Het grote festivalinterview met Fresku

Fresku
Foto: Don Crusio/Festileaks

Fresku heeft zware tijden achter de rug. Nog geen maand geleden vocht zijn pasgeboren zoontje voor zijn leven en vervolgens kreeg de goedlachse rapper te maken met biergooiers op Zwarte Cross 2018. Gelukkig is de Eindhovenaar naar eigen zeggen toch helemaal klaar om te vlammen op Sziget 2018 en daar zijn we maar al te blij mee. We spraken met Fresku over moshpits bij Kendrick Lamar, de biergooiers op Zwarte Cross en een mislukte stagedive. 

Een festival met twee gezichten


Het is een vreemde trend; rappers die een lading bier te verwerken krijgen op het podium. De beruchte ‘biergooiers’ waren helaas ook op Zwarte Cross 2018 van de partij met Fresku als slachtoffer. “Twee mensen beginnen bier te gooien en dat wordt dan steeds meer”, vertelt de rapper. “Op een gegeven moment heb ik daar iets van gezegd. Ik heb zelfs uitgelegd van: Hé luister, mijn zoontje zit op dit moment te vechten voor zijn leven. Het mocht echter niet baten. Sterker nog, het werd allemaal erger. Dus toen heb ik besloten om van het podium te lopen.” Iets wat Fresku wel heftig vond. “Ja, ik had dit nog nooit meegemaakt.”

Desondanks was de rapper gebrand om toch nog een feestje te bouwen op het Achterhoekse festival. Hij sloot zijn show af met de woorden: “De mensen die echt willen feesten, kom over een paar uur naar de hiphop-zaal. Dan zien we jullie daar.” Die belofte kwam Fresku natuurlijk na. “Ja, daar zijn we tien keer zo hard losgegaan, dus uiteindelijk is alles goed gekomen.” De rapper rekent de organisatie van het festival ook niets aan. “Nee joh. Waarschijnlijk dachten ze gewoon: ´rapper, donker, dus bier gooien.´ Meer logica zit daar waarschijnlijk niet achter en dat is prima joh. Dat ga ik de Zwarte Cross niet eens aanrekenen.”

Sziget 2018: een nieuwe ervaring

Fresku
Foto: Fresku at Paaspop 2016 – Coohn @ Flickfeeder

Inmiddels mag Fresku uitkijken naar betere tijden. Zijn zoontje is buiten levensgevaar en op donderdag staat de artiest op het Hongaarse Sziget Festival. “Ik heb er echt fucking veel zin in. Het is natuurlijk een hele nieuwe ervaring voor mij.” Het is de eerste keer dat Fresku een festivalshow buiten de Benelux mag geven. Wat we mogen verwachten? “Veel energie man. Gewoon een klassieke Fresku-show. We gaan het gewoon vieren!” En daarmee doelt de rapper niet alleen naar zijn eigen show. Hij gaat ook zelf lekker festivallen. “We hebben geregeld dat we er al zijn op de dag dat Kendrick Lamar speelt. En ik ben ook erg benieuwd naar Gorillaz. Die wil ik ook zien.”

Fresku´s festivalverlanglijstje

De rapper, die tegelijkertijd ook comedian en acteur is, heeft al heel wat festivals mogen bezoeken. Maar toch heeft hij nog een aantal namen op het verlanglijstje staan. “Ik wil Burning Man wel een keer meemaken. Die hele Mad Max-sfeer. Wauw. Het deed me ook een beetje denken de videoclpip van ‘California Love’ van 2pac.” En dat is niet het enige Amerikaanse festival waar Fresku wel eens langs wil gaan. “En die andere, Coachella, dat lijkt me ook echt vet.”

Moshpits bouwen met Ali B bij Kendrick Lamar


De Eindhovenaar laat zich wel vaker tijdens concerten zien in het publiek. Zo ook tijdens Kendrick Lamar op Lowlands 2015. “Ik dacht ‘fuck it man! en ben toen met Ali B en nog een handje andere mensen het publiek in gegaan. Daar heben we toen één zieke moshpit georganiseerd. Iets wat je niet echt verwacht als doorsnee festivalganger. Het publiek had echt zoiets van: wow, wow. Dat zijn gewoon Ali B en Fresku.”

