Festivalrapport: Appelpop 2018 voldoet aan de verwachtingen

Photo: Wouter Vellekoop (Appelpop 2018)

Alle relevante binnenlandse artiesten van het moment, de Tielse Waalkade en gratis entree. Dat is al 27 jaar de succesformule van Appelpop, die ook dit jaar weer heerlijk bleek aan te slaan. 125.000 bezoekers bezochten afgelopen weekend het festival.

Festileaks was er bij en vroeg meer dan 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Appelpop 2018 volgens de festivalbezoekers:

Line-up: 7,0

Photo: Chantal Sloep (Appelpop 2018)

De line-up van Appelpop 2018 laat zich samenvatten als ‘prima’. Vrijwel alle relevante Nederlandse namen van het moment gaven weer present, met BLØF, Golden Earring en Chef’Special in het grootste lettertype. Maar toch wordt die ene grotere exclusieve naam als uitschieter gemist, waar we afgelopen jaren nog o.a. Tom Odell, Crystal Fighters en Kaiser Chiefs op de Waalkade in Tiel tegenkwamen. “Ik vind het fijn dat zo breed geprogrammeerd wordt. Daardoor halen we ieder jaar een grote groep over om naar Appelpop te gaan,” zegt Jordy (20) uit Culemborg.

Randprogrammering: 4,2

Photo: Bart Heemskerk (Appelpop 2018)

Over het randprogramma kunnen we kort zijn: dat is vrijwel geheel afwezig. Wie even geen zin heeft in een optreden heeft weinig alternatief. Er is wel een kleine markt georganiseerd waar je langs tentjes kunt slenteren en af en toe loopt er een pop-up dj over het terrein, maar dat is het wel zo ongeveer. Gelukkig kun je op de dalmomenten altijd met groot gemak het centrum van Tiel binnenlopen en daar is dan weer meer dan genoeg te doen.

Sfeer: 7,8

Photo: Sander van Ketel (Appelpop 2018)

Mede met dank aan het gratis karakter van het festival komt er een gemêleerd publiek op Appelpop. De grote aantallen tieners en 50-plussers vallen op. Dat klinkt misschien als een recept voor een matige sfeer, maar de verschillende groepen trekken gemoedelijk langs elkaar op. Door iedereen wordt gedanst, er worden aan de lopende band moshpits gestart en keihard meegezongen. Een extra pluspunt voor de toiletten, waar flink uitgedoste schoonmaaksters iedere bezoeker hartelijk onthaalde met hun vrolijke zang en dans.

Locatie: 6,9

Photo: Bart Heemskerk (Appelpop 2018)

De locatie van Appelpop is nooit heel denderend geweest. Natuurlijk, die gigantische appels zijn perfect voor een cool Instagram plaatje, maar daar houdt het ook ongeveer op. Specifiek de drukte op het terrein blijft een pijnpunt van dit festival, waar bijna geen enkele plek is waar je gewoon even door kunt lopen. “Wat voor mij vooral een tip is voor de organisatie is om meer prullenbakken neer te zetten. Al dat plastic en afval overal is geen gezicht,” geeft festivalbezoeker Lotte (24) uit Tiel mee.

Eten & Drinken: 6,6

Photo: Wouter Vellekoop (Appelpop 2018)

Bij een gratis festival kun je het natuurlijk verwachten: het eten en drinken is aan de dure kant, met bijvoorbeeld €3 voor een klein biertje. Verder is het aanbod voldoende, maar zeker niet spannend. Voor zowel een frietje, pizza als een Oosterse maaltijd kun je op Appelpop terecht. Maar verwacht ook niet meer dan dat.

Logistiek: 8,4

Photo: Wouter Vellekoop (Appelpop 2018)

Logistiek is het allemaal weer helemaal top geregeld op Appelpop. Er is een speciale route vanaf station Tiel  naar het festivalterrein en de NS en Arriva zetten extra treinen in, waardoor je de laatste act niet hoeft te missen. Zelfs de lokale veerpont wordt vaker ingezet om iedereen zo snel mogelijk op de plek van bestemming te krijgen. Extra pluspunt: gratis parkeren!

Appelpop vindt in 2019 plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 september. Het wordt de 28e editie van het festival.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Vanaf aanstaande woensdag kun je stemmen op dé festivalact van 2018. Welke artiest heb jij dit jaar op Appelpop of één van de vele andere Europese festivals gezien? Breng je stem uit en wie weet staat jouw favoriet op 21 september in de Festileaks Festival Act Top 100!

Appelpop Logo

Appelpop 2018

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 7-8 september 2018
Line-up
Ronnie Flex
Coely
The Overslept
Tickets Niet meer beschikbaar.