelopen te worden door hordes mensen. De aankleding is simpel maar effectief: over het terrein verspreid stonden verschillende kunstwerken en over alle picknicktafels waren lichtjes gespannen. Dit zorgde ’s avonds voor een mooi effect en creëerde een intieme sfeer. Indian Summer vindt plaats op een open veld, waardoor het gebrek aan schaduwplekjes wel duidelijk werd met het heerlijke weer van dit weekend.

Eten & Drinken: 6.3

“Het eten en drinken is kwalitatief goed en ook qua prijs valt niks te klagen”, vond Marouscha (17) uit Obdam. Een grote patat is op Indian Summer ook echt groot. Wel was de keuze ietwat beperkt, waardoor rond etenstijd lange rijen ontstonden bij de foodtrucks. Bars waren er dan wel weer genoeg, waardoor je nooit lang hoefde te wachten op je drankje. Sowieso een plus voor de organisatie: door het warme weer werden extra tappunten voor water geïnstalleerd waar je makkelijk je flesje kon vullen.

Logistiek: 7.4

Of je nou met de auto, de fiets of met het openbaar vervoer komt: Indian Summer is prima te bereiken. Er gaan pendelbussen vanuit Alkmaar, er staan veel fietsenstallingen en de parkeerplaats is op nog geen vijf minuten lopen afstand. Ook de camping is met nog geen 500 meter op ideale loopafstand van het festivalterrein. Heb je nou geen zin om je eigen tent, slaapzak en luchtbed mee te nemen? Geen probleem! Indian Summer biedt de optie om een Festipi te huren: een vooropgezette tipi mét luchtbed en slaapzak. Tot slot stonden er door een goede verdeling van het sanitair bij de douches als bij de wc’s amper wachtrijen. Dat hebben we ook wel eens anders gezien.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.