8 oktober 1990: Eddie Vedder ontmoet de bandleden van Pearl Jam voor het eerst

Foto: Danny Clinch

De jaren ’90 heeft ons veel mooie dingen gebracht: Flippo’s, de Playstation en grungerock om een paar voorbeelden te noemen. Vandaag blikken we terug naar het begin van de jaren ’90. Om precies te zijn naar 8 oktober 1990, de dag dat Eddie Vedder de bandleden van het toekomstige Pearl Jam ontmoet. 

De grungerock-scene werd in de jaren ’90 gedomineerd door drie bands uit Seattle: Soundgarden, Nirvana en… Pearl Jam! Samen vormden ze niet alleen een uniek tijdperk in de muziekgeschiedenis, maar wisten ze een hele jongerencultuur om zich heen te creëren. Vandaag nemen we je mee terug naar de begindagen van het grunge-tijdperk. Het is vandaag namelijk precies 28 jaar geleden dat Eddie Vedder op het vliegtuig naar Seattle stapte en de bandleden ontmoette met wie hij niet veel later Pearl Jam zou vormen.

De eerste track met Eddie Vedder

Voordat Pearl Jam het licht zag, was Vedder al te horen op een andere track met z’n band. Bandleden Stone Gossard, Jeff Ament en Mike McCready zijn namelijk bezig met een ander project: Temple Of The Dog. Dit was een samenwerking tussen de bandleden en Chris Cornell, de leadzanger van Soundgarden. Op hun grootste hit ‘Hunger Strike’ openbaart de toekomstig Pearl Jam-zanger zijn zangkunsten voor het eerst aan het grote publiek. Gossard, Ament en McCready waren zo onder de indruk dat ze Vedder nooit meer los gelaten hebben.

Ten: het ultime debuut

https://www.youtube.com/watch?v=MS91knuzoOA&frags=pl%2Cwn

Hoe het afliep met Eddie Vedder is algemeen bekend. Samen met Gossard, Ament en McCready vormt hij Pearl Jam. In 1991 debuteerde Seattles nieuwste grungerock-talent met het legendarische Ten. Op het debuut vinden we hits als ‘Alive’, ‘Even Flow’, ‘Black’ en ‘Jeremy’. Niet zo vreemd dus dat Ten tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de beste debuutalbums ooit.

Pearl Jam

Pearl Jam, Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pearl Jam zag in 1990 het levenslicht en was in de beginjaren de gedoodverfde opvolger van grunge-grootheden als Nirvana en Soundgarden. Later neigde de muziekstijl iets meer naar de classic en alternatieve rock. Met wereldhits als ‘Alive’, ‘Black’ en ‘Just Breathe’ groeide de band al snel uit tot een legendarische festivalact. Zo staat hun concert op Pinkpop 1992 bij vele bezoekers nog altijd in het geheugen gegrift. Het laatste album Lightning Bolt dateert alweer uit 2013, maar met een nieuwe Europese festivaltour en een opname in de Rock ’n Roll Hall of Fame is de band rond leadzanger Eddie Vedder nog altijd springlevend.