Deze artiesten maakten een comeback deze zomer

Afgelopen zomer hebben we onze ogen uit kunnen kijken op de festivals. We zagen enkele nieuwe namen, maar ook enkele oude namen. Sterker nog, in 2018 stonden er festivalacts die al jaren niet meer op de planken hebben gestaan. Deze artiesten maakten afgelopen zomer een ware comeback. 

Arctic Monkeys

Vier jaar geleden liet Arctic Monkeys al zien uit het juiste hout gesneden te zijn voor een headlinerspot. Hun optreden op Pinkpop 2014 staat bij veel mensen nog vers in het geheugen. Na de AM-tour liet Alex Turner zijn fans echter wachten, en niet zo’n klein beetje ook. Deze zomer werd het wachten dan eindelijk beloond. Arctic Monkeys verscheen bovenaan de poster van o.a. Sziget, Best Kept Secret en Rock Werchter. Hebben ze de verwachtingen waargemaakt?

JOHAN

Een band die wat langer van de radar was, is het Nederlandse JOHAN. Tussen 1996 en 2009 wist de band rondom Jacob de Greeuw een van de populairste Nederlandse rockbands te worden. Maar na 2009 was het lange tijd stil, tot deze zomer dus! Met een nieuw album onder de arm trok JOHAN het land door. Ze deden o.a. Dauwpop, Motel Mozaique en Appelpop aan, en wisten daar hoge ogen te gooien. Of het nu de nostalgie of de energie is, JOHAN is back.

Pearl Jam

De afgelopen jaren hebben we Jan Smeets zo vaak horen zeggen dat hij in gesprek was met Pearl Jam, dat we het bijna niet meer geloofden. Onterecht, want in 2018 lukte het Smeets eindelijk om de band weer naar Pinkpop te krijgen. Sinds de legendarische sprong van Eddy Vedder tijdens Pinkpop 1997 heeft het festival een bijzondere band met de grunge rockers. Megaland was overigens niet het enige festivalterrein waar de band afgelopen jaar weer verscheen. Ook Rock Werchter, Mad Cool en NOS Alive werden aangedaan.

David Byrne

https://www.youtube.com/watch?v=b9Xi2AdpEDU

David Byrne is ongetwijfeld een van de meest gevierde artiesten van afgelopen festivalzomer. Met zijn unieke show wist hij fans, kenners, critici en willekeurige voorbijgangers te betoveren. De laatste keer dat we het oude Talking Heads lid solo op een festival zagen staan was alweer in 2009! In 2018 werd duidelijk: David is terug, en hij is beter dan ooit.

Snow Patrol

Er was eens een tijd dat Snow Patrol niet weg te denken was uit de hitlijsten. Vooral de track ‘Chasing Cars’ is bij iedereen wel bekend. Helaas belande frontman Gary Lightbody na het laatste album uit 2011 in een zware depressie. Snow Patrol stond even op pauze. Gelukkig wist Lightbody uit zijn persoonlijke dal te klimmen en stond zijn band dit jaar weer op de planken. Met misschien wel het meeste persoonlijke album in hun repetoire maakten ze hun comeback op de weides van Pinkpop, Rock Werchter en Rock Am Ring.

N.E.R.D.

Pharell Williams stond de afgelopen jaren enorm in de spotlights. Hij had met ‘Happy’ een van de grootste pophits ooit, zong mee op veel albums van andere artiesten en viel in voor de Foo Fighters in Amsterdam, nee, Pinkpop. Je zou bijna vergeten dat de beste man in de zero’s onderdeel was van de populaire hiphopband N.E.R.D. In 2018 werden we echter weer keihard aan die gouden tijden herinnerd. Williams brak samen met Chad Hugo en Shay Haley de tent af op Lowlands, Pukkelpop en Reading + Leeds.

Festivalacts top 100

Het is weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluiten we het seizoen af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn NU geopend!  Er stonden dit jaar veel oude bekenden op de festivalposters. Hebben ze met hun comeback ook jouw stem verdiend? Jij bepaalt de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016) en Radiohead (2017). Laat even alles liggen en stem jouw favoriet van 2018 de top 100 in! 

Naar de stempagina