Advertisement

Festivalrapport: TW Classic 2018 is warm, maar ontploft nooit helemaal

tw classic ingang

TW Classic leek dit jaar meer dan ooit op Rock Werchter ‘continued’. De vijfde festivaldag, een weekje later. Een op veel vlakken was er een grote stap vooruit in vergelijking met vorig jaar, maar er bleven nog te veel mankementen.

Festileaks was er bij op TW Classic en vroeg de festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was TW Classic 2018 volgens de bezoekers:

Line-Up: 7,2

Er is veel te zeggen over het programma en het uurschema. Dat er geen typische TW Classic headliner was. Dat de bands vreemd geprogrammeerd stonden (de laatste vier acts waren, in volgorde, dEUS, The National, Kraftwerk en Editors). Dat het meer op een gewone dag Rock Werchter leek. De mankementen in het schema werden pijnlijk duidelijk toen de mannen van dEUS hun voorziene set niet konden afspelen en ‘Suds & Soda’ bleef hangen bij de welbekende eerste tonen. Bij de fans kwamen dezelfde twee reacties regelmatig terug: “The National hoort niet tussen dEUS en Kraftwerk” en “Kraftwerk hoort niet tussen The National en Editors”. Kwestie van perspectief.

Randprogrammering: 6,2

De organisatie mag kersvers wereldkampioen Frankrijk op hun blote knieën bedanken, want dankzij hun zege tegen de Rode Duivels kregen ze een droom van een randprogramma in hun schoot geworpen. Helaas was de voetbalwedstrijd België – Engeland op groot scherm ook zo goed als alles wat er buiten de muziek te beleven was. TW Classic blijft voorlopig een festival met de volle focus op muziek.

Sfeer: 7

Het is altijd een heikel punt. De voorbije jaren was een vechtpartij tussen jong en oud nooit ver weg en kwamen de twee leeftijdsgroepen overeen als vuur en water. Het mag gezegd worden dat de situatie dit jaar veel beter was. Net voor het optreden van Editors was er zelf een spontaan moment van collectief enthousiasme toen ABBA’s ‘Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)’ loeihard door de boxen ging. Bij Papillon gingen de handen en de voeten dan wel moeiteloos de lucht in, maar op de weide hebben we die bom al harder zien ontploffen.

Locatie: 5,8

Bloed. Heet. Op de kurkdroge weide was het helemaal om te smelten en dat er geen schaduw of verkoeling was voorzien, werd niet geapprecieerd door de festivalgangers. “Ze hebben die tafels toch al verplaatst naar dit deel van het terrein”, zei Peter. “Dan kunnen ze toch ook de moeite doen om er een zeil over te spannen. Of nevelsproeiers te zetten.” Verschillende festivalgangers merkten ook op dat de enige bomen die schaduw konden leveren, verdwenen waren.

Eten en drinken: 6,9

In tijden waar festivals een volwaardige food line up hebben, kunnen ze in Werchter natuurlijk niet achterblijven. Ieder eetstalletje is niet langer een frituur en wie het geld eraan wil geven, kan naar de exclusieve burgertent of Aziaat. Het verschil in aanbod met pakweg drie jaar geleden is om steil achterover te slaan, wat goed in de smaak viel bij de hongerige muziekliefhebbers. De jongere bezoekers hoopten op nog wat meer en wat beter, maar op de dag dat België brons pakt op het WK voetbal is een pak friet met stoofvlees en een frisse pint misschien toch de beste remedie voor honger en dorst.

Logistiek: 7,2

Voor wie met de fiets kwam, was er geen vuiltje aan de lucht. De fietsenparkings zijn als vanouds goed geregeld en via de vele binnenwegen die Werchter rijk is ben je zo uit de drukte van de grote invalswegen. Wie met de wagen kwam, moest wel zijn hart vasthouden. De voorbije jaren durfde de parking wel eens compleet vierkant draaien. Dit jaar viel het goed mee en waren er geen onoverwinnelijke files richting autostrade. Het openbaar vervoer scoorde dan weer verrassend slecht. Vooral de verwarrende busregeling moest het ontgelden.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.