Dit zijn de 7 leukste winterfestivals van Nederland

Eurosonic Noorderslag live

Bij een festival denk je doorgaans aan een zonovergoten weide, een hete tent en elke avond zweten in je slaapzak op de camping. Maar er zijn ook genoeg festivals die buiten het zomerseizoen worden georganiseerd. In heel Nederland vinden we festivals die je helpen de donkere maanden door te komen. Dit zijn de leukste winterfestivals van Nederland! 

1. Eurosonic Noorderslag

Jacco Gardner
Jacco Gardner, @Kamiel Scholten Fotografie

De bekendste van alle festivals die in de winter worden georganiseerd is natuurlijk Eurosonic Noorderslag. Het showcasefestival in Groningen trekt elk jaar rond de 40.000 bezoekers en heeft bijna 300 optredens. Daarnaast verandert de stad Groningen in een groot evenemententerrein met vele onafhankelijke showcases georganiseerd door horecaondernemers. Ook dit jaar staan er heel wat toffe namen op het dubbelfestival, waaronder Douwe Bob, Jacco Gardner, Yīn Yīn, Inge van Calkar en Jett Rebel. Daarnaast wordt tijdens Noorderslag de jaarlijkse Popprijs uitgereikt.

2. Awakenings

We kennen Awakenings natuurlijk als het grote technofestival in juni, maar ook in de winter heeft het evenement meerdere feestjes. Zo verandert de Gashouder in Amsterdam rond de jaarwisseling weer in een grote dansvloer. Er zijn alleen nog voor 30 december kaarten over. Gelukkig is er een herkansing met Pasen. Dan vindt namelijk Awakenings Easter plaats. Met Reinier Zonneveld, Sam Paganini, DJ Rush, Sandrien en Pan-Pot belooft dat een fantastisch weekend te worden.

3. Footprints

Footprints Festival 2019
Afbeelding: TivoliVredenburg

Het eendaagse festival Footprints is the new kid on the block. Het wordt komend jaar voor het eerst georganiseerd ter ere van het vijfjarig jubileum van TivoliVredenburg. Het poppodium geeft aan dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Voor de eerste editie pakken ze mooi uit. Zo kan er veel gedanst worden met Jungle By Night en Khruangbin en zorgen bands als Baloji en Altin Gün voor de exotische vibes. De organisatie wil traditionele en moderne geluiden vermengen met invloeden uit verre windstreken. Ze willen zo een plek creëren waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt. Met deze programmering lijkt die opzet al geslaagd.

4. Orgaanklap festival

De band Orgaanklap is al een tijdje geleden gestopt maar blijkbaar kunnen ze de festivalwereld niet missen. De band geeft nu jaarlijks het Orgaanklap festival waar zij zelf spelen en de rest van het programma een verrassing blijft tot de dag van het evenement. Je weet maar nooit wat je kan verwachten met deze mannen, maar het heeft tot nu toe nooit teleurgesteld. Een festival dat door hen georganiseerd wordt moet haast wel fantastisch worden.

5. Grasnapolsky

Grasnapolsky is het tweede festival in dit rijtje dat in het noorden van het land plaatsvindt. Door grote groei is de locatie bij Radio Kootwijk niet meer geschikt en is het festival moeten verhuizen. Daarom zal de zesde editie van het ontdekkingsfestival in de oude strokartonfabriek De Toekomst plaatsvinden. Deze mooie fabriek staat middenin het Groningse platteland, vlakbij Scheemda. Tijdens het festival kan je genieten van gevestigde namen als Lucky Fonz III en Ray Fuego maar ook de Groningse scene ontdekken met acts als Meindert Talma, Price en Karel.

6. Dip Fest

Dip Fest Melkweg 2018
Afbeelding: Melkweg

Voor wie Groningen te ver vindt, hebben we Dip Fest in de Melkweg. Op de kortste dag van het jaar, 21 december, zorgt dit evenement ervoor dat je niet somber thuis de winter hoeft in te gaan. Met muziek, kunst en comedy probeert Dip Fest het licht in de duistere maanden te zijn. Acts als Stippenlift, Joost van Bellen en een bar met comfort food zullen daar vast voor gaan zorgen. Verder heeft het festival ook een kunsthal waar kunstenaar Teun Vonk een installatie heeft ontworpen die al je stress en onrust kan doen verdwijnen. Zo kan je echt ontspannen de winter in.

7. Valhalla

Op 22 december vindt een van de grootste technofeesten van Nederland plaats in de Amsterdamse RAI. Het festival staat bekend om zijn uitbundige aankleding met onder andere kermisattracties en carnaval performers. Daarnaast komen hip-hop artiesten als Lil Kleine en Broederliefde naar de hoofdstad om de boel op stelten te zetten. Hiermee zorgt Valhalla bijna gegarandeerd voor mooie herinneringen.