Festivalrapport: Zinderend heet Solar Weekend 2018 doet naam eer aan en straalt van alle kanten

Solar Weekend 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Ruim 30.000 festivalgangers reisden afgelopen weekend af naar de Maasplassen nabij het Limburgse Roermond voor Solar Weekend. Op donderdagmiddag zwaaide de poort naar het creatieve walhalla open; maandagochtend trokken de laatste doorzetters deze tevreden weer in het slot. De 14e editie van Solar gaat de boeken in als sfeervol, speels, maar vooral ook snikheet. 

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Solar Weekend 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 6,9

Solar Weekend 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Op de vraag “Naar welke act(s) kijk jij vandaag het meeste uit?” zijn de reacties tekenend. Veel van de ondervraagden kijken als een botsauto uit hun ogen en vragen twijfelend “Uh… Wie speelt er eigenlijk vandaag?”. De meeste bezoekers gebruiken hun zesde festivalzintuig en volgen de beat die het beste bij hen past – wie die muziek brengt is wat minder van belang. House, techno, R&B, hiphop en drum’n’bass zijn allen rijkelijk vertegenwoordigd, dus smaak is dit weekend geen issue. Waar Broederliefde, Kraantje Pappie en Ronnie Flex kunnen rekenen op een feestende mensenmassa, laten bezoekers grotere internationale acts als 2manydjs, blackwave. en Chase & Status echter massaal links liggen. Dat klinkt misschien negatief, maar het is het stiekem een groot compliment: Solar heeft helemaal geen megaheadliners nodig om te stralen.

Randprogramma: 7,5

Solar Weekend 2018
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Solar is meer dan alleen muziek: ook sport en spel staan in Limburg hoog in het vaandel. Zo kunnen campinggasten deelnemen aan een waterpistolengevecht of een volleybaltoernooi en elkaar beschieten met pijl en boog in de Archery Attack. Op het festivalterrein zelf wordt er geknutseld met kartonnen dozen, razen badkuipen over treinrails en maken ook de theatervoorstellingen indruk. Als zelfs je favoriete stage je even niet meer aanstaat, is er altijd wel ergens amusement te vinden.

Sfeer: 8,2

Solar Weekend 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Een lone wolf zul je op Solar niet snel tegenkomen; de meeste bezoekers komen namelijk met een grote groep vrienden naar het festival toe. Omringd door veel bekenden, voelt het gros zich dus prima op zijn gemak. Manou uit Sint Odiliënberg vat het treffend samen: “Ik vind het te gek dat we op Solar met een hele grote groep van 18 man op pad zijn. Dat maakt het de moeite waard: we vieren het feest echt met elkaar.”

Toch moet je in de kleine uurtjes soms goed zoeken naar dat feest. Solar kampt al jaren met klagende buurtbewoners en is daardoor gedwongen de speakers al vroeg te dempen. De Silent Disco in de 72-uurstent op de camping zou daarvoor uitkomst moeten bieden, maar die is – zeker op de laatste avond – binnen no time vol. De overige campinggasten vermaken zich prima onder hun eigen partytent, maar hadden graag ook nog even door willen dansen.

Locatie: 8,1

Solar Weekend 2018
Photo: Monique Biermans / Festileaks

De twee lange kades die de Roermondse Maasplassen omarmen, vormen een fraai en natuurlijk decor. Op de linkerflank vinden we het festivalterrein, dat barst van de creatieve stellages en tierlantijntjes. Het hoofdpodium is bijvoorbeeld geïnspireerd door de Moulin Rouge, tientallen dromenvangers sieren Funky Town en ook de Container Compound in oerwoudstijl mag er wezen. Toch is Lisa (24) uit Rotterdam kritisch: “Ten opzichte van voorgaande jaren zien de stages er toch nét wat minder uitbundig uit. Vooral House of House was vroeger echt indrukwekkender.”

Aan de rechterkant van het water huist de grote camping. Voor de zwemmers biedt die grote plas de broodnodige verkoeling, andere campingbezoekers schuifelen langzaam met de zeldzame schaduw mee om zo aan de zinderende hitte te ontkomen. Al met al leveren de zomerse taferelen en kleurrijke aankleding wel veel Instagram-waardige kiekjes op.

Eten & Drinken: 7,6

Solar Weekend 2018
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Natuurlijk, ook op Solar staan de echte festivalklassiekers op de food line-up. Friet, kebab, pizza en pannenkoeken: de hele reutemeteut komt voorbij. Glutenvrij, vegetarisch of zelfs veganistisch is geen probleem en over de kwaliteit valt er niets te klagen. Ook aan de bar kun je lekker variëren: het aanbod reikt van een frisse mixdrank tot een zomerzoete cocktail en van een classy wijntje tot je oude vertrouwde gerstensmoothie. Ondanks het ruime aanbod betaal je wel een hoge prijs: met €2,86 per bon vliegt het geld ongemerkt uit je portemonnee.

Logistiek: 7,4

Solar Weekend 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Veel bezoekers spelen een thuiswedstrijd en parkeren hun fiets recht voor de ingang. Anderen hebben het wat lastiger: het station en de parkeerplaatsen liggen namelijk op ruime afstand van het festivalterrein. Toch zet de organisatie veel (betaalde) pendelbussen in, waardoor je je een hoop gesleep en gezeul kan besparen.

Bij de ingang wordt streng gecontroleerd op drugs. Vaak moeten alle vakjes en ritsen open en daardoor ontstaan soms lange rijen. Als je eenmaal binnen bent, is van wachten gelukkig geen sprake meer: het publiek verspreidt zich pijlsnel over de vele verschillende stages.

De 15e (jubileum)editie van Solar Weekend vindt plaats van 1 tot en met 4 augustus 2019. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Solar 2019 via onze website of onze Facebookpagina!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Solar Logo

Solar 2024

Locatie
Nederland
Roermond, Nederland
Datum 1-4 augustus 2024
Line-up
Waxfiend
6EJOU
Viktor, Waxfiend, 6EJOU +54 meer
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy