Festivalrapport: Zonnen en dansen kan nergens beter dan op Balaton Sound 2018

Balaton Sound party
Photo: Sandor Csudai

Dit weekend trokken opnieuw 150.000 festivalgangers naar Balaton Sound in Hongarije. Ze troffen er een perfect georganiseerd festival met een line-up waar je spontaan van aan het dansen slaat.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Balaton Sound 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,7

Balaton Sound dag
Photo: Sandor Csudai

Balaton Sound hoort bij de internationale wereldtop onder de EDM-festivals en dat is ieder jaar weer te merken aan de line-up. Met Martin Garrix, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike en The Chainsmokers heeft het festival vier van de zeven populairste dj’s van het moment volgens de DJ Mag’s Top 100 te pakken. Maar er is nog veel meer dan de grote shows: op het terrein zijn tientallen podia waar dj’s draaien. Er is dus altijd een plek waar je favoriete muziek te vinden is. Naast al het draaitafelgeweld is er met acts als Rita Ora en Big Sean ook nog ruimte voor live-acts en daarmee is het Balaton Sound-plaatje compleet.

Randprogrammering: 6,6

Balaton Sound boat party
Photo: Rockstar Photographers

Wie geen zin heeft om te dansen, heeft eigenlijk slechts één andere keus: zonnen. Omdat het festival direct grenst aan het Balatonmeer, het grootste meer van Midden-Europa, is daar gelukkig alle ruimte voor. Ook het terrein zelf is er met allerlei zitjes en ligstoelen helemaal op ingericht. Het festival voorziet verder in een fitnessruimte en sportieve activiteiten als volleybal en voetbal. Wanneer het op vrijdag echter een bewolkte dag is, blijft er weinig over van het festival en is het echt zoeken naar vermaak.

Sfeer: 8,6

Balaton Sound
Photo: Bodorkós Máté

Het is geen kunstje om de prachtige zonsopgang van Balaton Sound mee te pakken. De feestjes starten rond acht uur ‘s avonds en gaan vervolgens door tot diep in de nacht. Bij iedere bar staat de speaker wel dusdanig hard dat het er mogelijk is om te dansen. En dat is waar Balaton Sound goed in is. Extra sfeerpunt is wanneer vrijdag de kwartfinale van het WK voetbal wordt gespeeld. De massaal aanwezige Belgen (ruim 20%!) zien hun Rode Duivels winnen en vieren een feest zoals Balaton dat nooit zag.

Locatie: 8,6

Balaton Sound locatie
Photo: Major Kata / Rockstar Photographers

De locatie is de grote troefkaart van Balaton Sound. In een lange dunne strook spreidt het festival zich uit langs het Balatonmeer. Maar los van de natuur pakt het festival ook flink uit: iedere stage ziet er uit alsof het ook in de Efteling had kunnen staan en zeker ‘s nachts zijn er lampjes te over. Het reuzenrad maakt de mooiste lichtshows en vuurwerk wordt dagelijks afgestoken. Aan eye candy geen gebrek.

Eten & drinken: 7,7

Balaton Sound
Photo: László Mudra / Rockstar Photographers

In vergelijking met alle festivals in Nederland en België zijn de Hongaarse prijzen een verademing. Voor iets minder dan € 3,- heb je een halve liter koude klets en voor hetzelfde geld haal je een gigantisch stuk pizza. Iets moeilijker is het voor wie op zoek is naar de wat gezondere keus, maar ook pasta’s en vegan food geven present op dit festival. Opvallend is het enorme aanbod aan cocktailbars, waar het ook mogelijk is om in een emmer enkele liters van je favoriete mix te krijgen. En da’s wel zo lekker met het hete weer.

Logistiek: 8,7

camping flamingo
Photo: Rockstar Photographers

Het wil in Oost-Europa nog wel eens wat minder gesteld zijn met de mogelijkheden tot vervoer, maar daar is bij Balaton Sound niets van te merken. Er zijn meer dan genoeg parkeerplekken met vrijwel geen wachtrijen, er rijdt een speciale trein vanuit België en Festival.Travel regelt bussen naar de lage landen. Vanaf het vliegveld van Boedapest gaan speciale shuttles en daarmee is het een koud kunstje om vanuit het buitenland snel een duik te nemen in het verkoelende Balatonmeer.

De camping is ruim opgezet en biedt bovendien veel upgrademogelijkheden. Wie geen zin heeft een tentje mee te sjouwen, kan een pre-pitched tent huren op de Beach Camping of een tentset kopen op de reguliere camping. Douches zijn er in overvloed en kennen nooit een rij, net als het sanitair. Het is goed vertoeven op Balaton Sound!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Balaton Sound Logo

Balaton Sound 2023

Locatie
Hongarije
Zamárdi, Hongarije
Datum 28 juni - 1 juli 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €76. Combitickets vanaf €235. Kopen