Kendrick Lamar all the way

Als Fresku één collega zou moeten aanraden, zou dat dan ook de rapper uit Compton zijn. “Kendrick Lamar is een rasechte, doorgewinterde hiphopper. Hij is echt een goede act. Zelfs voor mensen die niets met hiphop hebben.” Volgens de Eindhovenaar kan niemand haters van het genre beter de mond snoeien dan Lamar. “Hij laat zien dat rappers net zo goed grote kunstenaars zijn als grote popartiesten. Ik vind hem echt supergoed man. Ik ben echt gewoon fan”, besluit Fresku lachend.

Lowlands is magisch


Het mooiste optreden dat de rapper ooit gaf, was op Lowlands 2012. “Het was een van de heetste dagen ooit. Eigenlijk was ik bezig met de Ramadan, maar dat was tot die dag mijn belangrijkste optreden ooit, dus ik heb toen niet gevast.” Daar had de rapper dubbele gevoelens bij, maar spijt heeft hij niet. “Ik kwam dat podium op met trillende handjes en een zee van mensen schreeuwde ´Fresku!´. Tot de laatste track was het feest. Na de show liep ik dat podium af en mensen kwamen natuurlijk vragen wat ik ervan vond. Ik liep iedereen voorbij, ben direct onder de douche gaan staan en begon te huilen uit dankbaarheid.”

Een festival zoals het hoort

#ReggaeGeel, voor rasta’s van 3 tot 103 jaar.

Een bericht gedeeld door Studio Brussel (@stubru) op

Roem heeft volgens Fresku ook zo z´n nadelen. “Ik heb soms op festivals echt moeite met het feit dat je geen fatsoenlijk gesprek kan voeren met fans. Mensen zijn stomdronken, schreeuwen in je oor en weten dan zelf niet eens wat ze zeggen. Ik ben zelf ook wel een muziekliefhebber, dus dan is het echt irritant als iedere vijf seconden iemand in je oor staat te krijsen.” Gelukkig voor Fresku is dat niet op ieder festival een probleem. “Ik kan iedereen Reggea Geel in België aanraden. Het draait daar echt puur om de muziek. Gewoon zoals het vroeger was. Dat vind ik tof.” Het is niet dat de rapper daar als een onbekende door het water kan zwemmen. “Nee, ik werd wel herkend, maar mensen gaven met dan gewoon een boks liepen door. Je kon met iedereen een praatje maken en iedereen was relaxed.”

Een duik in de modder

De festivalshows van Fresku verliepen niet altijd even vlekkeloos. Zo ook op het Bevrijdingsfestival in Groningen. “Ik ben daar recht in de modder gesprongen met stagediven. Daarna tilden ze me op, zetten me weer op het podium en begon iedereen te juichen. Zo van: ´Goed gedaan!´ Ik speelde maar gewoon mee, dus ik m’n spierballen laten zien, maar ondertussen dacht ik: ´Oh, wat is dit erg´…”, vertelt de rapper lachend.

Géén kreeft of géén bier?

Fresku

Zoals bij iedere act die Festileaks interviewt, krijgt ook Fresku een dilemma voorgeschoteld: een festival zonder bier of een festival zonder kreeft? “Oh, die is niet zo moeilijk man. Ik kreeg ooit een dilemma: ´Zou je je vader pijpen om je moeders leven te redden´. Dan doe maar zonder kreeft. Ik hou niet per se meer van bier, maar ik gun anderen meer bier”, besluit hij. Ach, als ze er maar niet mee gaan gooien, hé Fresku!

Fresku

Fresku
Foto: Don Crusio/Festileaks

Fresku is al geruime tijd een grote naam in de Nederlandse hiphopwereld. Hij maakt hiphop met een boodschap en kijkt graag met een kritisch oog naar de maatschappij. De rapper bracht drie studioalbums uit en scoorde hits met ‘Twijfel’, ‘Kreeft’ en ‘Nieuwe Dag’. Ook bracht hij samen met MocroManiac een nieuw album uit: Juice. Door de jaren heen heeft de alleskunner zich ook ontwikkeld als acteur en comedian met bekende sketches als o.a. Gino Pietermaai. Dit jaar staat de rapper op onder meer Sziget en Into The Woods en gaat hij op theatertour door Nederland met zijn nieuwe show ´Voordat Het Te Laat Is´.

Lowlands Logo

Lowlands 2002

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 23-25 augustus 2002
Tickets Niet meer beschikbaar.