Festivalrapport: Meezingen en zweten op gemoedelijk Bospop 2018

Bospop 2018 sfeer
Photo: Louise Vos / Festileaks

Afgelopen weekend was het weer meezingen geblazen op Bospop 2018. In zonnig Weert was het een muzikaal feest der herkenning. Niet alleen de zon scheen volop dit weekend, de stralende bezoekers zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Ook dit jaar doet het festival zijn slogan eer aan: Bospop is het gezelligste pop rock festival van Nederland!

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Bospop 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,4

Photo: Louise Vos / Festileaks

Nostalgische pop en rock hebben de boventoon op Bospop. Met acts als Billy Idol, A-Ha, Live en Simple Minds heeft het festival het betere werk van de jaren ’80 en ’90 op de affiche staan. Hits als ‘Take On Me’ en ‘Don’t You (Forget About Me)’ worden dan ook uit volle borst meegezongen. Naast het jeugdsentiment is er voor bezoekers ook voldoende te ontdekken op Bospop, zoals de soulzanger Jonathan Jeremiah en gitaarvirtuoos Gary Clark jr. Bijzonder is ook het enige Europese optreden van de mannen van Live. De band onderbreekt speciaal voor Bospop hun Amerikaanse tour met Counting Crows. ”Je merkt dat veel bezoekers op zondag speciaal voor Live gekomen zijn, na het optreden was het al een stuk rustiger op het terrein,” aldus Renate uit Vuren.

Randprogrammering: 6,2

Bospop
Foto: Mathilda van Toor / Festileaks

Voor een uitgebreide randprogrammering moet je niet op Bospop zijn. Het festival draait voornamelijk om de muziek. Wanneer er toch even niets te zien was op het podium kon je een bezoek brengen aan de pop up gallery in de Crossroads Area. In diverse containers was het werk van popfotograaf Brian Griffin te zien. Ook vermaakt de Udense blaaskapel Heavy Hoempa het publiek met instrumentale covers van bekende rock- en metalklassiekers. Verder zorgt het publiek zelf voor vermaak naast de muziek. Op de vele kleedjes op het terrein wordt gekletst met oude én nieuwe vrienden.

Sfeer: 8,4

Foto: Louise Vos / Festileaks

Met de sfeer zit het wel goed op Bospop! De meeste bezoekers verdringen zich niet bij één van de twee podia, maar genieten, met een drankje in hun hand, van de zon en de muziek. Bezoeker Gunther uit Tirol komt al vier jaar op rij naar Bospop ”Een festival met zo’n  gemoedelijke sfeer kom je niet tegen in Oostenrijk.” Ook Thomas uit Arnhem beschrijft eenzelfde beeld van het festival ”Er wordt hier niet geduwd vooraan bij het podium, je hebt altijd genoeg ruimte om te staan en te dansen.” Op Bospop draait het om het festival samen te beleven.

Locatie: 7,2

Bospop
Foto: Louise Vos / Festileaks 

Het terrein van het festival is overzichtelijk. Je beweegt gemakkelijk tussen beide podia en zo hoef je dus niets te missen van de optredens. Terrassen zorgen voor wat intiemere plekken waar je rustig van een hapje en een drankje kunt genieten. Voor een festival wat Bospop heet, zijn er erg weinig bomen in de omgeving te bekennen. Met de tropische temperaturen en brandende zon van afgelopen weekend is dit wel een minpuntje. De Rocktent zorgt nog voor de enige verkoeling maar op de rest van het terrein zijn plekken in de schaduw schaars.

De sanitaire voorzieningen waren goed geregeld. Vrijwel nergens was er een lange wachtrij en de voorzieningen werden goed bijgehouden. “De extra waterpunten zijn met de hitte een prettige toevoeging,” aldus Alex uit Eindhoven. Als bezoeker mocht je ook een eigen flesje meenemen om tijdens het festival bij te vullen. Helaas wel zonder dop. 

Eten & Drinken: 7,9

Bospop eten
Foto: Mathilda van Toor / Festileaks

Aan variëteit in eten en drinken geen gebrek. Met een 7,9 op dit onderdeel blijkt ook wel dat het festival het goed voor elkaar heeft op dit onderdeel. ”De keuze is enorm, je hebt veel verschillende foodtrucks met Aziatisch, pizza, belegde broodjes, pasta en natuurlijk ook gewoon friet met snacks,” merkt Patrick uit Eindhoven op. Ook de grootte van de porties zorgt voor tevreden bezoekers, je krijgt echt waar voor je geld. Niet alleen het eten valt in de smaak, er zijn namelijk ook meerdere cocktailbars te vinden op het terrein. ”Voor maar 2 bonnetjes kun je heerlijk cocktails drinken hier, wat wil je nog meer” geeft bezoeker Miranda uit Echt aan.

Logistiek: 7,1

Bospop 2018
Photo: Louise Vos / Festileaks

Nog voordat je de snelweg hebt verlaten staat Bospop al aangeven. Twijfelen of je daarna op de goede weg zit, hoeft ook niet. De vele bordjes geven precies aan waar je moet zijn. Vanaf de verschillende parkeerplekken beweeg je gemakkelijk naar de diverse campings en het festivalterrein. Ook dit jaar is er weer een speciale camping voor campers. Met 46 als gemiddelde leeftijd van de Bospoppers is dit een populaire spot. De Maastrichtse Jeanette heeft dit jaar hiervoor gekozen; “Een heel weekend op een festival kan best heftig zijn, maar ik heb heerlijk in de camper geslapen en ben helemaal klaar voor dag 2”.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Bospop Logo

Bospop 2023

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 7-9 juli 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €87.5. Combitickets vanaf €197.5. Kopen

Over de auteur ✍️

Festileaks Redactie

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.

Meer van Festileaks