Voor fans van Vampire Weekend is 14 mei 2013 een memorabele datum. Op deze dag verscheen het meest recente studioalbum van de band – Modern Vampires of the City. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en mogen we hopen dat het wachten beloond wordt. Wanneer precies weten we nog niet, maar wat we wél weten, dat check je hieronder.

De Sneak Preview op Lollapalooza

vampire wekeend lollapalooza 2018
Foto: Heather Kaplan

In de zomer van 2018 mochten slechts enkele festivals Vampire Weekend op het affiche zetten. Eén daarvan: Lollapalooza in Chicago. Niet alleen werd dit optreden geopend door drie keer (!!!) A-Punk te spelen, maar vlak voor de laatste song, onthulde frontman Ezra Koenig dat er een nieuw album op komst is. De muziek is klaar, maar moet enkel nog tot de laatste versie gemixt worden.

Nog geen 24 uur na deze aankondiging was de band alweer terug te vinden in een concertzaal in dezelfde stad. Hier verzorgde de mannen een intiem en drie uur durend optreden. Om de exclusiviteit te waarborgen werden de telefoons bij binnenkomst ingenomen, wat voor de thuisblijvers een nog groter gemis bleek te zijn dan dat voor mogelijk werd gehouden. Tijdens het toegift sloot Ezra zijn telefoon aan op de speakers, waarna hij vijf nieuwe nummers liet horen – waarvan vier in zijn geheel en één gedeeltelijk. Na het gestunt met de AUX kabel werd er nog een schepje bovenop gedaan en werd er nóg een nummer gespeeld, maar dan live.

De feel van het album en wanneer meer

Vampire Weekend

Dat er geen geluidsfragmenten, songteksten of tracklists rondslingeren, betekent niet dat we nog niets van het album weten. Bezoekers van het concert omschrijven de nieuwe tracks als “een verdere verdieping op de wereldmuziekinvloeden van het vorige album.” Ook zijn er weer veel gitaren aanwezig, waaronder een banjo op één van de tracks. Verder worden twee van de nummers als mellow gelabeld en komt de algehele vibe van de zes nieuwe nummers als vrij divers naar voren. “Naar mijn mening klinkt het als één van de meest toegankelijke albums tot nu toe,” aldus een gebruiker op Reddit.

Het wachten op de naam van het album vergt nog wat geduld. Naar verwachting horen we hierover meer op zaterdag 8 december. Op deze datum maakt Ezra Koenig een praatje tijdens GQ Live. In de omschrijving van het programma werd eerder aangegeven dat er over het nieuwe album gesproken zal worden, wat na enkele uren weer was verwijderd. Coincidence?

De eerste track names en goed speurwerk

Vampire Weekend

Veel namen hebben we nog niet, maar Ezra wist tijdens de show in Chicago al te verklappen dat één van de nummers ‘Big Blue’ heet. Op basis van de songteksten kan de track ‘Boy’ ook al met potlood genoteerd worden. Om nog een derde aan de lijst toe te voegen: ‘How Long’. Dit nummer is onlangs geregistreerd bij het ASCAP. Dit betekent dat het in de nabije toekomst als single uitgebracht kan worden, of dat het mogelijk verschijnt in een reclame, televisieprogramma of zelfs een film.

Hoewel het album eigenlijk in 2018 had moeten verschijnen is het inmiddels zeker dat de release naar 2019 is getild. Een Reddit Detective, onder de naam /u/disposableacct987, vergeleek de financiële resultaten van Sony – de platenmaatschappij waardoor Vampire Weekend is getekend. In een bijlage van deze resultaten, staat een segment over opkomende projecten voor het volgende kwartaal. Eerder in het jaar stond het nieuwe album van de band nog vermeld. Echter is deze in de bijlage van het laatste kwartaal niet meer terug te vinden. Nog even geduld dus.

Voor wie de laatste nieuwtjes en updates rondom het album in de gaten wilt houden, check dan de Vampire Weekend Subreddit of de fansite Team Vampire Weekend.

Vampire Weekend

vampire weekend 2017

Ken je de heren niet bij naam, dan ken je ongetwijfeld hun grootste hit ‘A-Punk’. Vampire Weekend ontstaat in 2006 in New York en in 2008 brengen ze hun eerste album Vampire Weekend uit. De afgelopen jaren was men vooral met solo-projecten bezig. Toch is het eindelijk tijd voor een opvolger van hun in 2013 verschenen Modern Vampire of the City. Dat gaat in ieder geval gepaard met een optreden op Mad Cool Festival. Maken ze ook de oversteek naar Nederland en België?

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.