Festivalrapport: Zomerparkfeest 2018 is de verborgen schat van muzikaal Limburg

Zomerparkfeest 2018
Photo: Festileaks

Het Zomerparkfeest in Venlo vierde dit jaar haar 42e editie en is daarmee één van de oudste festivals van ons land. Ondanks dat het festival gratis toegankelijk is, had het Limburgse feestje weer alles in huis gehaald wat een festivalhartje zich maar kan wensen. Het enige wat ontbrak? Een uitbundig publiek. Dit was het Zomerparkfeest 2018.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Zomerparkfeest 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,4

Het Zomerparkfeest zet ieder jaar een affiche neer dat absoluut de moeite waard is. Ook dit jaar had het festival genoeg spannends in huis gehaald. Iedere dag had zijn eigen focus met namen als De Jeugd van Tegenwoordig, Jett Rebel, JOHAN en de populaire Duitse band Kraftclub in de absolute spotlight. Het Limburgse festival levert verder, als gratis festival, een bijzonder diverse line-up. Acts komen vanuit alle windstreken van de aardbol naar het kleine Venlo om hun kunsten te vertonen. ”Het is eigenlijk bizar dat dit festival nog steeds gratis toegankelijk is,” aldus de Nijmeegse Frank (31).

Randprogrammering: 7,7

Met een breed affiche bedoelen we ook echt een héél breed affiche. Het festival kent namelijk niet alleen een kleurrijke muzikale line-up, maar ook de nodige kunst, dans, theater, cabaret en ga zo maar door. Dit jaar konden bezoekers hun eigen begrafenis meemaken door virtueel begraven te worden. Het evenement focuste zich vooral in de middag op moeilijk bereikbare groepen met speciale affiches voor kinderen en senioren. En dit jaar was de legendarische VrijMiBo ook voor het eerst in het Venlose Julianapark te vinden. Joyce (25): ”Een mooie toevoeging. Heerlijk om wat hapjes te eten, een biertje te drinken en lekker door te zakken.”

Sfeer: 7,1

Het Zomerparkfeest kent twee gezichten als het gaat om de sfeer. Enerzijds is het festival een prachtige plek om een biertje te drinken. Het is een mooi samenkomen voor inwoners van Venlo en ver daarbuiten. ”Iedereen is in voor een praatje en is lekker vrolijk,” besluit Thomas (20). Toch kent het Zomerparkfeest ook een andere kant. Als zelfs De Jeugd van Tegenwoordig moeite heeft om het publiek mee te krijgen, is er toch echt wel iets mis. De gemoedelijke sfeer zorgt er tegelijkertijd voor dat de sfeer tijdens optredens om te janken is. Weinig mensen klappen, zingen of springen mee. Het festivalconcert van je leven hoef je daardoor niet te verwachten op het Venlose festival.

Locatie: 7,6

Voor een gratis festival is het bijzonder hoe strak het Zomerparkfeest op de palen staat. Het evenement denkt steeds scherper na over haar uiterlijk. In iedere uithoek van het Julianapark valt iets bijzonders te zien. Van een volle maan tot een Grenswerk Kerk. ”Het is best bizar hoe zo´n gratis festival toch zo’n speciale omgeving weet te creëren. Hier wil je terugkomen”, aldus de Duitse Max (21).

Eten & Drinken: 7,8

Het Venlose festival supports their locals, net zoals ze dat andersom van hun stadsgenoten zouden verwachten. De crème de la crème van de Venlose binnenstad staat met een foodtruck op het Zomerparkfeest. De brede food line-up bestaat uit warte kip van de Gare Kip, Portugese visgerechten van Boca, Balinese gerechten van Papaya en een heuse shotjesbar van Café de Galerie. Maar toch is men niet overal over te spreken. Vooral het barpersoneel mag nog wel op een cursus, vinden de meeste bezoekers. ”Stop met het inzetten van vrijwilligers als je ze niet eens kunt vertrouwen op het inschatten van leeftijden,” vertelt een geërgerde Stan (28).

Logistiek: 8,1

”Het Zomerparkfeest voelt als een groot dorpsfeest met de organisatie van een professioneel festival,” vindt Venlonaar Bram (23). Dat is precies wat het festival ook uitstraalt. Niet alleen in alle bovengenoemde punten, maar ook op het gebied van logistiek. Het festival is bijzonder goed georganiseerd. En dat terwijl het Zomerparkfeest wordt opgezet door vooral een heleboel vrijwilligers. Het enige kritiekpunt dat het festival te verduren krijgt, is de drukke toiletten. ”Te weinig, te druk en te duur,” aldus Daniëlle (42).

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Zomerparkfeest Logo

Zomerparkfeest 2023

Locatie
Nederland
Venlo, Nederland
Datum 17-20 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen